Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

Sist oppdatert: 06.12.2021 Av: Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Ung person som ønsker hjelp til å håndtere plager med penis
HJELP?! Merker du noe som ikke er som før i underlivet? Ta en tur til Helsestasjon for ungdom eller fastelege hvis du bekymrer deg. Foto: Colourbox

Det er helt normalt at penisen utvikler seg gjennom ungdomstiden. Men plutselige endringer og endringer som gir plager, kan tyde på at noe ikke er som det skal være.

Bli godt kjent med din egen kropp og kjønnsorganet ditt. Legg merke til hvordan penis, penishodet og pungen er til vanlig. På den måten vet du hva som er normalt for deg. Da vil du lettere skjønne når noe er galt.

Nupper, klumper og tagger

Det er ikke uvanlig å ha små nupper, tagger eller klumper langs kanten av penishodet. Dette er som oftest kjertler som produserer talg og har som oppgave å smøre slimhinnene på penishodet, eller glans penis som det også heter.

Det kan også være penile papler. Dette er hudfargete små klumper, nupper eller tagger i huden rundt penishodet. Penile papler er en normal anatomisk variant – altså ingen sykdom.

De er ikke farlige eller smittsomme på noen måte, men noen kan synes at det ikke ser bra ut. Hvis du føler at det er veldig skjemmende, er det mulig å fjerne dem meg laser. -Eller gjør som de gamle romerne: vær stolt av det!

Om du oppdager nupper, klumper eller tagger på penis, som du ikke har sett tidligere, kan det være greit å få det undersøkt. Penile papler kan for eksempel ligne på kjønnsvorter, mollusker eller talgkjertler. Talgkjertler skal ikke fjernes.

Smegma – belegg på penishodet

Mange opplever å få et gulhvitt, seigt stoff på penishodet og under forhuden. Det kan lukte litt stramt. Dette kalles smegma og er i hovedsak talg som skilles ut fra talgkjertlene for å holde slimhinnen på penishodet myk og fuktig.

Det er lurt å vaske vekk smegmaen for at det ikke skal begynne å lukte. Trekk forhuden godt tilbake og skyll området med vann, gjerne en gang om dagen.

Unngå å bruke såpe. Såpe kan irritere slimhinnen og gjøre at den blir tørr. Da vil talgkjertlene produsere enda mer talg, som igjen gir mer smegma, og mer lukt. Det kan også gjøre at du får ubehag og kløe.

Det klør, er rødt eller flasser

Om det begynner å klø på penishodet, slimhinnen blir tørr, rød og kanskje flasser, er det et tegn på ubalanse. Kanskje har du brukt for sterk eller mye såpe? Forsøk å droppe såpe, og bruk bare vann, eventuelt parfymefri babyolje, når du vasker deg, så kan problemet være løst.

Slike plager kan også være symptom på en soppinfeksjon. Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon. Men om du for eksempel har sex med noen som har soppinfeksjon, er det vanlig at penisen får røde små prikker, begynner å klø, og etter hvert flasser.

Ofte går dette tilbake av seg selv etter noen dager, men om plagene er veldig store, kan du få kjøpt en salve mot sopp reseptfritt på apoteket. Har du fast kvinnelig sexpartner, er det viktig at også hun behandler seg for sopp samtidig. Blir det heller ikke bedre av salven, er det lurt å få det undersøkt av en lege.

Det er heller ikke uvanlig at penishodet kan bli rødt og sårt om du onanerer mye og kraftig, eller har mye sex, eventuelt samleie med ny partner. Dette er ikke farlig, og det blir bra igjen om du tar en pause til rødheten og sårheten er borte igjen.

Men det er viktig å vurdere om du kan ha fått en seksuelt overførbar infeksjon fordi du nå eller før har hatt ubeskyttet samleie med ny partner. Da må du teste deg.

Følsomt penishode?

Penishodet er, hos de fleste gutter, det mest følsomme stedet på kroppen og gir nytelse ved seksuell stimulering. Det er altså helt naturlig at penishodet er spesielt følsomt. Men hos unge gutter kan penishodet være overfølsomt – så følsomt at det nesten kan være ubehagelig og vondt å stimulere.

De aller fleste vil oppleve at dette blir bedre etterhvert som de blir eldre. Huden på penishode vil etterhvert tåle mer og mer stimulering, og den ubehagelige følelsen vil forsvinne.

Om du synes det er ubehagelig eller vondt når du onanerer, kan du forsøke å bruke glidemiddel eller parfymefri babyolje. Da vil du få en mer glidende og behagelig opplevelse enn om du tar direkte på penishode med tørre fingre. Du kan eventuelt forsøke å onanere med kondom på penis.

Overfølsomheten blir vanligvis ikke et problem når du skal ha samleie.

Trang forhud

Mange blir født med trang forhud, noe som innebærer at forhuden er vanskelig å trekke tilbake over penishodet.

Forhuden vil som regel i løpet av puberteten bli vid nok av seg selv, slik at den kan dras tilbake uten problem, også når penis er erigert. Hos noen forblir derimot forhuden så stram selv etter puberteten, at det blir vanskelig med hygiene, og det kan være smertefullt å onanere eller ha sex med andre.

Når strengen revner

På undersiden av penis – mellom penishodet og penisskaftet, er det en streng som kan være for kort og stram. Det kan føre til at strengen får en rift når du har sex.

Det kan være både en skremmende og ubehagelig opplevelse, fordi det er mye blod i en stiv penis og det kan derfor blø en del.

Det er ikke farlig, og blødningen vil stoppe av seg selv og strengen vil gro sammen igjen, men det er viktig at du holder penis i ro inntil den er grodd – det gjelder både onanering og samleie.

Krum eller bøyd penis

Penisen får sin form mens vi er foster, og hvordan penisen din blir, er bestemt allerede før du blir født. Det er ikke uvanlig at penis kan være litt krum eller har en bøy. Den kan krumme seg nedover, oppover eller til en av sidene. Den kan ha en sterk bøy eller bare en liten svai. Det finnes like mange ulike peniser som det finnes menn i verden.

Noen ganger kan penis endre form underveis i livet, for eksempel etter en skade eller sykdom i penis. Får penis en så sterk krumming at det er til hinder for å kunne ha et godt seksualliv, bør du kontakte en lege for vurdering.

Lystdråper eller utflod

Når en gutt blir kåt, kan det komme væske ut av urinrøret – naturens glidemiddel. Det kalles gjerne lystdråper eller precum. Noen gutter produserer mye precum, andre nesten ingenting. Begge deler er like normalt.

De kjertlene som produserer precummet heter de "Coverske kjertler" og ligger like foran prostata.

Precum kan inneholde nok sædceller til at ei jente kan bli gravid. Precum kan også inneholde smitte av en seksuelt overførbar infeksjon. Derfor er det å «hoppe av i svingen» ingen sikker prevensjon.

Kommer det væske ut av urinrøret uten at du er kåt eller at det er urin, kan det være et tegn på kjønnssykdom (soi). Er det mulighet for at du kan være smittet med en soi, bør du ta en sjekk for dette.

Sæden

Sædvæsken kan være alt fra hvit eller gul til blank. Det er rennende eller geleaktig og det kommer ut ca. en spiseskje når man får utløsning.

Hos noen kommer sæden ut som en sprut, hos andre renner det nærmest bare over.

Sæden kan endre litt på farge, konsistens, lukt og mengde alt etter som hva du drikker og spiser, men det skal ikke være blod i sæden. Oppdager du blod, og det skjer gjentatte ganger, bør du oppsøke en lege.

Våte drømmer og "morrabrød"

Det er ikke uvanlig at gutter kan oppleve å få utløsning uten å ville det, særlig i puberteten. Dette skjer gjerne når man drømmer om natta, og er helt normalt.

Gutter kan også oppleve at de våkner med stiv penis. Dette skjer ikke nødvendigvis fordi du har drømt om sex, men fordi kroppen, i løpet av natta, kontrollerer at alle funksjonene i kroppen er ok.

Våkner du akkurat i det kroppen sjekker ut ereksjonsfunksjonen, kan du altså våkne med stiv penis selv om du egentlig ikke er kåt.

Liten og stor pung

Grunnen til at pungen befinner seg utenfor kroppen, er fordi testiklene trenger å ha det litt kaldere enn vanlig kroppstemperatur for å kunne produsere sæd av beste kvalitet.

Kroppen sørger for riktig ”produksjons-temperatur” ved å heise pungen opp mot kroppen om det er for kaldt eller senke pungen når det er for varmt.

De fleste har erfart såkalt badetiss. Etter du har badet i kaldt vann skrumper penis og pungen veldig inn. Det er fordi kroppen har heist pungen opp mot kroppen slik at testiklene kan hente varme fra lysken.

Om du derimot har feber eller du oppholder deg i varme omgivelser, trenger testiklene å kjøles ned og pungen senkes lengst mulig vekk fra den varme kroppen.

I pungen er det to testikler som står for sædcelleproduksjonen. Det finnes en bløt del på testikkelen som kalles bitestikkel. Bitestikkelen fungerer som lager for sædcellene fram til utløsningen.

Ved utløsning sendes det ut sædceller fra bitestikkelen gjennom sædlederen, og på veien mot urinrøret blandes sædcellene med væsker fra prostata og sædblæren, og blir til den væsken som kommer ut urinrøret når du har sædutløsning.

Røde prikker etter barbering

Når en barberer på eller rundt kjønnsorganet kan det komme røde prikker. Dette er som oftest irriterte hårsekker. Det kan også oppstå betennelse i hårsekkene slik at det kommer puss ut fra dem som fra en kvise.

Noen kan reagere på barberskummet, hårfjerningskrem (må ikke brukes på penis) eller voksen som benyttes. Det er derfor viktig å være nøye på hygienen før barbering, og at utstyret blir godt rengjort mellom hver gang.

Hvis du plages av røde prikker og betente hårsekker i forbindelse med barbering, er det kanskje like godt å la hårene få være der. Et alternativ kan være å stusse håret, uten å fjerne det helt.

Nyt og ha glede

Har du har plager eller bekymringer for noe med kjønnsorganet ditt, kan nytelsen og gleden bli borte. Finn ut av det som bekymrer deg, så kommer gleden og nytelsen tilbake!

Fakta

Penisen utvikler seg i ungdomstiden. Det er helt naturlig. Men om endringene gir deg plager, kan det være tegn på at noe er galt. Oppsøk lege eller helsestasjonen om du er usikker.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Ung person som ønsker hjelp til å håndtere plager med penis
HJELP?! Merker du noe som ikke er som før i underlivet? Ta en tur til Helsestasjon for ungdom eller fastelege hvis du bekymrer deg. Foto: Colourbox

Fakta

Penisen utvikler seg i ungdomstiden. Det er helt naturlig. Men om endringene gir deg plager, kan det være tegn på at noe er galt. Oppsøk lege eller helsestasjonen om du er usikker.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?