Helsehjelp ved graviditet
I Norge er all helsehjelp relatert til graviditet gratis. Les mer om hvor du kan få oppfølging her.
Sist oppdatert: 26.05.2022 Av: Redaksjonen, ung.no
Det å oppdage at du er blitt gravid kan vekke mange ulike følelser. For mange kan det skape angst, gi mange spørsmål og gjøre at de må bestemme seg for om de ønsker å fortsette graviditeten, eller ta en abort.
For andre er en positiv graviditetstest en gledelig nyhet. Uansett hva som er tilfellet for deg, vil du ha behov for helsehjelp. Du kan få hjelp og veiledning i forhold til hva du skal gjøre videre og/eller helsehjelp i forbindelse med abort.
Om du skal fortsette graviditeten, har Norge et fast program for svangerskapsoppfølging med kontroller og ultralyd. Får du helseplager kan du ha behov for ekstra legetimer.
Helsestasjon for ungdom kan hjelpe deg
Har du spørsmål om graviditet, kan du få hjelp på helsestasjon for ungdom. Både helsestasjon for ungdom og tjenesten Amathea har mye erfaring med å prate med og veilede de som er blitt gravide og er usikre på veien videre.
Begge disse tjenestene er helt gratis for både gravide og ikke-gravide. Hvis testen viser at du er gravid, må valget om hva du/dere skal gjøre tas ganske raskt. Dette er et stort og viktig valg det kan være godt å prate med noen andre om. De kan også hjelpe deg med å finne ut hvor langt du er kommet i graviditeten.
Mange er bekymret for om de skal, og i så fall hvordan de skal fortelle om graviditeten til foreldrene sine. Det kan være godt å få litt veiledning og støtte i dette også. Du kan oppsøke all helsehjelp relatert til abort eller graviditet uten at foreldrene dine får vite om det.
Stengt
Gratis timer hos fastlegen
En time hos fastlegen er helt gratis for alle under 16 år. Fra og med 16 år betaler man en egenandel frem til du får frikort. Frikort får man når egenandelene for offentlige helsetjenester og medisiner på blå-resept samlet når egenandelstaket innenfor kalenderåret. I 2022 er egenandelstaket for frikort for helsetjenester 2921 kroner.
Når du er gravid, er det ingen egenandel hos fastlegen eller i det offentlige helsevesenet, når du benytter tjenesten i sammenheng med graviditeten. Dette gjelder også når du ikke har frikort. Det gjelder både svangerskapskontroller og om du for eksempel får en urinveisinfeksjon, bekken- eller ryggsmerter, eller må snakke med legen om tilrettelegging på jobb.
Oppfølging hos jordmor
Du kan også ta direkte kontakt med jordmortjenesten i kommunen. Det er vanlig å ta deler av svangerskapsoppfølgingen hos jordmor. Den gravide kan selv velge om hele oppfølgingen tas hos fastlegen, hos jordmor, eller en blanding som anbefalt. Oppfølging hos jordmor er også helt gratis.
Du kan ta direkte kontakt med sykehuset
Som gravid kan du ta direkte kontakt med gynekologisk avdeling på sykehuset og/eller føden. Du trenger ikke henvisning for å kontakte sykehuset om du ønsker en abort.
Om du skal fullføre en graviditet, kan du kontakte føden for en samtale og omvisning. Mange syns dette er nyttig for å forberede seg til fødsel. Om du lurer på om fødselen er i gang, er det også naturlig å kontakte føden tidlig.
Helsehjelp for guttene
Gutter kan også ha behov for helsehjelp, råd og veiledning i forbindelse med graviditet hos partner. Enten det er snakk om frykt for å gjøre en jente gravid, - eller oppfølging fordi du har gjort noen gravid. Slik helsehjelp har ingen egne regler som gjør det gratis oftere enn ellers, men både kontakt med helsestasjon for ungdom og amathea er alltid gratis.
Vi anbefaler også at du involverer deg og er med jenta du har gjort gravid på samtaler/timeavtaler relatert til graviditeten. Det innebærer naturligvis at jenta syns det er greit at du blir med.
Stengt
Kilder:
Helsenorge