Har du smerter i vulva?
Mange har smerter i vulva når de har samleie. Noen har også smerter hele tiden. Heldigvis er det hjelp å få.
Sist oppdatert: 27.10.2020 Av: Lege og sexologisk rådgiver, ung.no.
På denne siden:
Vulvodyni og vestibulitt
Smerter i vulva kalles for vulvodyni. Man kan ha smerter i hele vulvaen (generell), eller bare i enkelte områder av vulvaen (lokal).
Ved generell vulvodyni vil det være vondt i vulvaen selv når man ikke tar på den. Ved lokal vulvodyni er det bare når man tar på vulvaen, eller når man prøver å få noe inn i skjeden at det gjør vondt.
Den vanligste typen vulvodyni, er å ha smerter ved skjedeåpningen. Dette heter vestibulitt. Det kan kjennes ut som en brennende og sviende følelse i skjedeinngangen under samleie. Smertene kan også komme etterpå, eller når man setter inn en tampong.
Hos noen klør det også. Noen får små sprekker i slimhinnen, slik at det begynner å blø.
Ca. 15 prosent av alle kvinner lider av vulvodyni i ulik grad. Du er derfor ikke alene om du opplever dette.
Les mer om lokalisert vulvodyni på vuvla.no.
Vaginisme
Vaginisme er en tilstand der musklene rundt skjedeveggen strammer seg, særlig når noe føres inn i skjeden. Man kan også lettere bli sår, eller få små rifter i slimhinnen ved samleie.
Vaginisme og vulvodyni blir ofte sett i sammenheng.
Ukjent årsak
Det er ikke én kjent årsak til vulvodyni og vaginisme. Årsaken kan variere fra person til person, og det kan være flere årsaker.
Her er noen mulige årsaker:
- Mange tidligere smertefulle samleier.
- Overbehandling av sopp, kjønnsvorter eller herpesutbrudd.
- Trange bukser, barbering, overvasking, og annet som kan gjøre slimhinnene tørre og irriterte.
- Andre hudsykdommer.
- Vært tidligere utsatt for seksuelle grensekrenkelser/overgrep/tvang.
Kroppen husker
Hvis man har hatt tørre og smertefulle samleier, for eksempel fordi man ikke hadde så mye sexlyst, kan det gjøre at kroppen husker disse smertene. Da kan det bli vanskeligere å bli opphisset og våt nok ved samleie, fordi man gruer seg til smertene. Dette gjør samleie enda vondere, og det oppstår en ond sirkel.
Det er derfor viktig at du ikke har sex når du ikke er klar for det.
Smertene påvirker livet og livet påvirker smertene
Når man har smerter i vulva eller i skjeden, kan det hende man begynner å forbinde samleie med smerter og frykten for smerter. Da kan også sexlysten forsvinne.
Dette kan i sin tur påvirke selvfølelsen, og man kan få dårlig samvittighet for å ikke strekke til, hvis man er i et parforhold. Man kan også bli redd for at partneren skal forlate en, hvis man ikke kan ha sex. De som ikke er i et forhold kan bli redd for å gå inn i nye forhold.
Mange som rammes er ofte personer med høye prestasjonskrav til seg selv. De har ofte større omsorg for andre enn for seg selv, og kjenner seg ofte stresset. Stress kan sette seg i musklene – også i bekkenmuskulaturen.
Vanskelig å stille diagnosen
Det kan være vanskelig for fastlegen å finne symptomer, spesielt ved vestibulitt. Det er derfor ikke sjeldent at de med vestibulitt går fra lege til lege før de finner en som kan gi dem diagnosen.
Flere har fått behandling for soppinfeksjoner eller urinveisinfeksjon uten at dette har hjulpet. Det er viktig å ikke ta for mange soppkurer hvis det ikke er påvist sopp. Finn en fastlege eller en gynekolog som har god erfaring med smerter i vulva.
Hva kan du gjøre selv?
Siden årsakene til vulvodyni og vaginisme kan være forskjellige fra person til person, er det ikke én behandling som fungerer for alle. Det er allikevel noen ting du kan gjøre selv.
For de fleste med smerter i vulvaen vil dette være et område man forbinder med smerte. Det er derfor viktig å lære seg å bli kjent med vulvaen igjen. Det er lurt å begynne å berøre seg selv igjen, forsiktig. Det kan for eksempel være når du vasker deg i dusjen. Å masere forsiktig området som er berørt med olje kan være et godt tips.
