Helsestasjon for ungdom (HFU)
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud, hvor du kan få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også snakke om psykisk helse og få svar på andre helsespørsmål.
Sist oppdatert: 13.01.2025 Av: Redaksjonen, ung.no
På helsestasjon for ungdom er de ansatte vant til å prate om det meste, enten det handler om sex og samliv, kjønn og seksuell legning, rus og avhengighet eller noe annet som er utfordrende og vanskelig i livet ditt.
På HFU kan du også:
- få gratis kondomer
- teste deg for kjønnssykdommer
- ta graviditetstest
- få veiledning og resept på prevensjon
- prate med en voksen om det som er viktig for deg eller vanskelig å dele med andre
Uansett hva du trenger er hjelpen på HFU er helt gratis!
Obs! Hvis du er akutt syk, eller det er andre ting med helse eller sykdom som trenger oppfølging, er det legevakt eller fastlegen du bør gå til.
For deg mellom 13 og 20 (25) år
De fleste helsestasjonene for ungdom er for deg som er mellom 13 og 20 år, men noen steder gjelder tilbudet opp til 25 år.
Hvem jobber på HFU?
På de fleste helsestasjonene for ungdom jobber det lege og helsesykepleier.
Mange steder vil du også kunne møte jordmor, psykolog eller andre yrkesgrupper som kan hjelpe deg.
Drop-in og timebestilling
Helsestasjon for ungdom skal ha drop-in-tilbud. Det betyr at du kan komme i åpningstiden uten å ha bestilt time på forhånd. Du kan benytte drop-in-tilbudet på HFU der du bor eller andre steder.
Obs! Det kan være nødvendig å bestille time for å få lagt inn p-stav eller spiral på enkelte HFU-er. Noen steder er det mulig å bestille time på forhånd, men timebestilling kan være forbeholdt de som bor i kommunen.
Hvis du er usikker på om du kan droppe innom, eller må ha time, kan du ta kontakt med HFU på telefon eller mail. Noen steder kan også HFU kontaktes digitalt via Helsenorge.
Hvor finner jeg HFU?
Helsestasjon for ungdom finnes i de fleste kommuner i landet. Er det ikke en HFU i kommunen din, er det antagelig en HFU å finne i en nabokommune.
Du kan bruke ung.nos tjeneste Hjelp nær deg for å finne din nærmeste HFU.
Du kan også sjekke kommunens nettside for å finne ut hvor og når HFU er åpen der du er.
Hvis det ikke er Helsestasjon for ungdom i din kommune, kan du kontakte helsesykepleier på skolen eller ringe den vanlige helsestasjonen og få råd og informasjon der.
Alle på HFU har taushetsplikt
De som jobber på helsestasjon for ungdom har taushetsplikt om det du prater med dem om.
Hvis du ønsker at de skal samarbeide med andre, kan de gjøre det. For eksempel med foreldre, fastlegen eller skolehelsesykepleier.