Hva er det vanlig å ha ansvar for?
Mange forventer mer av deg nå som du er ungdom og det kan kjennes befriende, men også skummelt. Hvor bør grensen gå?
Sist oppdatert: 30.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med en familieterapeut.
På denne siden:
- Ansvar skaper fellesskap i familien
- Når det blir for mye ansvar hjemme
- Når noen i familien er syke eller har ekstra utfordringer
- Du har ikke ansvar for konflikter hjemme
- Hvor mye ansvar skal man ha overfor venner?
- Dårlig samvittighet for å ikke bidra nok?
- Strenge foreldre som ikke vil gi deg ansvar
- Slik kan du få mer ansvar og frihet
- Spørsmål fra ungdom om ansvar hjemme
Du må kanskje hjelpe til mer hjemme, stå for egne valg, ta flere avgjørelser enn før og kanskje til og med tjene dine egne penger? Jo eldre du blir, jo mer ansvar forventes det at du tar - men et sted bør grensen gå.
Ansvar skaper fellesskap i familien
Det er vanlig at ungdommer har plikter og hjelper til hjemme. Man kan for eksempel få ansvar for å passe småsøsken, vaske eller lage middag noen dager. Familielivet er et samarbeidsprosjekt, og når du bidrar til fellesskapet blir du en del av fellesskapet.
Alle trenger å føle at de hører til, at de er betydningsfulle og til nytte. Å delta hjemme er en måte å føle dette på, noe som kan gjøre pliktene dine til noe mer betydningsfullt.
Når det blir for mye ansvar hjemme
Det er viktig at foreldrene dine tar hensyn til dine behov. Skolearbeid og lekser bør komme først, og du bør få være med venner og drive med fritidsaktiviteter. Det at du har egne planer og behov bør foreldrene dine vise forståelse for.
Hvis du synes at du har for mye ansvar hjemme bør du snakke med foreldrene dine om det. Et smart triks er at dere i starten av uken eller måneden kan sette dere ned og lage en plan for hva du skal hjelpe til med og når. Jo mer som er avtalt på forhånd, jo mindre mas trenger du å oppleve midt i situasjonen, og jo mindre krangling blir det.
Når noen i familien er syke eller har ekstra utfordringer
Mange ungdommer opplever å få et ekstra ansvar hvis et eller flere av familiemedlemmene er syke, eller har andre typer utfordringer. Dette ansvaret kan være praktisk, ved at man tar på seg flere oppgaver hjemme fordi en annen ikke kan bidra. Eller det kan være følelsesmessig, ved at man føler at man må være sterk og holde andre oppe.
Det kan føles godt å hjelpe til, men her er det en balanse. Tar du på deg mye ansvar kan det fort bli slitsomt, og du kan føle at det er opp til deg selv at det går bra med andre. Kanskje lar du være å bli med på ting som du egentlig ville være med på, fordi du føler du må bidra hjemme?
Kanskje overser du dine egne behov for trøst, støtte og omsorg fordi du tenker at andre i familien trenger det mer? Kanskje føler du skyld hvis det skjer noe med noen andre i familien? Det er vanlig å kjenne på dette i familier med utfordringer.
Hvis dette gjelder deg, så må du vite at det aldri er ditt ansvar at noen andre i familien har problemer. Det er de voksne som har ansvaret, både for barna, ungdommene og for seg selv.
Voksne har ansvar for sine egne følelser og for å gjøre noe med problemene i familien dersom de blir for store. Du kan lese mer om voksnes plikt til å ta ansvar i barneloven.
Du har ikke ansvar for konflikter hjemme
Mange ungdommer kan føle på et ansvar, og at det er deres egen feil, når foreldre er sinte og krangler med hverandre. Det er vanlig å tenke at hvis man oppfører seg annerledes, så slutter kranglinga, men sånn er det ikke.
Hvordan dine foreldre har det sammen er ikke ditt ansvar. Det er trygt å få vite hva som skjer. Usikkerhet gjør ting ofte bare verre, så du trenger informasjon du kan stole på, selv om det kan være vanskelige temaer å snakke om for dere.
Det er foreldrene dine som har ansvaret for å løse opp i problemene sine – du skal ikke trenge å bruke noe energi på det.
