Hva skjedde 22. juli, og hvorfor er det viktig å snakke om?

Totalt 77 mennesker døde i terroren mot regjeringskvartalet i Oslo og AUF-leiren på Utøya 22. juli i 2011. Her kan du lese om hva som skjedde, og hvorfor hendelsen fortsetter å påvirke samfunnet vårt.

Sist oppdatert: 07.09.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

Bilde fra rosehavet foran domkirken i Oslo etter terrorangrepet 22. juli 2011
ROSEHAV: Foran Domkirken i Oslo la folk ned roser og hilsener i dagene etter terrorangrepet. Foto: ung.no/Endre Hesthagen

Kanskje var du selv veldig ung 22. juli 2011 og husker ikke helt det som skjedde den dagen? 

Voksne og eldre ungdommer i Norge husker denne dagen svært godt, og hvis du prater med noen av dem om dette, vil de helt sikkert kunne fortelle deg hvordan de opplevde det og svare på spørsmål om det som skjedde.

Det er viktig at vi husker på og lærer om 22. juli for å unngå at slike ting får skje igjen, og for at Norge skal fortsette å være et trygt, fritt og demokratisk land.

Hva skjedde?

Fredag ettermiddag 22. juli 2011 eksploderte en bombe i regjeringskvartalet i Oslo, der statsministeren, regjeringsmedlemmer og andre ansatte i statsforvaltningen hadde kontor. 

Bomben drepte åtte mennesker og mange ble skadet.  

Etter å ha sprengt bomben i regjeringskvartalet kjørte gjerningsmannen, Anders Behring Breivik, til Utøya som ligger i Tyrifjorden utenfor Oslo.

Her holdt AUF (Arbeiderpartiets ungdomsparti) sin store, årlige sommerleir der hundrevis av ungdom fra hele landet var samlet.

Gjerningsmannen hadde på seg falsk politiuniform, og sa at han kom for å sjekke sikkerheten i leiren. Da han ankom Utøya, begynte han å skyte målrettet mot leirdeltakerne. 

69 mennesker døde i og etter angrepet på Utøya, og nesten like mange ble skadet. 

Terroristen hadde nøye planlagt angrepene og gjennomførte dem alene. Han ble arrestert på Utøya og dømt til 21 års forvaring. 

Hva skjedde i dagene etter terrorangrepet?

Angrepet 22. juli regnes som et av de største terrorangrepene i Europa. I Norge hadde aldri så mange mennesker blitt drept eller skadet i et terrorangrep.

Veldig mange mennesker ble direkte rammet av terroren 22. juli, og mange kjente noen som var i regjeringskvartalet eller på Utøya. I ukene og årene etter terrorangrepet ble Norge som samfunn veldig preget av det som skjedde denne dagen.

I dagene etter angrepet strømmet tusenvis av mennesker ut i Oslos gater for å for å vise kjærlighet og støtte for dem som hadde mistet livet og ble skadet, og for å markere sin avsky for det som hadde skjedd.

Det var store opptog, som rosetoget i Oslo, og lignende markeringer i mange andre norske byer og kommuner.

Fakta

Her kan du lese mer om 22. juli:

Hvorfor kaller vi det et angrep på demokratiet?

Norge er et demokrati der folket bestemmer hvem som skal styre landet. Et angrep på regjering og politiske partier tilknyttet regjeringen er et angrep på demokratiet Norge.

På denne tiden var Jens Stoltenberg statsminister, og han representerer Arbeiderpartiet. På Utøya var det Arbeiderpartiets ungdomsparti, AUF, som hadde sommerleir.

Det var spesielt Arbeiderpartiet som ble angrepet 22. juli, men vi sier også at det var et angrep på Norge, norske verdier og hele landets befolking. 

Trenger du noen å snakke med? 

Mange ungdommer kjenner noen som ble skadet eller drept i terrorangrepene 22. juli. For noen kan det være vondt å lese og snakke om akkurat hva som skjedde under angrepet. 

På årsmarkeringen for 22. juli, vil det være ekstra mye om dette i media. Det er ikke unormalt å føle på en frykt og et ubehag når man leser om terror og andre alvorlige hendelser.

I denne artikkelen får du noen gode råd til hva du kan gjøre om du tenker mye på det som skjedde. 

Hvis du tenker mye på dette, er det lurt å snakke med noen. Snakk med venner, noen i familien eller noen på skolen. Du kan også prate med helsesykepleier eller sende inn spørsmål her på ung.no.

Bilde fra rosehavet foran domkirken i Oslo etter terrorangrepet 22. juli 2011
ROSEHAV: Foran Domkirken i Oslo la folk ned roser og hilsener i dagene etter terrorangrepet. Foto: ung.no/Endre Hesthagen

Fakta

Her kan du lese mer om 22. juli:

Spørsmål og svar