Smerter ved samleie, hva kan det være?

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Sist oppdatert: 20.04.2021 Av: Sexologisk rådgiver og lege i samarbeid med ung.no

Kvinne med smerter i underlivet
AU! Noen ganger kan man få vondt under og etter samleie og det kan være mange grunner til det.

I utgangspunktet skal det ikke være vondt å ha samleie. Noen ganger kan det likevel være vondt eller ubehagelig. Det kan være flere årsaker til at noen får smerter ved samleie, og for de fleste skjer det bare en sjelden gang.

Hvor sitter smerten?

Har du smerter ved samleie og det ikke er bare litt en gang imellom, men det er noe som varer over tid, bør du oppsøkte hjelp. Hvis du går til lege er det lurt å ha tenkt over om smertene sitter ytterst i skjeden og skjedeinngangen, eller om smertene kjennes lengre inn i skjeden eller i magen.

Det er også viktig å tenke over om du har andre plager som kløe, svie, endret utflod, endret blødninger eller økende smerter ved mens. Det er også fint å ta en titt på underlivet sitt (bruk speil) og se etter hudforandringer eller sår.

I det videre kan du lese om mulige årsaker til smerter ved samleie:

Seksuelt overførbare infeksjoner

Hvis du har hatt sex med ny partner uten å bruke kondom bør du teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia og gonoré.

Seksuelt overførbare infeksjoner kan gi smerter ved samleie. Smertene kan sitte både ytterst og innerst i skjeden. Du kan også ha en seksuelt overførbar infeksjon uten at du kjenner noe som helst, og det er derfor viktig at du alltid tester deg for klamydia hvis du har hatt en ny seksualpartner, og ikke brukt kondom.

Du kan teste deg på helsestasjon for ungdom, og hos fastlegen. På noen videregående skoler tilbys det også testing.

Soppinfeksjoner

Sopp i skjeden er svært vanlig, og mange har dette uten å ha plager. Noen kan få plager og da kalles det soppinfeksjon. Det er vanlig med kløe og økt, og litt hvitere og klumpete utflod. Huden og slimhinnene kan bli litt mer følsomme eller såre og det er vanlig med smerter ved samleie og det er lettere for å få rift i slimhuden som kan svi. Dette er ikke farlig, og kan behandles.

Du kan lese mer om dette og andre plager her.

Ikke seksuelt tent

Når du blir kåt vil skjeden bli våt og skjeden vil bli mindre trang. Klitoris vil svulme opp og bli større. Dette er viktig for at samleie skal være godt for begge parter.

Hvis jenta ikke er nok opphisset vil det kunne føles tørt og trangt, og kanskje vanskelig å få penis eller andre ting inn i skjeden. Dette vil gi mer friksjonen som kan gi rifter og sårhet i skjeden eller i skjedeåpningen. Smertene kan komme i starten av samleie, underveis eller etter at samleiet er over. Mange føler at det svir eller brenner etterpå, og det kan være litt svie når man tisser.

Noen ganger kan det ta lengre tid før kroppen reagerer og du blir våt, selv om du føler deg opphisset i hodet. Særlig kan det være hvis du har drukket alkohol, men det kan også skje ellers. Da kan det være lurt å bruke glidekrem. Gjentatte samleier som er tørre og vonde kan føre til vulvodyni og vestibulitt.

Støtsmerter

Innerst i skjeden sitter en kul som heter livmortappen. Den kan de fleste kjenne om de putter en finger dypt inn i skjeden. Livmortappen er tuppen på livmorhalsen som er nedre del av livmoren. Passasjen i livmorhalsen er veldig smal og kun stor nok til at sædceller og mensblødninger kan passere, og det er umulig at penis eller fingre kan komme inn til livmoren ved sex.

Det kan være ubehagelig om penis treffer rett på livmortappen. Noen vil da føle en smerte opp i magen ved dype støt, og noen kan få noe som minner om menssmerter. Når kvinnen er opphisset vil skjeden utvide seg og livmortappen trekke seg litt bakover, og dette gjør det vanskeligere for penis å treffe livmortappen. Det kan likevel skje, og for noen skjer det i spesielle stillinger. Dette er ikke farlig, men hvis det skjer bør dere skifte stilling.

Er ikke kvinnen nok tent bør dere bruke lengre tid på forspillet. Er det stillinger som gir smerter bør man ikke trenge penis for dypt inn eller unngå stillingen. Sex skal ikke være smertefullt.

Stram skjedekrans

Rett på innsiden av skjedåpningen finnes en slimhinnefold som heter skjedekransen. Denne slimhinnefolden er myk og blir strukket og tøyd i forbindelse med innsetting av tampong, onanering eller penetrerende sex.

For noen svært få vil skjedekransensen være så stram at det blir vanskelig å føre noe inn. For de fleste som opplever at det er vanskelig og smertefullt å få noe inn i skjeden, handler det mer om stram muskulatur rundt skjeden og ikke at det er noe fysisk som stenger. Hvis du sliter med stram skjede, og kanskje vansker med å fjerne eller sette inn tampong kan det være fint å få sjekket dette hos en lege. Snakk med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen.

Tidligere trodde man at skjedekransen var en hinne som ble ødelagt ved samleie, en slags jomfruhinne. Det er ikke tilfelle og det er umulig å se på skjedekransen om en kvinne har hatt samleie eller ikke. Noen jenter blør ved første samleie, det kan være på grunn av et lite sår i skjedekransen, men for de fleste skyldes det en rift i slimhinnen i skjedeåpningen fordi man ikke er nok seksuelt tent.(Se avsnittet over)

Endometriose

Dette er en sykdom hvor slimhinnevev som bygger seg opp i livmoren før en menstruasjon, og som blør ut som som menstruasjonsblødning, også finnes utenfor livmoren. Det kan være i magen rundt tarm, urinblære eller livmoren, eller andre steder på kroppen. Slimhinnevevet utenfor livmoren vil oppføre seg på samme måte som den inne i livmoren, og vil også blø når du har menstruasjon. Denne blødningen i magen vil kunne gi kraftige smerter ved mensen.

De som har endometriose merker stort sett dette som kraftige menssmerter, men de kan ha mange andre plager i tillegg som smerter ved samleie. Disse smertene sitter oftest høyere opp i magen og ikke ytterst ved skjedeåpningen. Noen har kroniske smerter, mens andre kun får det i forbindelse med menstruasjonen. Smertene kan vedvare noe tid etter samleiet. Snakk med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din for en vurdering.

Vestibulitt

Dette handler om smerter i inngangen til skjeden. Smertene gir ofte svie og en brennende følelse som gjør samleie smertefullt og for noen helt umulig å gjennomføre.

Det kan være mange årsaker til at man får vestibulitt, og man har sett at de som har vestibulitt har flere smertefibre i slimhinnen ved skjedeåpningen enn hos dem uten smerter. Smerte over lengre tid kan gi vaginisme som skyldes stram bekkenbunnsmuskulatur og dermed trangere skjede. Dette kan også være smertefullt, og kan gi friksjonsplager.

Hudsykdommer

Huden rundt og i det ytre kjønnsorganet (vulva) kan få hudsykdommer som resten av kroppen. Det kan være psoriasis eller eksem. Noen kan også ha allergi og vil kunne være følsom for såper, glidemiddel eller for lateks som finnes i kondomer og få sår hud eller sår slimhinne. Sår og irritert slimhinne på kan gi smerter ved samleie.

En sjelden gang kan hudlidelsen være mer alvorlig som Lichen sclerosus. Denne gir kraftig kløe og vil gi hvite striper eller flekker i det ytre kjønnsorganet. Lichen planus er enda mer sjelden og vil kunne gi svie, kløe og sår i underlivet. (Kilde; Norsk helseinformatikk). Snakk med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen for en vurdering hvis du opplever hudforandringer i vulva.

Det behøver ikke å være en av de årsakene som er nevnt her, men strever du med smerter og ubehag ved samleie, så oppsøk hjelp og finn ut av det og få det bedre. Sex skal være godt og ikke forbundet med smerte og ubehag.

Les mer på vulva.no

Fakta

Sex skal være godt og ikke forbundet med smerte. Har du smerte ved samleie, bør du oppsøke lege.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Kvinne med smerter i underlivet
AU! Noen ganger kan man få vondt under og etter samleie og det kan være mange grunner til det.

Fakta

Sex skal være godt og ikke forbundet med smerte. Har du smerte ved samleie, bør du oppsøke lege.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Kilder:

nhi.no.

Sex og samfunn.

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?