Har jeg kjønnsvorter?
Kjønnsvorter (Kondylomer) kommer av HPV-virus. Vortene er ikke farlige, men kan være ubehagelige. Det er ikke alle som får synlige vorter, selv om man har viruset i kroppen.
Sist oppdatert: 01.11.2020 Av: Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no
På denne siden:
Hvordan får man kjønnsvorter?
HPV smitter ved direkte intim kontakt mellom hud eller slimhinner og virus. Du trenger altså ikke å ha hatt samleie for å bli smittet.
Det kan ta en måned eller flere år før du får kjønnsvorter (Kondylomer) etter at du er smittet. Men det er ikke sikkert at du får kjønnsvorter selv om du er smittet av HPV. Dette gjør at det kan være vanskelig å vite når og fra hvem du har fått smitten. Kondylomer behøver derfor ikke være tegn på utroskap.
Du kan få kondylomer på og rundt kjønnsorganer, og i området rundt anus. Hos jenter er det ikke uvanlig å få det inni skjeden. Du kan også få kjønnsvorter i munnen, men det er veldig sjelden.
Kjønnsvorter kan smitte ved analsex, men både kvinner og menn kan få kjønnsvorter i anusområdet uten å ha hatt analsex.
Hvor lenge du er smittsom er litt uklart, men i praksis kan du betrakte deg som smittefri når det har gått et halvt års tid etter at du hadde synlig utbrudd med kjønnsvorter.
Synlige kjønnsvorter
Du kan ha kjønnsvorter uten å merke noe til det, men det kan også være synlig og veldig ubehagelig og plagsomt, både fysisk og hvordan det ser ut.
Kjønnsvorter kan se forskjellige ut og være fra millimeter- til centimeter store, enkeltstående eller danne grupper av forskjellig størrelse. De kan være blomkålsliknende eller spisse vorter, glatte, runde og opphøyde vorter eller flate vorter. Diagnosen kjønnsvorter kan bare bekreftes hvis kjønnsvortene er synlige. Rutinemessig testing er ikke vanlig.
Behandling
Hvis du får kjønnsvorter av viruset, forsvinner vortene som regel av seg selv etter måneder eller år med hjelp av kroppens eget immunforsvar. Det er derfor ikke alltid nødvendig med noen form for behandling.
Hvis kjønnsvortene gir plager kan de behandles lokalt med ulike midler. Har du plager, bør du gå til lege for å bli undersøkt og få behandling. Behandlingen prøver å fjerne kjønnsvortene. HPV-viruset kan derimot ikke fjernes før kroppens eget immunforsvar klarer å bekjempe det.
Hvilken behandling du kan få kommer an på hvordan kjønnsvortene ser ut og hvor de sitter. Alternativene er pensling, frysing, skraping, laser eller krem. Er kjønnsvortene lett tilgjengelig, kan du få resept på en behandling du kan pensle eller smøre på selv. Ligger de vanskelig tilgjengelig, for eksempel inne i skjeden, kan det hende du må til legen for å få behandlingen.
Oftest forsvinner kjønnsvortene etter én eller noen få behandlinger, men de kan komme igjen. Det kan ta flere måneder å bli kvitt kjønnsvortene, og av og til trengs det gjentatte behandlinger.
Kjønnsvorter og kreftfare
De HPV-virusene som gir synlige kjønnsvorter kan ikke føre til kreft i huden/slimhinnen. Noen andre typer HPV-virus (såkalte høyrisikotyper) kan gi opphav til celleforandringer på livmorhalsen. Disse celleforandringene kan i noen tilfeller utvikle seg til kreft over tid. Slike celleforandringer kan oppdages ved en celleprøve fra livmorhalsen. Alle kvinner mellom 25-70 år bør derfor følge det nasjonale screeningprogrammet og ta livmorhalsprøve hvert 3. år. På denne måten kan celleforandringer oppdages og behandles før det utvikles kreft.
Kjønnsvorter og graviditet
Kjønnsvorter gir ikke fosterskader og påvirker ikke graviditet eller fødsel. På grunn av de forandringer som skjer i kroppen under graviditet, kan kjønnsvortene vokse og bli flere, men forsvinner oftest av seg selv etter fødselen. Du skal derfor helst vente med behandling til etter fødselen.
Vaksinering mot kjønnsvorter
Det finnes nå vaksine som gir beskyttelse mot de HPV-virusene som oftest kan gi celleforandringer og kreft. Denne vaksinen tilbys i 7. klasse på barneskolen. Denne vaksinen gir ikke beskyttelse mot de HPV-virusene som oftest gir kjønnsvorter.
Det finnes vaksiner som også beskytter mot kjønnsvorter. Det kan du få satt hos fastlege. Du må selv betale slik vaksine om du ønsker den.
Beskyttelse mot smitte av kjønnsvorter
Kondom brukt under all intim kontakt mellom kjønnsorganer og under hele samleiet, gir god, men dessverre ikke fullgod beskyttelse mot kjønnsvorter.
Kjønnsvorter og sex
Det er ikke farlig å ha sex for den som har kjønnsvorter, men det kan gjøre vondt på grunn av sprekkdannelser eller i forbindelse med behandling.
Hvis du har hatt ubeskyttet sex med partneren din før, vil partneren mest sannsynlig allerede ha fått smitten, men hvis du har en ny partner kan det være aktuelt å bruke kondom og gjerne si ifra om smitten. Det er ikke lovpålagt å fortelle partner om at du har kjønnsvorter.
Fakta
- Du kan få kjønnsvorter av HPV-virus
- Kjønnsvorter er ikke farlige, men kan være ubehagelige
- Det er ikke alltid virusinfeksjon fører til synlige kjønnsvorter, du kan derfor ha det uten å vite det
- Vortene forsvinner av seg selv etter noe tid, men det finnes behandlinger dersom de er veldig plagsomme.
Stengt
Fakta
- Du kan få kjønnsvorter av HPV-virus
- Kjønnsvorter er ikke farlige, men kan være ubehagelige
- Det er ikke alltid virusinfeksjon fører til synlige kjønnsvorter, du kan derfor ha det uten å vite det
- Vortene forsvinner av seg selv etter noe tid, men det finnes behandlinger dersom de er veldig plagsomme.
Stengt