Skeiv med minoritetsbakgrunn?

Å være for eksempel krysskulturell eller religiøs, og samtidig være skeiv, kan være vanskelig. Husk at du ikke er alene - det er mange som tenker som deg!

Sist oppdatert: 26.07.2022 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med IMDi

Person med regnbueflagg og regnbuesokker.
SNAKK OM DET: Det er ikke uvanlig å kjenne på en indre konflikt. Det er viktig at du snakker med noen hvis du har det vanskelig. Foto: Pexels/Monstera

Det å være skeiv er noe å være stolt av. Det samme gjelder om du har minoritetsbakgrunn. Egentlig har du grunn til å være stolt gange to!

Men, selv om det i stor grad er akseptert å være skeiv i det norske samfunnet i dag, er det mange som tilhører kulturer og religioner som ikke synes det er like greit.

Kanskje familien din kommer fra et annet land der det er skamfullt eller forbudt? Eller er familien din religiøs, eller tilhører en kultur som ikke aksepterer det å være skeiv?

Snakk med noen om det

Det er forståelig om du synes det er vanskelig å være åpen hvis du tror eller vet at de rundt deg ikke vil akseptere at du er skeiv. Vi mennesker er skapt for å leve sammen i «flokk», og frykten for å bli utestengt eller straffet gjør at mange skeive i slike miljøer holder hemmeligheten for seg selv lenge.

Lever du mellom to kulturer?

Nettstedet Nora handler om frihet til å bestemme hvordan du skal leve livet ditt. Uten overvåkning, kontroll og tvang.

På Nora finner du blant annet:

  • historier fra virkeligheten
  • kontaktinfo til minoritetsrådgivere
  • tips og råd

Hvis du er skeiv og holder det hemmelig på grunn av frykt bør du prate med noen om det. Det kan for eksempel være helsesykepleier eller minoritetsrådgiver på skolen, eller noen andre du stoler på. De kan hjelpe deg å få kontakt med andre personer som er som deg, og som kan støtte deg i å bli stolt og tryggere enn du kanskje føler deg nå.

Hvorfor er det viktig å snakke om det?

Som skeiv og religiøs eller flerkulturell tilhører du to eller tre minoriteter. Det kan føre til minoritetsstress, som er å forvente eller frykte negative reaksjoner basert på minoritetsgruppen(e) man tilhører. Det å være redd for å oppleve rasisme eller andre former for diskriminering og minoritetsstress kan være slitsomt for ungdom.

Minoritetsstress kan gå utover den psykiske helsa di og blant annet føre til uro, stress, lav konsentrasjonsevne og dårlig selvbilde. Det kan til og med gjøre at du begynner å hate minoriteten du selv tilhører, fordi du prøver å beskytte deg selv ved å ta avstand fra det. Samtidig kan du føle at du ikke er akseptert av storsamfunnet, noe som kan føles urettferdig og ensomt.

Det er slitsomt å prøve å være en annen enn den man er, og når man ikke trygt kan være åpen kan det forsterke minoritetsstresset. Derfor er det viktig å snakke med noen om det før det går på helsa løs.

Religiøs og skeiv

Som religiøs og skeiv kan du kjenne en sterk indre konflikt - at troen din ikke går overens med hva du føler. Man kan føle seg som en «dårlig» troende fordi man for eksempel er lesbisk, noe som kan være veldig vondt.

Visste du at mange ungdommer er religiøse og skeive, og at du ikke er alene om å føle på de tingene du gjør, og at du ikke trenger å velge? Du kan være både religiøs og skeiv på samme tid - ingen kan bestemme over din mangfoldige identitet!

Krysskulturell og skeiv

Mange unge vokser opp som krysskulturelle i Norge. Det betyr at man har tilhørighet i flere kulturer eller land samtidig som man er norsk på sin egen måte. Kanskje har du flyttet mye rundt i oppveksten, kanskje kommer foreldrene dine fra et annet land enn Norge.

Det er bare du selv som kan bestemme hvem du er, og det er helt vanlig for krysskulturell ungdom at de føler seg som en blanding av flere kulturer og tradisjoner. Eller kanskje føler du deg bare norsk? Uansett har du en unik bakgrunn som er en veldig flott ting å ha.

Er du skeiv og trenger fine ord som kan beskrive deg på somalisk? IMDi og Skeiv Verden har lagd noen forslag til positive ord om å være skeiv:

I flere afrikanske og midtøstlige land er det forbudt å være skeiv. Det betyr ikke at alle fra disse landene fordømmer skeive. Samtidig kan det være skummelt å komme ut av skapet som skeiv i familier fra land der det er ulovlig å være skeiv. Skeiv Verden er en organisasjon av og for skeive med innvandringsbakgrunn, og kan gi støtte og råd for hvordan man kan stå fram i sitt miljø.

Kanskje er det lettere enn du tror?

Mange som er redde for å fortelle oppdager at reaksjonene fra andre ikke ble så ille som de hadde fryktet. Kanskje undervurderer du også familien din?

Familie er jo som oftest noen som støtter og er glad i en. Hvis de får vite at du er skeiv vil de kanskje reagere mer positivt enn du hadde trodd – selv om de tilhører den religionen eller den kulturen de gjør? Når noen man er glad i står fram som skeiv kommer temaet mye tettere på sitt eget liv, og da kan det være lettere å godta det.

Sånn er det likevel ikke for alle, og hvis du er veldig redd for at familien din skal reagere negativt når du forteller det, bør du snakke med en voksen du stoler på først.

Redd for straff, vold eller andre konsekvenser?

Vold eller andre krenkelser mot personer på grunn av deres seksuelle orientering er forbudt, og noe du aldri skal måtte finne deg i! Hvis du forteller om din seksuelle orientering og noen gjør deg noe vondt eller du ikke føler deg trygg i familien din, kan du ta kontakt med barnevernet, alarmtelefonen, eller ditt lokale politikontor for å få hjelp.

Du kan også ta kontakt med noen av de vi har nevnt ovenfor, f.eks. Skeiv Verden eller Skeiv Ungdom, som kan gi deg råd og hjelp til hva du kan gjøre. Vi har samlet mange gode chattetjenester her for deg som trenger å prate med noen. Du kan også alltid sende spørsmål til oss anonymt, der du forklarer din situasjon, og få svar fra fagpersoner om hva du kan gjøre.

Person med regnbueflagg og regnbuesokker.
SNAKK OM DET: Det er ikke uvanlig å kjenne på en indre konflikt. Det er viktig at du snakker med noen hvis du har det vanskelig. Foto: Pexels/Monstera

Lever du mellom to kulturer?

Nettstedet Nora handler om frihet til å bestemme hvordan du skal leve livet ditt. Uten overvåkning, kontroll og tvang.

På Nora finner du blant annet:

  • historier fra virkeligheten
  • kontaktinfo til minoritetsrådgivere
  • tips og råd

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?