Gutter og puberteten
Har du fått mer hår på kroppen, større føtter, eller svetter du mer? – Velkommen til puberteten! Dette skjer som regel en gang mellom 11 og 15 år hos gutter.
Sist oppdatert: 20.02.2023 Av: Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no
Puberteten starter på forskjellig tidspunkt hos ulike mennesker. Det er store variasjoner, og det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutviklingen.
Det kan være vanskelig å være av de første, og frustrerende å være av de siste som kommer i puberteten.
Hva skjer når?
Puberteten er i gang når kroppen din begynner å produsere hormoner. Det er ikke sikkert du merker noe med en gang.
Kanskje merker du etterhvert at du får mer hår på leggene og armene. Kanskje vokser føttene dine fortere, slik at du oftere må kjøpe nye sko.
Etterhvert kommer det kjønnshår, og hår i armhulene. Du svetter mer.
Snart kommer det dunete hår på overleppa. Huden og håret blir fetere, og kanskje får du kviser.
Du vil også vokse, både i høyden og i bredden. Du vil få muskler og du vil gå opp i vekt.
Vekst og høyde
Du vokser raskere. Til å begynne med er det når du sover at veksthormonene strømmer ut. Det er en av grunnene til at søvn er viktig.
Mange lurer på hvor høye de skal bli. Det er måter å prøve å beregne det på, og det kan du lese mer om her.
Stemmeskiftet
Stemmeskiftet skjer fordi stemmebåndene blir lengre og tykkere. Strupehodet på halsen vokser. Stemmen kan lett briste, noe mange synes kan være litt flaut. Husk at alle har vært, eller kommer til å være gjennom det samme.
Pupper
Det er veldig vanlig å merke at det kommer en kul/klump under brystvorten/nippelen, enten på den ene eller på begge. Dette er en kjertel i brystvevet som har hovnet opp på grunn av hormonpåvirkningen. Det er ingenting å bekymre seg over. Den/de vil forsvinne etterhvert.
Penis og pung
Hvis du kjenner med en finger på innsiden av kinnet vil du kjenne slimhinne eller slimhud. Penishodet eller glans penis har også slik slimhud.
Penishodet har masse nerveender. Derfor er det veldig følsomt. Penisen består av penisroten, penisskaftet og penishodet.
Penishodet er dekket av forhud. Noen har mye forhud, andre har mindre. Noen har ikke forhud fordi de er omskjært.
Noen opplever at forhuden er litt trang og vanskelig å trekke tilbake over penishodet. Det kan endre seg i løpet av puberteten, men det kan også vedvare. Her kan du lese om trang forhud.
Penis kan bli stiv når som helst og hvor som helst, uten noen sammenheng.
Mange i puberteten merker ofte at de våkner med stiv penis. Penisen er også stiv flere ganger hver natt mens man sover. Dette er kroppens måte å opprettholde viktige funksjoner på.
Etterhvert kommer det sæd. De som onanerer jevnlig får sæden ut på dagtid. Hvis man ikke onanerer vil det komme ut på natta. Da våkner man med en seig væske i underbuksa. Noen er 12 år første gang de opplever dette, andre er 17 år.
De to testiklene ligger inni pungen. Den venstre ligger ofte litt høyere opp enn den høyre. Det er fordi det blir litt bedre plass til dem. Testiklene produserer testosteron, det viktigste mannlige kjønnshormonet. Testiklene vokser i puberteten og når de er omlag 2,5 x 4 cm er de utvokste. Testosteronproduksjonen øker mye i denne perioden.
Det er lurt å undersøke testiklene sine jevnlig for å kjenne hvordan de kjennes ut og for å kunne oppdage om det er noe som ikke er som vanlig.
Skjegg
Skjegg er ofte det siste leddet i puberteten. Det første du ser er at det vokser dun-lignende hår over munnen. Etterhvert vil du få dunhår på kinnet og på haken også. Etter noen år blir skjegget tettere og striere. Noen får ikke tett skjegg før de er over 20 år.
Noen har tett og mørkt skjegg, andre har mer spredt og lyst skjegg. Hos noen vokser det sakte, hos andre raskere. Noen har nesten ingen skjeggvekst i det hele tatt. Det er genene som bestemmer og det er ingenting du kan gjøre for å påvirke dette.
Følelser
Noen ganger kan puberteten gjøre at du føler du mister kontrollen. Det kan være vanskelig å styre seg selv, enten det er seksualiteten eller andre følelser.
I det ene øyeblikket er alt helt greit, og det er til og med veldig bra og i neste øyeblikk kan en føle seg veldig trist, alt blir helt feil. Det kan ta litt tid før man føler at man har mer kontroll.
Noen snakker lett om hva de føler og hvordan de har det. Andre sier ikke så mye, men har mange tanker og følelser som de ikke deler med noen. Det hjelper å snakke med noen om hvordan man har det.
Identitet – hvem er jeg?
Hvem du er, er også noe du skal finne mer ut av i puberteten. Det kan være mange ting å finne ut av, og det kan ta tid å bli kjent med ditt "nye jeg". Det er ikke uvanlig å kjenne seg litt usikker på seg selv, å sammenligne seg med og å prøve å være som noen man har som forbilde. Noen ønsker å være så lik andre som mulig, mens andre prøver å være mest mulig unik eller spesiell.
Noen lurer også på, eller føler helt tydelig, at de er født i feil kropp. De opplever kanskje at det kjennes feil å bli mann og få mannekropp.
Andre regner seg som transperson. En kan føle seg både som gutt og jente, eller ingen av delene. Noen føler seg som et tredje kjønn, andre vil ikke definere seg som noe kjønn.
Mange viser et annet kjønnsuttrykk gjennom klær, sminke, væremåter, endring av navn og pronomen, eller på andre måter. Dette handler om å finne ut av og vise sin identitet og har ingenting med seksualitet å gjøre.
Ta deg god tid på å finne ut av hvem du er og hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med deg selv, kroppen og kjønnet ditt og se at du er flott akkurat som DU er!
Kåthet
Når du kommer i puberteten lager kroppen mye testosteron. Dette hormonet er viktig for seksuell lyst og kåthet. Når du blir seksuelt tent/kåt kan det kjennes ut som at det kiler i kjønnsorganet. Man kan også kjenne at det kiler i magen. Da strømmer det blod til kjønnet.
Onanering
Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen skiller ut lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.
Det er også sunt fordi man blir kjent med kjønnet sitt og hvilke bevegelser og stimuli man liker og nyter.
Det er vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er deg selv som bestemmer over kroppen og kjønnet ditt!
Foreldre
Hvis man føler seg litt ustabil eller nedfor og trist, kan det være lett at man sier ting man angrer på, enten til de hjemme eller til venner.
Det hender det blir bråk hjemme fordi man ikke føler seg forstått, møtt eller sett. De unge synes de voksne er vanskelige og de voksne synes de unge er vanskelige.
Venner
Vennskap kan være skjørt og vanskelig når man ikke føler seg helt som seg selv, eller ikke helt har funnet ut av hvem man er.
Vennskap kan forandre seg fordi to venner er på forskjellige steder i puberteten og fordi interessene plutselig er forskjellige. Kanskje synes du at kameraten din plutselig oppfører seg voksent – eller barnslig, og er opptatt av helt andre ting enn deg selv? Kanskje føler du deg utenfor, utestengt, glemt og ensom?
Det er vondt. Når du skal finne ut hvem du er som person, samtidig som de andre gjør det samme, kan det bli litt vrient.
Det første du kan gjøre er å finne ut hva det er som er viktig for deg. Hvilke verdier er det som er viktig? Hvis man går ut over egne grenser for å få innpass eller at man prøver å være noe man ikke er eller føler seg klar for å være eller gjøre, får man en dårlig følelse. Da går man ut over egne grenser.
Det er viktig at du er sammen med dem du føler deg vel sammen med. De som gjør at du får en god følelse med deg selv.
Hvis venner forandrer seg kan du prøve å utvide vennekretsen. For å bli kjent med nye mennesker er det ofte lettest gjennom felles hobbyer eller felles interesser. Kanskje er det andre i klassen, på trinnet eller gjennom fritidsinteresser som du kan bli bedre kjent med?
Da har dere noe til felles, noe å snakke om og dere kan gjøre aktiviteten sammen. Det er også viktig å ha litt tålmodighet med gamle venner. Kanskje finner dere tilbake til hverandre etter en stund.
Forelskelse
Det kribler i magen, du kjenner deg kanskje litt nervøs, oppspilt eller forventningsfull. Hvem du kjenner disse følelsene for, er det bare du som vet. Er det jenter, gutter, begge deler, eller er du usikker? Det er greit og vanlig å lure litt og noe du kan bruke litt tid på å finne ut av. Mange kjenner litt på forelskelse i puberteten, men ikke alle gjør det.
Snakk med noen
Hvis du har spørsmål om pubertetsutvikling, følelser og tanker, identitet eller det er noe annet som du går alene og bærer på, så kan det være lurt å prate med noen.
Du kan kanskje prate med noen hjemme eller venner, eller du kan prate med helsesykepleier på skolen din eller kanskje med lærer.
Det hjelper å prate litt for å finne ut av ting og ha det bra.
Kilder:
NHI.no, Haakon Aars: Menns seksualitet