Hvor mye ansvar skal man ha overfor venner?
Det er en god egenskap å ta ansvar for vennene sine. Det å inkludere, eller å støtte en venn som har det vanskelig kan være uvurderlig hjelp, men ansvaret kan også bli stort og slitsomt.
Det er bra å bry seg, men hvis du får vite om alvorlige problemer er det viktig at du snakker med en voksen du stoler på, og ikke bærer på byrden alene. Du kan støtte og lytte, men ikke behandle.
Du kan finne hjelp og følge til hjelpere, men ikke ta ansvar for at vennen din benytter seg av hjelpen. Det er viktig at du setter grenser for deg selv og du trenger ikke kjenne på dårlig samvittighet når du gjør det.
Dårlig samvittighet for å ikke bidra nok?
Det er lett å få dårlig samvittighet hvis du føler du ikke tar nok ansvar, men det hjelper sjelden å være for selvkritisk. Samvittigheten hjelper deg til å vurdere hva som føles riktig og galt, og kan være god å ha hvis du står overfor utfordringer, eller hvis du har gjort noe som ikke er så bra for deg selv eller andre.
Tenk på samvittigheten din som noe som hjelper deg å ta ansvar. Når du kjenner at samvittigheten gnager, så prøv å lytt til den – kanskje kan den hjelpe deg med å avgjøre hva som er riktig og galt for deg?
Strenge foreldre som ikke vil gi deg ansvar
Kanskje føler du deg klar til å tjene egne penger? Eller kanskje føler du at foreldrene dine bør lar deg få lov til å gjøre mer? Foreldrene dine har ifølge barneloven hovedansvaret for deg til du er 18 år, men barneloven sier også at du gradvis skal få mer og mer ansvar selv.
Noen ungdommer kan føle at de får for lite ansvar, og at de klarer mer enn de får mulighet til å vise. Det er typisk at foreldre er strenge hvis de er bekymra eller redde, og derfor gir strenge foreldre sjelden mye ansvar til barna sine. Snarere tvert imot - de strammer ofte inn og vil ha kontroll.
Slik kan du få mer ansvar og frihet
Hvis du ønsker mer ansvar enn det du har er det viktig at du sier ifra til foreldrene dine om dette. Du kan spørre om de stoler på deg, be om å få lov til flere ting og bevise at de kan stole på deg ved å holde det du har lovet. Dette er noe dere må forhandle om, og det finnes ingen fasit på akkurat hva du bør få lov til og ikke. Det viktigste at du får sjansen til å vise at du får til ting, og at du ikke får et nei før du i det hele tatt har prøvd.
Et tips er å være ærlig med foreldrene dine. Tør å si ifra om du har gjort noe dumt eller feilet. Forhold deg til lover og regler om f.eks alkohol, bilkjøring og den seksuelle lavalder. Jo mer de får vite om hvordan du tenker og hva du driver med, jo bedre kjent med deg blir de og da er det større sjanse for at de vil gi deg mer ansvar.
Å snakke med åpent og ærlig foreldrene sine i ny og ne, er den beste veien mot å få mer ansvar, og dermed også mer frihet.
Spørsmål fra ungdom om ansvar hjemme
Jente (14 år):Det er mye krangling hjemme og jeg har for mye ansvar.
Gutt (18 år):Mamma legger for mye ansvar på meg, det går utover min psykiske helse.
Jente (15 år):Jeg vil vise at jeg er selvstendig og tar ansvar.
Noe du lurer på om ansvar hjemme? Du kan stille ditt eget spørsmål i vår spørretjeneste.
Fakta
Trenger du hjelp, eller noen å snakke med?
- Du kan stille spørsmål til fagpersoner og få svar gjennom vår spørretjeneste.
- Vi har også samlet mange chattetjenester du kan kontakte hvis du vil snakke med noen nå.
- Det finnes også mange andre hjelpetjenester du kan kontakte.
Fakta
Trenger du hjelp, eller noen å snakke med?
- Du kan stille spørsmål til fagpersoner og få svar gjennom vår spørretjeneste.
- Vi har også samlet mange chattetjenester du kan kontakte hvis du vil snakke med noen nå.
- Det finnes også mange andre hjelpetjenester du kan kontakte.