Utdanning i Forsvaret
Er du interessert i en utdanning som vil gi deg teoretisk og praktisk kunnskap, personlig utvikling og ledererfaring? Da kan utdanning i Forsvaret være noe for deg.
Sist oppdatert: 04.10.2022 Av: redaksjonen, ung.no
En utdanning i Forsvaret gir deg variert kunnskap og mange muligheter, både personlig og for hva du kan jobbe med seinere i livet.
Studiehverdagen i Forsvaret er ganske ulik andre utdanninger. Noen dager består av klasseromsundervisning, mens andre dager foregår ute på øvelse, trening eller skytebanen.
Utdanningstilbud
Forsvaret tilbyr høyere utdanning på samme måte som vanlige høyskoler og universiteter. Den vil gi deg en bachelorgrad på 180 studiepoeng. Du kan for eksempel ta en bachelor i militær ledelse eller en ingeniørutdanning innen telematikk.
Et lurt sted å starte er på Forsvaret.no/utdanning. Der kan du lese mer om alle de forskjellige utdanningene du kan velge i.
Uansett hvilken bachelorgrad du tar, får du lederutdanning og er kvalifisert til å jobbe som offiser, eller spesialist dersom du studerer telematikk.
Du kan søke deg rett til Forsvarets høgskole etter at du er ferdig på videregående, og du trenger ingen tidligere militær erfaring.
Fordeler med utdanning i Forsvaret
- Du får gratis utdanning
Du slipper studielån ved at du får et tjenestetillegg. I tillegg dekker Forsvaret utgifter til bolig og mat. - Du får en variert studiehverdag
Forsvaret legger stor vekt på praktisk øving i løpet av studietiden, kombinert med teori. - Du er garantert jobb
Etter at du har fullført og bestått utdanning, blir det tre år med praksis i en av Forsvarets avdelinger. Etter dette er du sikret fast jobb i Forsvaret fram til du er 60 år (dette kalles yrkestilsetning). - Du får en ettertraktet kompetanse
Med en utdanning fra Forsvaret sikrer du deg en ettertraktet kompetanse som du kan brukes både i og utenfor Forsvaret.
Opptakskrav
Hva som kreves av deg som søker, avhenger av hvilken utdanning du ønsker.
Som regel må du ha generell studiekompetanse, men noen linjer krever for eksempel matematikk R1 + R2 og fysikk F1 i tillegg.
Utdanningsmuligheter
På Forsvaret.no kan du lese mer om alle de forskjellige utdanningene du kan velge i.
For de aller fleste utdanningene har Forsvaret et fysisk minstekrav, helsekrav og krav til at du har bestått sesjonen med minimum karakter 5 på teoritesten. Her finnes det noen unntak, og aldersgrensene kan også variere.
Derfor anbefaler vi deg å sjekke ut opptakskravene til de forskjellige linjene på Forsvarets nettsider. Der kan du lese hva som gjelder for akkurat den utdanningen du er interessert i.
Du må ikke ta bachelor
Synes du Forsvaret høres spennende ut, men er ikke interessert i å ta en bachelorgrad? Da finnes det andre muligheter:
- Spesialistutdanning
Hvis du har fullført førstegangstjenesten kan du velge å søke deg videre som spesialist innen en rekke fagområder, som for eksempel skarpskytter, tekniker, vognfører eller sanitetssoldat. Les mer om spesialistutdanningen på Forsvaret.no. - Lærling
I Forsvaret kan du ta fagbrev i rundt 30 forskjellige lærefag, som spenner seg fra kokk til flymekaniker. På Forsvaret.no kan du lese mer om lærlingeordningen, og få en oversikt over de ulike lærlingfagene som tilbys.
Du finner mer informasjon om alle utdanningsmulighetene i Forsvaret på forsvaret.no/utdanning
Les også:
Stengt
Utdanningsmuligheter
På Forsvaret.no kan du lese mer om alle de forskjellige utdanningene du kan velge i.
Stengt