Dette skjer i kroppen når du trener
I denne artikkelen forklarer vi hva som skjer i kroppen - både under trening og som følge av treningen.
Sist oppdatert: 15.09.2022 Av: Fysioterapeuten, ung,no
Vi får mange spørsmål om hvordan man kan få større muskler, bedre utholdenhet, eller bli mykere. De fleste vet at for at dette skal skje, må man trene på det man ønsker å endre på.
Men hvorfor endrer kroppen seg når man trener – hva er det faktisk som skjer?
Fakta
Når vi er fysisk aktive eller trener, setter kroppen i gang mange prosesser for at vi skal klare å gjennomføre aktiviteten. Dette skjer gjennom nervesignaler og utskillelse av ulike hormoner.
Energi og oksygen
Når vi beveger oss, skjer det ved at nervesystemet sender signaler til musklene om at de skal trekke seg sammen, og dermed beveges knoklene som musklene er festet i. For å gjøre dette trenger musklene energi og oksygen, og det får de fra blodet.
Når vi trener, pumper hjertet blodet raskere rundt i kroppen, og vi puster raskere og dypere for å få mer oksygen til de arbeidende musklene og kvitte oss med mer CO2. Energien til musklene kommer fra maten vi spiser, som gjennom fordøyelsen er brutt ned til ulike næringsstoffer som transporteres gjennom blodet. Musklene kan bruke karbohydrater, fett og aminosyrer som energi.
Den energien som kroppen ikke har behov for i øyeblikket lagres i musklene, leveren og i fettvevet. Når vi beveger oss tar musklene i bruk næringsstoffer både fra blodet og energilagrene.
Når musklene arbeider, dannes det også energi i form av varme, kroppen kvitter seg med overskuddsvarme, blant annet gjennom at vi svetter. I tillegg utvider de små blodårene i huden seg slik at varmen kan utveksles mellom huden og luften. Det gjør at vi kan bli litt mer røde i huden ved trening.
Endinger på cellenivå
Enkelt forklart, så vil kroppen tilpasse seg for å kunne møte de utfordringene den utsettes for, og vil derfor reagere forskjellig på ulike typer trening. Responsen og tilpasningen til de nye utfordringene skjer på cellenivå, og det er et samspill mellom mange av kroppens systemer.
For at man skal få en høyere prestasjonsevne, enten om det gjelder å bli sterkere, få bedre kondisjon eller andre ting, må kroppen belastes litt mer enn det nivået den har vent seg til. Det kan vi kalle «overload».
Styrketrening og muskelvekst
Musklene består av tusenvis av muskelfibre. Når musklene vokser, skjer det først og fremst ved at hver enkelt muskelfiber vokser. Muskelvekst stimuleres av positiv energibalanse, altså at man får i seg mer energi enn det man bruker.
Når muskelen blir utsatt for tung belastning som det ved styrketrening som fører til overload, settes det i gang en reaksjon inne i muskelcellene som gjør at de vokser. Her er flere hormoner og stoffer involvert, blant annet de mannlige og kvinnelige kjønnshormonene.
På den måten bygger musklene seg opp til å tåle mer belastning. Og ettersom kroppen hele tiden tilpasser seg nye utfordringer, må vi gi den nye utfordringer hvis vi ønsker formen skal fortsette å bli bedre.
Kondisjon
Kondisjonstrening fører til litt andre forandringer i musklene enn ved styrketrening. Noe av det som skjer, er at det blir et større nettverk av blodårer rundt muskelcellene, sånn at de får tilgang på mer oksygen.
Det skjer også endringer inne i muskelcellene, som gjør at musklene blir flinkere til å bruke energien de får fra blodet, samt i hjertet og lungene. På samme måte som andre muskler kan vokse, vokser hjertet. I tillegg får vi mer blod, og disse to tingene gjør at hjertet klarer å pumpe mer blod gjennom kroppen for hvert slag.
Fakta
Når vi er fysisk aktive eller trener, setter kroppen i gang mange prosesser for at vi skal klare å gjennomføre aktiviteten. Dette skjer gjennom nervesignaler og utskillelse av ulike hormoner.