– Jeg tør ikke å «komme ut av skapet»
Er du redd for hva andre rundt deg vil si og gjøre hvis du står fram som skeiv? Her er noen tips til deg som vil fortelle.
Sist oppdatert: 30.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no
På denne siden:
For noen føles det enkelt og naturlig å fortelle om sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, men for andre kan det være veldig vanskelig.
Si det til én først
Å si det til én person som du stoler på kan være en fin start. Det kan være en venn eller et familiemedlem, eller for eksempel en helsesykepleier på skolen din.
Denne personen kan være en fin støtte for deg, og kan gi råd til hva du kan gjøre videre. Hvis du synes det er vanskelig å si det ansikt til ansikt kan du sende det på en melding.
Øve på å fortelle det anonymt
Hvis det føles for skummelt å si det til noen finnes det mange chattetjenester som du kan bruke til å øve deg på å fortelle om det anonymt. Bare det å få sagt det til noen kan være en stor lettelse i seg selv, og kan gjøre det lettere å si det til noen ansikt til ansikt etterpå.
Mange skriver også om det for første gang til oss på ung.no, ved å sende inn spørsmål til vår spørretjeneste. Det kan du også gjøre, og få svar fra fagpersoner om det du lurer på.
Når flere skal få vite det
Det å føle at man kan være seg selv er viktig for de aller fleste av oss, og det er derfor helt naturlig om du kjenner et behov for å fortelle det til flere. Det viktigste er at du forteller det på en måte som kjennes riktig for deg. Her er noen eksempler/forslag:
- Hvis du vil fortelle det ansikt til ansikt kan du samle de du vil fortelle det på ett sted, eller fortelle det i mindre grupper. Kanskje vil det hjelpe å ha med deg en person som du allerede har fortalt det til, som kan støtte deg? Hvis du er redd for å bli nervøs og ikke få sagt alt du vil si kan du ha med deg en lapp eller et notat på mobilen, som du kan lese fra når du skal fortelle.
- Hvis du synes det er for skummelt å si det ansikt til ansikt kan du sende en melding til de du vil at skal vite det. Hvis du er redd for reaksjoner, å bli avbrutt eller ikke få fram alt du vil si kan dette være en fin måte å fortelle det på.
- Hvis du vil fortelle det til «alle» kan du for eksempel legge ut en post om det på sosiale medier, eller sende en fellesmelding til flere. Dette kan være en fin måte å gjøre det på hvis du for eksempel vil at foreldrene dine, eller noen andre, skal se at noen støtter deg - for de aller fleste vil nok reagere positivt.
Hvis du synes det er veldig skummelt og vanskelig kan det være fint å minne deg selv på hvorfor det er viktig for deg at andre får vite om dette, og å se for deg hvordan det vil føles når du ikke trenger å holde det hemmelig lenger.
Er du skeiv og trenger fine ord som kan beskrive deg på arabisk eller somalisk? Da kan du lese denne artikkelen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
Redd for reaksjoner
Hvis miljøet du er en del av ikke virker så åpent for at noen kan være skeiv kan det være ekstra vanskelig å fortelle om det. Det kan være du kommer fra en religiøs familie, eller kanskje bor på et sted der det ikke er så mange skeive. Eller kanskje familien din kommer fra et land og en kultur hvor skeive ikke aksepteres.
Hvis du tror miljøet ditt vil reagere negativt dersom du forteller dem at du er skeiv, kan det være ekstra fint å ha snakket med en eller to personer du stoler på om dette på forhånd. Sammen kan dere snakke om mulige reaksjoner du kan få fra miljøet ditt, og dere kan sammen legge en plan for hvordan du kan håndtere det i etterkant.
Det er heldigvis mye mer akseptert å ha en annen legning eller kjønnsidentitet nå enn det var før, og ofte reagerer familie og venner mer positivt enn man hadde fryktet - selv om de er religiøse, eller har gitt inntrykk av at det ikke er greit å være skeiv. Visste du at det finnes religiøse ledere innen Kristendom og Islam som er skeive?
Når en man er glad i er skeiv kommer temaet mye nærmere på ens eget liv, og det er ofte lettere for folk å akseptere det da, uansett hvilken holdning man hadde i utgangspunktet.
Hvis du blir møtt med en negativ reaksjon fra familie eller andre kan det hende de bare trenger litt tid på å venne seg til det. Men husk at det er en menneskerett å elske den man vil, og at vi har lover som beskytter skeive.
Det er ulovlig av andre å si noe stygt om deg, eller gjøre deg noe annet vondt på grunn av legningen din eller kjønnsidentiteten din. Hvis det skjer så må du si ifra til noen om det slik at du kan få en slutt på det.
Må man «komme ut?»
Det er du som eier din historie, og det er opp til deg hva du vil dele med hvem, og når. Hvis du ikke vil fortelle er det helt greit – du må gjøre det som føles riktig for deg selv. Visste du at mange som er skeive er delvis åpne? Det betyr at de har fortalt at de er skeive til noen men ikke alle i livet sitt.
Det å leve et skuespill og å holde det hemmelig kan være veldig vanskelig og slitsomt i lengden. Hvis du har tanker om seksualitet og/eller kjønnsidentitet bør du snakke med noen du stoler på, slik at du ikke trenger å bære på det alene.
Hvem kan jeg snakke med det om?
Det finnes som nevnt mange gode chattetjenester som du kan skrive til om seksualitet og kjønn. Det finnes også mange gode hjelpetjenester, og du kan selvfølgelig alltid sende inn spørsmål til oss anonymt og få svar fra fagpersoner. Sjekk denne artikkelen for flere samtaletilbud for skeive:
Fakta
Trenger du noen å snakke med?
- Det finnes mange gode chattetjenester som du kan kontakte, helt anonymt.
- Du kan også sende inn spørsmål til oss anonymt, og få svar fra fagpersoner om det du lurer på.
- I denne artikkelen finner du en oversikt over flere organisasjoner med samtaletilbud for skeive.
Stengt
Stengt
Fakta
Trenger du noen å snakke med?
- Det finnes mange gode chattetjenester som du kan kontakte, helt anonymt.
- Du kan også sende inn spørsmål til oss anonymt, og få svar fra fagpersoner om det du lurer på.
- I denne artikkelen finner du en oversikt over flere organisasjoner med samtaletilbud for skeive.
Stengt
Stengt