Hvorfor drikker man?

Mange lærer tidlig om virkningene og farene med alkohol gjennom egne og andres erfaringer. Likevel velger mange å drikke alkohol. Hvorfor?

Alkohol
PÅVIRKER HUMØRET: Alkohol kan virke stemningsskapende, og mange opplever å bli mer pratsomme, mindre sjenerte, og fnisete.

Nysgjerrighet

Selv om alkohol har mange negative bivirkninger er det mange som velger å drikke alkohol. Grunnene til dette kan være mange. Blant annet kan man ofte være nysgjerrige på effekten av dette rusmiddelet. Ryktene om morsomme fester med alkohol, tilgjengelighet, påvirkning og lokking fra venner og miljøet rundt deg, er ofte med på å gjøre alkohol fristende.

Stemningsskapende

Alkohol har mange effekter som virker stemningsskapende. Du blir mer pratsom, mindre sjenert, fnisete, og har lettere for å slippe deg løs. Noen tenker kanskje at dersom de drikker alkohol, vil de for eksempel tørre å snakke med en/ei de er interessert i, men ikke turt å ta kontakt med. Selvtilliten øker i mange tilfeller ved inntak av alkohol. I andre tilfeller vil det motsatte skje, at man blir mer innesluttet, mer trist, eller kanskje sint og aggressiv.

Press og status

De mest vanlige grunnene til inntak av alkohol i ung alder, er enten press fra vennegjengen eller et behov for å hevde seg og vise at man er "kul". Ofte kan realiteten være det stikk motsatte. De som har et tøft og selvsikkert ytre, er kanskje usikre på seg selv, og skjuler dette ved å gjøre ting de tror gjør dem kulere og bedre likt.

I vennegjenger og i skolemiljøet er det ofte vanlig å oppleve press til å drikke alkohol. Noen prøver å overbevise deg om at det er kult å drikke, at du er pysete dersom du ikke gjør det, eller kanskje du føler at du ikke er en av gjengen dersom ikke du også drikker alkohol på fester.

I noen tilfeller bruker folk alkohol for å glemme problemer og sorger, og tror at alkohol vil være en god løsning.

Virkninger av alkohol

Alkohol gir en bedøvende, narkotisk virkning på hjernen. Nervesystemets funksjon reduseres, og man får en god følelse. Konsentrasjon og vurderingsevne svekkes, og grensene for hva man ellers ville ha gjort, blir lavere og lavere. I en slik påvirket tilstand er det ikke bare plass for danseløver, høymælte, dristige og lystige mennesker, men også slåsskjemper, promillekjørere, og de som krangler.

Ved inntak av alkohol, kan man få upresise bevegelser og snøvling, og den kritiske sansen svekkes. For dårlig kritisk sans og vurderingsevne, fører også i mange tilfeller til slagsmål, uønsket samleie, og unødvendig krangling. Man er mye mer utsatt for uhell og ulykker i alkoholpåvirket tilstand.

Etter store alkoholinntak kan også man oppleve betydelig plager «dagen derpå», med hodepine, generell uvelfølelse, depresjon, kvalme og brekninger. Dagen etter man har inntatt store mengder alkohol, er det heller ikke uvanlig å oppleve "fylleangst" på grunn av "sorte hull" fra kvelden før. Noen opplever at de ikke helt kan huske alt som skjedde under en fest, og blir nervøse over hva de kan ha sagt eller gjort.

Vær bevisst

Alkohol kan være vanedannende, og er ulovlig fram til man er 18 år. Å ha et bevisst forhold til hva man selv synes om alkohol og bruken av det er viktig. Dersom du har tatt et standpunkt til alkohol på forhånd, og sier nei, vil det være det som virker aller best for å stå imot "presset". Alkohol er ikke, og bør ikke være, det som gir aksept i en vennekrets.

Fakta

Å ha et bevisst forhold til hva man selv synes om alkohol og bruken av det er viktig. Dersom du har tatt et standpunkt til alkohol på forhånd, og sier nei, vil det være det som virker aller best for å stå imot ”presset”.

Sist oppdatert: 17.01.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Alkohol
PÅVIRKER HUMØRET: Alkohol kan virke stemningsskapende, og mange opplever å bli mer pratsomme, mindre sjenerte, og fnisete.

Fakta

Å ha et bevisst forhold til hva man selv synes om alkohol og bruken av det er viktig. Dersom du har tatt et standpunkt til alkohol på forhånd, og sier nei, vil det være det som virker aller best for å stå imot ”presset”.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Alkohol og aldersgrenser

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere, selge, eller overlate alkohol til personer under 18 år.

Tips mot bakrus

Har du drukket mye alkohol er det vanlig å kjenne seg dårlig dagen etter. Her får du tips til hva du kan gjøre for å ha det mindre kjipt dagen derpå.

TUNGT: Bakrus kan være tungt. Men med enkle grep kan du få en mye bedre dagen derpå. Foto: Colourbox

Å være den som ikke drikker

Har du bestemt deg for å ikke drikke, men synes det er vanskelig å si det til vennene dine? Ungdomsjournalist Amalie gir deg gode tips til å takle drikkepresset.

Fest (colourbox.com)
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)