Nyttig å vite om avføring, fordøyelse og dovaner

Avføring er en naturlig del av hverdagen, men det kan være svært plagsomt når magen ikke fungerer som den skal. Hva er normalt og når burde du kontakte lege?

Sist oppdatert: 08.06.2022 Av: Legen, ung.no

""
VANER: Sørg for å ha gode vaner, så tar du godt vare på tarmen din. Ikke hold igjen, men gå på do når kroppen sier ifra.

Normal avføring

En normal avføring er lys til mørk brun i farge. Den skal være enkel å presse ut, uten smerter eller langvarige opphold på toalettet.

Akkurat som at mennesker er forskjellige er også avføringsmønster varierende fra person til person.

Hos noen kan avføringen komme ut som knudrete og oppstykket, eller litt løs, eller en blanding av disse uten at dette trenger å være unormalt.

Når det kommer til hyppighet så er det normalt å bæsje minst 3 ganger i uken og maks 3 ganger per dag.

Hvordan fordøyer kroppen mat?

Fordøyelsen starter i det du putter maten inn i munnen.

Enzymer i spyttet starter å bryte ned maten til enklere stoffer. Maten moses av tennene som gjør næringstoffene mer tilgjengelige når de skal suges opp senere.

Maten svelges, går gjennom spiserøret og ned i magesekken.

I magesekken er det magesyre som videre bryter ned proteiner til enklere stoffer som lettere tas opp.

Fra magesekken går maten videre til tynntarmen. Det er her det aller meste av oppsugingen av næringsstoffer skjer. Fett, sukker, proteiner og mineraler og alt kroppen trenger suges opp gjennom tarmveggen.

Så går det til leveren før det går ut i resten av blodomløpet og transporteres dit det trengs.

Fra tynntarmen går tarminnholdet som ikke ble tatt opp videre til tykktarmen. Tykktarmens hovedoppgave er å ta til seg vann, slik at man ikke mister mye væske ut med avføringen.

Mot slutten av tykktarmen havner maten i rektum, som er en lagringsplass for avføring.

Når det har kommet nok avføring hit sendes signaler til hjernen som gjør at du må på do.

Normalt sett tar det ca 24 timer for mat å passere gjennom fordøyelsessystemet, men også her er det store variasjoner.

Gode dovaner

Det er viktig å ta vare på tarmen på samme måte som man tar vare på resten av kroppen. Dette kan man gjøre ved å ha et sunt og variert kosthold, samt å ha gode dovaner.

Med gode dovaner menes at du burde gå på toalettet når du føler trang til avføring, ikke hold igjen. Om du holder igjen vil tykktarmen trekke til seg enda mer væske, og avføringen kan bli veldig hard.

Har du ingen rytme i tømmingene, må dette øves inn. Gå på toalettet på et bestemt tidspunkt etter et måltid - for eksempel etter frokost. Gjør du det konsekvent dag etter dag, vil tarmen begynne å samarbeide.

Det er ikke meningen at du skal sitte å trykke over tid hvis du kjenner at det ikke er noe der. Men ta deg tid til å sitte litt på toalettet, slappe av, å kjenne etter om det kommer noe.

Kosthold og trening påvirker tarmen

Det du spiser skal også ut i den andre enden, så et sunt og variert kosthold er viktig for at tarmen skal fungere godt. Fiber som det finnes mye av i frukt, grønnsaker og grove kornprodukter binder opp vann i tarmen. Dette vil gjøre bløt avføring hardere, og hard avføring bløtere, og er bra uansett hvordan avføringen er.

Fysisk aktivitet øker bevegelsen i tarmen. Stillesitting og lite mosjon øker derfor risikoen for forstoppelse og hard avføring.

Hard avføring

De fleste vil oppleve å ha hard avføring til tider. Vanlige årsaker til dette er om du har et kosthold som inneholder lite fiber, hvis du drikker dårlig, eller er lite i bevegelse.

Hvis avføringen blir så hard at du syns det er vanskelig å presse den ut, eller det har gått mye lenger tid enn normalt siden sist du var på do, så kan du være forstoppet.

Blir dette et tilbakevende problem kan det være lurt å oppsøke fastlegen, men først kan du forsøke noen ting selv:

Ved hard avføring er det viktig å drikke mye vann, få i seg mat med mye fiber (grønnsaker, frukt og grove kornprodukter) og være i bevegelse. Svisker er et gammelt kjerringråd som faktisk fungerer og kan få fart på avføringen. Disse tiltakene vil i de aller fleste tilfeller være nok til å få tarmen i gang.

Dersom du fortsatt ikke kommer i mål, kan det være lurt å kontakte lege. I noen tilfeller vil det være nødvendig med videre undersøkelser eller behandling i form av for eksempel avføringsmiddel, dette er noe legen vil vurdere.

Løs avføring

Som med hard avføring, kan de fleste oppleve løs avføring en gang i blant, uten at det trenger å bety at noe er galt. Noen opplever også litt løs avføring til vanlig.

Stress er en faktor som kan virke på magen og gjøre at du plutselig må på do og kan ha litt løs avføring. Diaré er avføring med økt væskeinnhold, volum eller hyppighet av tømminger, og kan ha veldig mange forskjellige årsaker.

Omgangssyke er vanlig sykdom mange kjenner til. Det er en veldig smittsom virussykdom som ofte gir feber, oppkast og vanntynn diaré. Oppkastet og feberen gir seg ganske raskt, men diareen blir ofte igjen noen dager ekstra.

Diaré kan ha veldig mange forskjellige årsaker. Et kosthold med lite fiber, infeksjoner, medisiner, allergi, laktoseintoleranse eller cøliaki kan alle gi diaré, men som oftest går løs avføring over av seg selv. Når du har diaré mister du mye vann i avføringen, så det viktigste tiltaket er å drikke mye væske.

Ellers burde du så raskt du orker starte å spise vanlig mat. Stivelsesrike matvarer som ris, havre, gulrot, mais og liknende har en positiv effekt. Hvis diareen varer lenge (over en uke) og du begynner å føle deg veldig syk og slapp, eller det kommer blod i diareen, så bør du kontakte lege.

Rød, grønn og hvit avføring

Noen ganger kan avføringen få nye farger som gjør at man blir bekymret.

Dersom man har blod i avføringen, kan denne enten være fersk og rød, eller så kan blodet gjøre avføringen mørk og seig med en spesiell litt søtlig lukt. Ved ferskt blod er det hos unge ofte små rifter eller hemoroider i endetarmen som er årsaken, dette ses ganske ofte hvis man er plaget av hard avføring.

Ved seig og mørk avføring er kilden til blodet lenger oppe i tarmsystemet. Blod i avføring kan hos eldre være et tegn på tarmkreft, men dette er ekstremt sjeldent hos unge og ikke noe du trenger å bekymre deg for.

Ved blod i avføringen kan det være lurt å ta en tur til fastlegen for en vurdering av årsaken.

En annen mulig forklaring på rød avføring er sterke fargestoffer fra mat man har spist, som f.eks rødbeter.

Grønn avføring kommer som oftest av irritasjon i tarmen. Dette kan ses ganske hyppig hos små barn, og litt sjeldnere hos eldre. Det kan være et tegn på bakterie- eller virussykdom i tarmen, men trenger ikke å bety at det er noe er galt.

Helt hvit avføring kan være tegn på lever- eller gallesykdom. Opplever du hvit avføring, må du gå til legen.

Smerter ved avføring

Vanlige årsaker til smerter ved avføring er hemoroider, rifter i anus, infeksjon i endetarmen, eller irritabel tarm.

Dersom man har veldig hard avføring kan dette føre til rifter som gjør det vondt å gå på do.

Noen ganger trenger man medisiner for å bli bra av dette, men som oftest går det over av seg selv når avføringen er blitt normal igjen.

Biter av mat i avføring

Mange kan oppdage biter av hva man har spist i avføringen - dette er ekstra vanlig om man er litt løs i magen. Da får ikke maten like lang tid i tarmen til å brytes ned som normalt.

En annen vanlig forklaringer at det er rester av mat som ikke enkelt brytes ned, slik som de gule skjellene i Mais.

Hvite streker som beveger seg på avføringen

Hvis man ser små hvite streker som beveger seg, dreier det seg sannsynligvis om småmark.

Dette er også ganske vanlig, spesielt om man har småbarn i familien. Når man har fått mark, er det viktig at man forteller det til de andre i familien - selv om det kan være litt flaut.

Årsaken er at hele familien må behandles samtidig. Det må også gjøres andre tiltak som å kokvaske håndkler og sengetøy for å bli helt kvitt marken.

Småmark er egentlig ingenting å være flau over, det er en smittsom sykdom som alle kan være uheldige og få. Det betyr ikke på noen måte at du har gjort noe galt!

Fakta

Kontakt lege dersom:

  • Du har hard mage og ikke får ut avføring tross mye vann, fiber og aktivitet i flere dager
  • Du har løs mage som har vart lengere enn en uke, eller tidligere om du samtidig har smerter, feber, eller samtidig blod i avføringen
  • Du ser synlig blod i avføringen, eller har seig svart avføring som lukter rart
  • Du har hvit avføring
  • Sterke smerter ved avføring som ikke går bort
  • Du ser hvite streker som beveger seg i avføringen
""
VANER: Sørg for å ha gode vaner, så tar du godt vare på tarmen din. Ikke hold igjen, men gå på do når kroppen sier ifra.

Fakta

Kontakt lege dersom:

  • Du har hard mage og ikke får ut avføring tross mye vann, fiber og aktivitet i flere dager
  • Du har løs mage som har vart lengere enn en uke, eller tidligere om du samtidig har smerter, feber, eller samtidig blod i avføringen
  • Du ser synlig blod i avføringen, eller har seig svart avføring som lukter rart
  • Du har hvit avføring
  • Sterke smerter ved avføring som ikke går bort
  • Du ser hvite streker som beveger seg i avføringen

Spørsmål og svar