Hjelp, jeg har ikke kommet i puberteten

Har de andre jentene i klassen fått større bryster, bortsett fra deg? Har de andre guttene i klassen fått hår under armene og dypere stemme, bortsett fra deg? Du kan ha forsinket pubertet.

Sist oppdatert: 30.04.2022 Av: Legen, ung.no

Illustrasjon av to unge gutter hvor den ene har fått hår under armen
HÅR: Hår på nye steder er et pubertetstegn. Når det kommer er veldig forskjellig fra person til person. Illustrasjon: ung.no

Puberteten starter et sted mellom 9- og 17-årsalderen. Det betyr at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutviklingen. En kan faktisk være helt ferdig utviklet før en annen starter.

Vanskelig å være først, frustrerende å være sist

Arv har mye å si for når man kommer i puberteten. Hvis foreldrene dine var sent ute, er det mer sannsynlig at også du vil komme sent i puberteten.

Er du jente og brystene dine ikke har begynt å utvikle seg i det hele tatt når du er 13,5 år, har du det som kalles forsinket pubertet. For gutter har du forsinket pubertet når testiklene ikke har begynt å vokse i det hele tatt når du er 14,5 år. Det trenger ikke å bety at noe er galt.

Uansett hvor du er i utviklingen kan det være vanskelig å være en av de første, og frustrerende å være en av de siste som kommer i puberteten.

Når skal du kontakte lege?

Har du forsinket pubertet, bør du ta kontakt med fastlegen din for å se om det kan være en annen årsak til at du ikke har kommet i puberteten ennå.

Puberteten styres av hormoner. Hormonene kan forstyrres av kroniske sykdommer som cøliaki, astma, diabetes eller overdreven trening og spiseforstyrrelser. Andre ganger kan det være sykdom i kjertlene som produserer hormoner.

Gjennom blodprøver og undersøkelser kan legen se om det er sykdom i eggstokkene (hos jenter), testiklene (hos gutter), eller i hjernen som kan forklare hvorfor man er sent ute. Det vanligste er fortsatt at legen ikke finner noe galt. Da må du bare vente på at puberteten skal komme.

Forsinket pubertet er litt vanligere hos gutter.

Kan man påvirke pubertetens utvikling?

Hvis det er sykdom som er årsaken, vil puberteten normalt starte av seg selv med en gang sykdommen er behandlet.

Hvis legen ikke finner noe galt, kan du bli bedt om å komme på
kontroller i en periode. Om du er jente og nærmer deg 16 år, eller gutt og nærmer deg 18 år, uten at det er tegn til pubertet, kan det være aktuelt med behandling. Det vil legen din vurdere.

Det som er viktig å gjøre selv er å sørge for å få i deg nok mat, ha en normal vekt og være i normal fysisk aktivitet. I det store og hele er det utenfor din kontroll når du kommer i puberteten.

Noen opplever for tidlig pubertet

Det er ikke nødvendigvis noe lettere å være den første i klassen som kommer i puberteten. Er du jente og brystene dine begynner å vokse før du er åtte år, eller du er gutt og testiklene dine begynner å vokse før du er ni år, har du for tidlig pubertet.

For tidlig pubertet er en ganske sjelden tilstand, men det ser ut til at det blir stadig vanligere, spesielt hos overvektige.

Ved for tidlig pubertet er det mulig å gi medisiner som blokkerer hormonene. Når du har kommet i en alder det er vanlig å ha pubertet, kan du slutte på medisinene og puberteten kan fortsette som normalt.

Grunnen til at man behandler dette, er for at du ikke skal få en lav høyde. De som kommer tidlig i puberteten vil ofte vokse raskt sammenliknet med andre på samme alder, men vil kunne ende opp lavere til slutt ettersom bena i kroppen slutter å vokse tidligere enn normalt.

Illustrasjon av to unge gutter hvor den ene har fått hår under armen
HÅR: Hår på nye steder er et pubertetstegn. Når det kommer er veldig forskjellig fra person til person. Illustrasjon: ung.no

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider