Dette bør du vite om piercing

Mange tar piercing, og for de fleste er det ukomplisert og smertefritt. Men du kan få problemer med piercingen din. God hygiene rundt piercingen er viktig.

Sist oppdatert: 21.02.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Ung person med piercing i magen
MÅ RENSES: Hygiene er viktig hvis du tar en piercing. Såret bruker lang tid på å gro og må renses daglig. Foto: Colourbox

Er det aldergrense for piercing?

Det finnes ingen aldersgrense i loven for å ta piercing, men de fleste piercingstudioer har satt 16-18 år som en nedre aldersgrense. Dette er fordi en piercing krever mye stell, og det er veldig viktig at du er nøye med hygienen.

Det er ikke alle steder som tilbyr piercing som er like gode eller like seriøse, så det kan være lurt å sjekke litt i forkant.

Gjør det vondt å ta piercing?

Hvor vondt det gjør å pierce seg varierer fra person til person, metoden man bruker og hvor på kroppen man stikker.

Selve stikket tar under et sekund, og kan sammenliknes med et vanlig sprøytestikk.

Dårlig hygiene og feil stell av såret kan gi infeksjoner, smerte, arr og evt. andre plager.

Kan det oppstå infeksjoner?

Selv om det går bra for de aller fleste, er det viktig å huske på at det å pierce ikke er helt risikofritt. Infeksjoner og andre plager kan oppstå selv lenge etter at du tok piercingen.

Sårene bruker lang tid på å gro. Selv om du kanskje ikke kjenner noen smerte når du rører på smykket, har det ikke nødvendigvis grodd helt. Mest utsatt er kanskje navlen. Her kan såret bruke opp til ni måneder på å gro skikkelig. (sannsynligvis fordi den er tildekket av stramme klær og belter).

I tungen regner man med at såret bruker 3-6 uker på å gro, i ører/leppe/øyebryn 6-8 uker, og i brystvorter tar det 8-16 uker.

Heldigvis er det svært få som blir alvorlig syke av piercingen. Men i tiden før såret har grodd er du ekstra mottakelig for infeksjoner. Infeksjoner kan vise seg i form av væskende sår, utslett eller rød, varm og irritert hud rundt piercingen.

Det finnes også tilfeller der man har utviklet nikkelallergi eller annen kontaktallergi, det vil si at man blir allergisk overfor enkelte stoffer i piercingsmykket.

Er du usikker på om du har fått en infeksjon eller allergi, så bør du kontakte lege.

Fakta

  • De fleste piercingstudioer har satt en nedre aldersgrense på 16-18 år.
  • Såret der du piercer deg bruker lang tid på å gro. I navlen kan det ta hele ni måneder.
  • Man kan få infeksjoner i såret, eller utvikle nikkelallergi.
  • God hygiene er viktig. En piercing skal renses hver dag til den er ferdig grodd.

Viktig med god hygiene

En piercing skal renses hver dag til den er ferdig grodd. Men det kan være lurt å rense den innimellom også etter at såret er grodd. Huden din utskiller talg og smuss, og i noen tilfeller kan dette begynne å lukte.

Det er viktig at rensemiddelet du bruker ikke er for sterkt. Dette kan irritere å svi i såret, og dermed forlenge grotiden. Det er ulike meninger om hvilke rensemidler som er de beste, men han eller hun som utfører piercingen på deg vil kunne gi deg gode råd.

Hvis du ikke har mulighet til å spørre, kan som regel saltvann, 0,9 % være et alternativ, eller Pyrisept/Klorhexidin. For piercinger i munnen kan munnskyllevann være et greit alternativ.

Ta forholdsregler før trening og bading

Det er i utgangspunktet ikke noe problem verken å trene eller bade etter at du har tatt en piercing. Det er likevel viktig å ta noen forholdsregler.

Etter at du har fått satt inn en piercing er huden rød og øm en periode. Da bør man unngå at piercingen blir klemt, og at klær eller annet gnisser inn mot såret. Har du f.eks tatt piercing i navlen, kan mageøvelser være irriterende for såret.

Driver man med idretter der man kan være utsatt for slag og spark, bør man selvfølgelig være svært forsiktig med hvor man piercer seg. Man bør også være forsiktig med kontaktsport (f.eks bryting) den første tiden.

Du kan beskytte piercingen ved å dekke den til under risikofylte situasjoner.

Når det gjelder bading er også sunn fornuft den viktigste tommelfingerregelen. Som med alle andre åpne sår på kroppen bør du være sikker på at vannet du bader i er rent. Er det kort tid siden du tok piercingen så kan du dekke den til med et vanntett plaster hvis den sitter på en plass der dette er mulig.

Det viktigste er likevel å lytte til kroppens signaler. Sier kroppen at et sted er sårt, har den som regel rett i det.

Tenk deg godt om før du tar en piercing. Piercing kan lage skader for fremtiden. For eksempel kan du få problemer med å amme hvis du har tatt piercing i brystvorta. Om du har piercingen må du ta den ut før du ammer.

Det vil alltid bli arr etter piercinger, det kan være særlig synlig om man har hatt piercing i leppe. Mange har synlige arr etter såkalte "snake bite"-piercinger.

Ung person med piercing i magen
MÅ RENSES: Hygiene er viktig hvis du tar en piercing. Såret bruker lang tid på å gro og må renses daglig. Foto: Colourbox

Fakta

  • De fleste piercingstudioer har satt en nedre aldersgrense på 16-18 år.
  • Såret der du piercer deg bruker lang tid på å gro. I navlen kan det ta hele ni måneder.
  • Man kan få infeksjoner i såret, eller utvikle nikkelallergi.
  • God hygiene er viktig. En piercing skal renses hver dag til den er ferdig grodd.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider