Tips mot bakrus
Har du drukket mye alkohol, er det vanlig å kjenne seg dårlig dagen etter. Her får du tips til hva du kan gjøre for å bli litt mindre fyllesyk.
Sist oppdatert: 27.03.2019 Av: Redaksjonen, ung.no
Når man har drukket store mengder alkohol og vært beruset over mange timer, vil kroppen og særlig hjernen tilpasse seg rusmiddelet. Etter høyt alkoholinntak kan man neste dag våkne i "bakrus".
Man mener at bakrus først og fremst skyldes at hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte igjen - en slags abstinens.
Uttørking og søvnmangel kan også bidra til bakrus.
Du kan ha vondt i hodet, kjenne deg kvalm og sliten. Kanskje frister det ikke å forlate senga i det hele tatt den dagen. Hvordan skal du hindre at dette skjer?
Gode råd før og etter drikking
De aller fleste såkalte vidunderkurer mot bakrus mangler vitenskapelig dokumentert effekt. Det som hjelper er vanlig sunn fornuft.
Dette bør du gjøre mens du drikker for å minske ubehaget dagen etter:
Drikk alkohol med måte
Jo mer du drikker og jo flere timer du er ruset, desto verre blir bakrusen. Generelt bør du vente nærmere 1 time mellom inntak av hver ny alkoholenhet, og ikke være alkoholpåvirket i mer enn opptil 3-5 timer.
Drikk vann eller annen alkoholfri drikke
Alkohol er vanndrivende, så derfor her du lett for å få væskemangel og kroppen blir uttørket. Når du drikker alkohol får ikke nyrene dine de nødvendige signalene om å holde på vannet i kroppen. Resultatet er at mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen.
Spis mat
Det anbefales å spise litt mat ved siden av når du drikker. Har du mat i magesekken vil det dempe rusen noe. Dette er fordi alkoholen da vil oppholde seg i magesekken litt lenger, og dermed tar det lenger tid før alkoholen kommer over i tynntarmen der det meste tas opp i blodet.
Ikke sov på stigende rus
Du bør ikke legge deg når du er på en "stigende rus", fordi det er fare for oppkast. Vent til rusen har stabilisert seg og situasjonen er mer oversiktlig.
Begrens inntak av sukker
Store inntak av fruktsukker (fruktose) øker forbrenningen av alkohol i leveren. Samtidig vil store mengder fruktsukker sammen med alkohol være en stor belastning for leveren, som kan føre til akutte plager. Mest fruktsukker fins i vanlig sukker (som består av 50 prosent fruktsukker og 50 prosent glukose), honning og brus og søtsaker med sukker. Du finner også en del fruktsukker i fruktjuicer og frukt. Men husk at normale mengder frukt og fruktjuice er uproblematisk.
Unngå smertestillende tabletter
Smertestillende medikamenter av typen Ibux, Globoid og liknende bør unngås. Kombinert med alkohol kan disse stoffene gi blødninger i mage/tarm. Du bør da heller bruke paracetamol (Panodil, Paracet o.l.) som ikke i like stor grad er forbundet med blødningsfare.
Dårlige råd som ikke virker
- Badstu: Alkohol kan ikke "svettes bort" som noen påstår. Kun 1 prosent av alkoholen du inntar skilles ut gjennom svette. Andelen kan kanskje dobles til 2 prosent under svært varme betingelser som badstu, men også dette betyr svært lite i den store sammenhengen.
- Allergimedisiner: Legemidler som inneholder antihistaminer (f. eks Zyrtec, Aerius eller Kestine) har ikke dokumentert effekt når det gjelder bakrus. Men det kan dempe allergiske symptomer hos personer som får allergiliknende reaksjoner på stoffer i noen alkoholholdige drikker. Eksempel på slike stoffer er såkalte biogene aminer i rødvin og brunt brennevin.
Fakta
- Drikk også vann eller annet alkoholfritt når du drikker alkohol
- Spis mat når du drikker. Mat i magesekken demper alkoholrusen
- Ikke legg deg på stigende rus, når rommet "spinner" rundt deg. Vent til rusen har stabilisert seg
- Allergimedisiner og badstu virker ikke mot bakrus
Fakta
- Drikk også vann eller annet alkoholfritt når du drikker alkohol
- Spis mat når du drikker. Mat i magesekken demper alkoholrusen
- Ikke legg deg på stigende rus, når rommet "spinner" rundt deg. Vent til rusen har stabilisert seg
- Allergimedisiner og badstu virker ikke mot bakrus