Unngå å vaske deg nedentil med såpe. Du kan bruke vann eller olje i stedet, og helst ikke mer enn én vask om dagen. Unngå alt som inneholder parfyme.
Unngå å smøre deg med kremer eller andre produkter som kan virke irriterende.
Unngå smertefulle samleier. Skal du ha samleie er det viktig at du bruker rikelig med glidemiddel. Husk at sex og nærhet allikevel kan være fint selv uten at penis er inne i skjeden. Sex kan være så mye mer enn samleie.
Det er også viktig å tenke på stressnivået ditt ellers i livet. Hvis du generelt er mye stresset eller har andre ting som tar mye plass, er det viktig at du tar noen grep i livet for å få litt mer tid til deg selv. Det er viktig å ha noen å snakke med.
Hva kan behandlerne gjøre?
Aller først vil en lege undersøke om smertene skyldes andre sykdommer. Her kan du lese mer om andre tilstander som kan gjøre samleie smertefullt. Mange er også redde for at det er noe alvorlig galt, og en legeundersøkelse kan derfor hjelpe mot denne frykten.
Noen helsepersonell vil forsøke med lokalbedøvende salve (Zylocain 5 %) dag eller kveld for å dempe smertene. Det bør kun brukes under veiledning.
Man kan også forsøke behandling med antidepressiva. Du kan også snakke med fastlegen din om det er andre ting i livet som føles vanskelig akkurat nå.
En fysioterapeut kan undersøke muskulaturen i og rundt bekkenet, og kan lage et treningsprogram. Ofte er bekkenbunnen svært stram eller spendt og kan klemme på nerver som går til skjeden og vulvaen. Når muskler trenes øker blodtilførselen, noe som kan redusere smertene.
Mange kan ha godt av generell avspenning, noe de kan lære hos fysioterapeuten. Yoga kan også gi avspenning, men det er ikke forsket på om det kan hjelpe for vulvodyni.
Øvelser der man stadig øker tykkelsen på det man fører inn i skjeden er god trening.
Psykolog eller sexologisk rådgiver er den tredje behandleren i det tverrfaglige opplegget. Mange trenger hjelp for å få tilbake sexlysten. Hvis man er i et parforhold kan man også ha med partneren.
Her jobber man med å skaffe seg et nærmere fysisk forhold til partneren sin. Noen er blitt så redd seksualitet at de trekker seg unna partneren.
Man arbeider også med stressredusering og hvordan man kan begynne å ta mer hensyn til seg selv og ikke bare til alle andre.
Det finnes mange årsaker til at man har lite lyst på sex. Noen har kanskje andre psykiske plager som angst eller depresjon, og det er derfor viktig at man ser på helheten når man skal få hjelp. Smerter i vulva gjør noe med deg som menneske, men det er også viktig å huske at andre smerter og problemer i livet også vil påvirke sexlysten og gi smerter i kroppen.
Søk hjelp og få det bedre
Mange som leser om vestibulitt og vaginisme på nett får inntrykk av at de aldri kan bli friske. Det er ikke erfaringen til de som jobber med dette. De fleste blir bedre, selv om det for noen kan ta litt tid.
Ta kontakt om du sliter med smerter ved samleie eller annen form for vulvodyni. Det er ikke alle som har like mye kunnskap om dette, så noen ganger er det lurt å bytte behandler om behandlingen eller hjelpen du får ikke virker.
Ta gjerne med utskrift/screenshot av denne artikkelen, hvis det er vanskelig å forklare.
Gjør noe med dette nå, så blir du raskere frisk og kan nyte kroppen din – alene og sammen med partneren din.
Fakta
Bruk god tid når du skal ha samleie. Sørg for at skjeden er våt, og bruk gjerne glidemiddel i tillegg. Husk også at sex kan være mye mer enn bare samleie.
Fakta
Bruk god tid når du skal ha samleie. Sørg for at skjeden er våt, og bruk gjerne glidemiddel i tillegg. Husk også at sex kan være mye mer enn bare samleie.
Kilder:
Overlege Rolf Kirschner og Anne Lise Helgesen, Vulvaklinikken, Kvinneklinikken, Rikshospitalet, Vulva.no, Norsk gynekologisk forening