Hvorfor blir du avhengig?

Bruk av rusmidler og tobakk, kan føre til avhengighet. Men hvorfor blir vi avhengige, og hvordan oppleves det?

RUS: Hvorfor er det så lett å bli avhengig av f.eks. alkohol og cannabis? Foto: Lê Tit/Unsplash

I hjernen har vi det som kalles et belønningssenter. Dette senteret aktiveres når vi gjør ting som er sentrale for å overleve. Eksempler på dette er å spise og drikke, være sosial, være en del av et fellesskap, ha sex og gi omsorg til barna våre.

Når vi gjør disse tingene, aktiveres belønningssenteret vårt og det oppleves godt.

Belønningssenteret aktiveres av rusmidler

Når en person bruker rusmidler, aktiveres det samme senteret i hjernen.

Det er belønningssenteret som gjør at det føles godt å ruse seg, men reaksjonene som skapes ved bruk av rusmidler, er kraftigere enn de som kommer av naturlig stimuli.

Ulike rusmidler har ulik virkning

Det finnes mange ulike rusmidler, med ulike virkninger. Noen har en svært kraftig virkning på belønningssenteret, for eksempel heroin og kokain. Andre har en mildere virkning på denne delen av hjernen.

Dette er noe av grunnen til at ikke alle rusmidler er like avhengighetsskapende.

Det er ingen som blir avhengig av å ruse seg én gang, uansett hvor behagelig det er. Men hvis du har fått en behagelig rusopplevelse én gang, vil du ofte ha lyst til å oppleve det samme igjen. Og jo kraftigere opplevelsen er, desto sterkere blir trangen til å oppleve det igjen.

Jo større mengde du tar og jo oftere du inntar rusmiddelet, desto sterkere blir trangen til å ruse seg.

Nytelsen forsvinner når du ruser deg ofte

Men, samtidig som trangen til å ruse seg blir sterkere, blir også nytelsen du opplever når du tar rusmiddelet, mindre.

Det er mange grunner til at dette skjer, men en viktig grunn er at hjernen blir vant til virkningen av stoffet. Det betyr at den som ruser seg trenger mer av stoffet for å oppleve samme virkning.

Fører til avhengighet

Etter hvert oppstår avhengighet. Den som er avhengig oppnår aldri like mye nytelse ved rusopplevelsen som han eller hun gjorde de første gangene.

Samtidig som du oppnår mindre nytelse når du tar rusmiddelet, blir trangen til å ruse deg sterkere. Dette er en viktig faktor for å opprettholde avhengigheten.

Psykologiske aspekter ved avhengighet

Avhengighet er ofte preget av indre konflikt. Det betyr at den som er avhengig tenker «det beste for meg ville være å slutte med rus, fordi jeg merker at det er skadelig for meg. Men jeg klarer det ikke, trangen er for sterk og abstinensene er for ubehagelige».

Mange bruker også mer enn de har planlagt. Dette kan også kalles å miste kontrollen. For eksempel kan du ha en plan om å drikke to øl på fest. Men når kvelden kommer, ender det med at du drikker ti øl.

Det at du ikke klarer å overholde din egen plan om hvor mye av et rusmiddel du skal ta, kan være et tegn på avhengighet.

Sosiale aspekter ved avhengighet

Avhengighet kan føre til mindre interesse for skole, jobb og fritidsinteresser. Det går utover skolearbeidet og du risikerer mer fravær.

Det går utover fritidsinteresser, for eksempel at du slutter med hobbyer, trening og andre ting. Og det går utover jobb ved at du kommer for seint, tar egenmelding, eller finner på andre unnskyldninger for å ikke gå på jobb.

Avhengighet kan føre til at du unngår situasjoner der det ikke er mulig å ruse seg. For eksempel at du dropper familiesamlinger, eller går tidlig for å ruse deg. Eller at du unngår å henge sammen med venner som ikke ruser seg, og velger heller venner du kan ruse deg sammen.

Skrevet av Rustelefonen i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 18.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
RUS: Hvorfor er det så lett å bli avhengig av f.eks. alkohol og cannabis? Foto: Lê Tit/Unsplash

Fakta

Dette er de vanligste avhengighetsskapende stoffene:

  • Nikotin (røyk og snus)
  • Alkohol
  • Illegale stoffer, for eksempel kokain, MDMA/ecstasy, amfetamin/metamfetamin, cannabis (hasj og marihuana) og heroin
  • Legemidler med ruspotensiale, for eksempel beroligende midler, sovemidler og smertestillende midler
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvorfor drikker man?

Mange lærer tidlig om virkningene og farene med alkohol gjennom egne og andres erfaringer. Likevel velger mange å drikke alkohol. Hvorfor?

Alkohol

Sånn påvirker alkohol kroppen din

Kort tid etter at du drikker alkohol, vil du begynne å kjenne virkningene. Hvordan påvirker alkohol kroppen din, og hvordan kan du bruke rusmiddelet på smartest mulig måte?

VÆR FORSIKTIG: Mye alkohol over tid er svært skadelig. Alkohol er et rusmiddel, selv om det ikke står på dopinglista. Foto: Colourbox
Aktuelt

Selvtillit i senga

Er du sjenert og redd for å ikke være god nok i senga? Å bli tryggere på deg selv i slike situasjoner, vil gjøre sex til en bedre opplevelse for deg.

Kjærester koser, men den ene ser litt betenkt ut (colourbox.com)

Hvordan slå opp med kjæresten

Har du mistet de store følelsene, men er redd for å såre kjæresten din? Er det andre ting som gjør at du føler at dere ikke passer sammen lenger? Det kan være vanskelig å avslutte et forhold.

Et par sitter på en seng og stemninga er rimelig dårlig (colourbox.com)

Weedensenteret.no: Nettside om cannabis

Lurer du på om det er farlig å røyke hasj eller marihuana? Eller har du spørsmål om hvordan cannabis påvirker din helse?

Weedensentert.no (Helsedirektoratet/Pol)