Blir jeg mobba?
Hvor ille må noe være før det er mobbing? Og hva kan du gjøre for å få slutt på det?
Sist oppdatert: 01.07.2021 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med mobbeombud.
Hvis du tenker at du kanskje blir mobba er du ikke alene. Rundt 60.000 elever føler at de blir mobba en eller flere ganger i måneden, og mobbing kan skje på mange måter.
Noen kan for eksempel føle seg utestengt, mens andre kan oppleve fysisk vold, og mobbinga kan skje både på skolen, fritiden, hjemme, på nett og sosiale medier.
Hvis du på skolen føler at du ikke hører til der, at du ikke får si din mening, eller ikke synes det er trygt å si noe høyt må du si ifra til læreren din, for da har du ikke et trygt og godt skolemiljø.
Skolen har plikt til å deg på alvor. Her finner du flere tips til å bli kvitt mobbing på skolen.
Du bestemmer om det er mobbing eller ikke
Uansett hvor alvorlig det er, så er det viktig å vite at det er du som bestemmer om du føler deg mobba eller ikke. Hvis du føler at du blir mobba, så blir du det, og da skal voksne rundt deg hjelpe deg.
Du har rett til å ha det bra og skal ikke måtte finne deg i å bli plaga, holdt utenfor eller andre ting som gjør at du føler deg mobba.
Eksempler på mobbing
- å bli baksnakka
- å få spredt et rykte om seg
- å bli holdt utenfor
- å bli pressa eller trua til å gjøre noe man ikke vil
- å bli kalt noe stygt eller få en stygg kommentar for eksempel om utseende, klær, tro, eller dialekt
- å bli slått, dyttet eller pirket på
- å få sekken sin, eller noe annet en eier, kastet rundt
- å ikke få være med i grupper på sosiale medier
- å aldri få kommentarer eller likes på bilder eller andre ting
- å få sårende eller stygge meldinger, bilder og videoer
- at noen sprer bilder eller video av noen som er nakne
(Kilde: udir.no)
Slik kan du få slutt på det
Snakk med noen
Det viktigste er at du snakker med noen om det så raskt som mulig. Det kan være en voksen du stoler på - for eksempel læreren din, foreldrene dine, helsesykepleier på skolen eller noen andre.
De voksne har en plikt til å hjelpe deg, og skal ta deg på alvor når du forteller om mobbing. Her kan du lese mer om hva du kan gjøre for å få slutt på mobbing på skolen.
Få hjelp til å skape et bedre miljø
Hvis mobbingen skjer på skolen er det skolen sin jobb å skape et godt klassemiljø. For at de som jobber på skolen din lettere skal kunne klare dette er det viktig at du sier ifra så tidlig som mulig, før det utvikler seg til noe mer alvorlig.
Skift miljø eller se etter en ny venn
Det kan hjelpe mye å skifte klasse, skole eller miljø der mobbinga skjer. Å ha en god venn å kunne støtte seg på, finne på ting med og/eller snakke med kan hjelpe mye hvis du føler deg mobba eller ensom.
Å finne en ny venn kan føles vanskelig, men kanskje det er noen på skolen din du kan prøve å snakke med, eller kanskje du kan møte noen via en fritidsaktivitet, eller på nett?
Jeg har sagt ifra, men det hjelper ikke
Hvis du har sagt ifra hjemme eller på skolen, og det ikke blir noe bedre innen fem dager, kan du kontakte Statsforvalteren (tidligere kalt Fylkesmannen). Denne personen vil ta tak i saken og hjelpe deg videre. Her kan du enkelt melde fra om mobbing til Statsforvalteren.
Du kan også ta kontakt med mobbeombudet i din kommune, Barneombudet, Elevorganisasjonen eller Elevombudet. Alle de har erfaring med hva som hjelper, og hva du kan gjøre.
Når mamma eller pappa mobber
Noen blir også mobba av voksne, og til og med av sine egne foreldre. Hvis du føler at foreldrene dine mobber deg bør du snakke med dem om det, og se om dere kan bli enige om hvordan dere skal oppføre dere og snakke til hverandre.
Kanskje de ikke var klar over at du ikke synes at de oppfører seg noe fint?
Hvis du opplever vold hjemme, eller mener oppførselen til foreldrene dine er skadelig for deg, kan du si ifra til noen andre voksne som du stoler på, for eksempel helsesykepleier på skolen.
Du kan også alltid ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge, både på chat og telefon (116 111).
Fakta
- Det er du som bestemmer om du føler deg mobba.
- Voksne skal hjelpe deg hvis du sier ifra om mobbing.
- Hvis du blir mobba på skolen, sier ifra og det ikke blir bedre innen fem dager kan du kontakte Statsforvalteren digitalt.
- Vi har også samlet mange chattetjenester som du kan kontakte om mobbing hvis du trenger noen å snakke med nå.
- Det går også an å oppleve mobbing hjemme. Da kan du kontakte Alarmtelefonen for barn og unge.
Stengt
Fakta
- Det er du som bestemmer om du føler deg mobba.
- Voksne skal hjelpe deg hvis du sier ifra om mobbing.
- Hvis du blir mobba på skolen, sier ifra og det ikke blir bedre innen fem dager kan du kontakte Statsforvalteren digitalt.
- Vi har også samlet mange chattetjenester som du kan kontakte om mobbing hvis du trenger noen å snakke med nå.
- Det går også an å oppleve mobbing hjemme. Da kan du kontakte Alarmtelefonen for barn og unge.
Stengt