Foreldrene mine skiller seg – hva nå?

Mange spørsmål dukker opp, og det er naturlig om du har det vanskelig nå. Her er noen råd til deg som har foreldre som skilles.

Sist oppdatert: 28.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av et knust hjerte. På ung.no kan du få gode råd til å takle skilsmissen mellom foreldrene dine
BO? Hvor skal du bo? Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo. Foto: Colourbox.

Du kan for eksempel lure på hvor du skal bo. Fram til du fyller 18 år, er det foreldrene dine som bestemmer dette, og hvor mye du skal være hos hver av dem.

Din mening er viktig

Fra du er 12 år gammel skal imidlertid foreldrene dine legge stor vekt på hva du mener om hvor du skal bo. Du kan lese mer om dine rettigheter i denne artikkelen om barneloven.

Hva som passer best er forskjellig fra familie til familie. Hvis foreldrene dine ikke blir boende så langt unna hverandre er det både vanlig å bo like mye hos hver, men det er også vanlig å være mer hos den ene enn den andre. Dere må sammen finne ut av hva som passer dere best.

Hvis foreldrene dine ikke blir enige om hvor mye du skal være hos hver av dem, kan de ta saken til retten. Da vil de få hjelp til å kunne bli enige, ofte av en psykolog eller psykiater. Denne personen vil også snakke med deg og prøve å finne ut av hva som er best for deg.

Hvis foreldrene dine har fått hjelp, og fortsatt ikke er enige, vil saken avgjøres av dommeren i en vanlig rettssak.

Retten skal da høre på hvordan du vil at situasjonen skal være, før noe bestemmes.

Uansett hvor du blir boende så har du rett til å være sammen med begge foreldrene dine etter at de går fra hverandre, og foreldrene dine er ansvarlige for at det skjer hvis du vil.

Trenger du noen å snakke med?

  • Du kan alltid sende inn spørsmål til oss anonymt og få svar fra en fagperson om det du lurer på eller synes er vanskelig med foreldrene dine sitt brudd.
  • Det finnes mange gode chattetjenester du kan ta kontakt med anonymt.
  • Det finnes også mange andre gode hjelpetjenester med mennesker som gjerne vil hjelpe deg.

Ikke så lett å si din mening?

Selv om foreldrene dine skal høre på din mening, er det ikke alltid lett å si hva man mener. Kanskje er du redd for å såre den ene, hvis du helst vil bo mest hos den andre? Hvis du er under 16 år kan du bli med på meklingstimen, som foreldrene dine må delta på.

De som jobber med mekling skal hjelpe foreldrene dine med å bli enige om hvordan den nye hverdagen skal bli, men de kan også hjelpe deg med det du synes er vanskelig med dette, som å hjelpe deg med å få sagt hvor du vil bo.

Hvis du er over 16 år kan du alltid sende spørsmål til oss hvis du trenger råd rundt foreldrene dine sin skilsmisse. Da får du svar fra fagpersoner med mye erfaring om temaet.

Du kan også lese denne artikkelen om hvordan snakke med foreldre om vanskelige ting.

Mekling hvis du er under 16 år

Foreldrene dine må som nevnt til en meklingstime hvis du, eller noen av dine søsken, er under 16 år. Dette skjer ofte på et familievernkontor, der de må lage en skriftlig avtale om foreldreansvar, hvor du skal bo og hvor mye du skal være med hver av dem.

Du kan som nevnt være med til denne meklingen og si din mening om hvordan avtalen skal være. Du kan også spørre om en samtale med de som jobber på et familievernkontor, hvis du trenger å snakke med noen om skilsmissen.

Det kan være veldig vanskelig

Det er ofte hardt for hele familien når foreldre skilles. Du kan kjenne at du er mye trist, og kanskje må du bytte skole og flytte fra venner? Kanskje bekymrer du deg også for om familien vil få dårligere råd etter skilsmissen?

Du kan også kjenne på et stort og vondt savn hvis du blir boende hos den ene forelderen, langt unna den andre. Hvis det gjelder deg kan du lese denne artikkelen om hva savn er, og hva du kan gjøre som kan hjelpe.

Alle i familien din kan reagere forskjellig, men det er ikke uvanlig om foreldre eller søsken viser sterke følelser. Det er ditt ansvar å si ifra hvis det er noe du er bekymra over, men det er foreldrene dine sitt ansvar å hjelpe seg selv og barna sine.

Det er viktig å fortelle foreldrene dine hvordan du har det med skilsmissen, selv om de kan være veldig triste selv. Bekymra for et søsken? Da kan du lese denne artikkelen for noen råd.

Ofte hjelper det å snakke med noen om det hvis du synes det er vanskelig. Det kan være foreldrene dine, en venn, helsesykepleier på skolen eller andre.

Stemor eller stefar?

Mange synes det er trist, rart eller uvant hvis en eller begge foreldrene etter hvert finner seg nye kjærester - og man kanskje til og med får noen ekstra "søsken". Hvis du synes det er vanskelig kan du lese denne artikkelen om å møte mamma eller pappas nye kjæreste.

Det kan bli bedre også

Noen kan kjenne at de får det bedre etter at foreldrene skilles. Kanskje krangla de mye når de var sammen? Kanskje det er fint å kunne bruke tid med foreldrene hver for seg?

Det at foreldrene dine kanskje finner seg nye kjærester kan også gjøre at familien din vokser og at du blir kjent med nye mennesker som du blir glad i, og som blir glade i deg.

Tips til hvordan du kan takle det:

  • Be om å få snakke med foreldrene dine alene hvis noe er vanskelig med den nye hverdagen din.
  • Ikke gi opp hvis foreldrene dine ikke hører på deg, det kan hende de har det veldig vanskelig etter bruddet. Prøv igjen til de hører på deg.
  • De fleste av oss kjenner noen som har skilte foreldre. Kanskje du kan snakke med en som har vært gjennom det samme før deg, og høre om hen har noen råd?
  • Du kan spørre en lærer, helsesykelpeier eller rektor om det finnes en skilsmissegruppe på skolen din.
  • Snakk med noen om hvordan du har det. Det kan være en venn, helsesykepleier på skolen, en annen voksen du stoler på eller kanskje en chattetjeneste?

Du kan også alltid sende inn spørsmål til oss og få svar fra en fagperson om det du lurer på eller synes er vanskelig med foreldrene dine sitt brudd.

  • Prøv å fokuser på det som fungerer godt, og det positive med den nye hverdagen.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
Illustrasjon av et knust hjerte. På ung.no kan du få gode råd til å takle skilsmissen mellom foreldrene dine
BO? Hvor skal du bo? Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo. Foto: Colourbox.

Trenger du noen å snakke med?

  • Du kan alltid sende inn spørsmål til oss anonymt og få svar fra en fagperson om det du lurer på eller synes er vanskelig med foreldrene dine sitt brudd.
  • Det finnes mange gode chattetjenester du kan ta kontakt med anonymt.
  • Det finnes også mange andre gode hjelpetjenester med mennesker som gjerne vil hjelpe deg.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?