Politiattest - alt du trenger å vite
Hva står egentlig i en politiattest og hvilke konsekvenser får det hvis du har noe på rullebladet?
Sist oppdatert: 15.11.2024 Av: Redaksjonen, ung.no
En politiattest er et dokument som viser kriminelle handlinger du har blitt straffet for.
Hvis du blir tatt for en kriminell handling, lagrer politiet informasjon om dette i sitt reaksjonsregister (rullebladet). Men det er ikke nødvendigvis alt fra rullebladet ditt som vil stå i en politiattest.
Det er strenge regler for hvilke opplysninger politiet kan gi om deg til andre, og det er heller ikke meningen at et lite feilskjær skal følge deg livet ut.
Hvem kan få se politiattesten din?
Noen arbeidsgivere, læresteder og Forsvaret kan be om politiattest fra deg for å vurdere om du passer i en jobb eller utdanning. Men det er strenge regler for hvem som kan be om det – og de får ikke nødvendigvis vite alt.
De aller fleste arbeidsgivere har ikke rett til å se rullebladet ditt.
Grunnen til at noen kan be om å få politiattest fra deg, er for å ta ekstra vare på sikkerheten i noen jobber. For eksempel skal ikke tidligere overgripere kunne jobbe i barnehage, eller vinningsforbrytere i politiet.
Det er du som får politiattesten fra politiet og som gir den videre til de som ber om den. En arbeidsgiver kan ikke få attesten din direkte fra politiet.
Hvordan får jeg en politiattest?
For å kunne få politiattest, må du søke om det. Er du over 18 år er det enklest for deg å søke om attest på nett (politiet.no). Har du nettbank, kan du bruke samme pålogging for å sende søknad om politiattest.
Her søker du om politiattest på politiets nettsider (politiet.no)
I skjemaet må du skrive hva attesten skal brukes til (formålet), og politiet kan bare sende ut politiattest til formål som står i loven. Vanligvis vil arbeidsgiver gi deg en ferdig utfylt bekreftelse på formålet med politiattesten, som du legger ved når du søker.
Normalt får du politiattesten innen 14 dager hvis du har søkt digitalt og har digital postkasse. Hvis du er student på en utdanning som krever politiattest, er det raskest å søke om politiattesten gjennom Studentweb.
Hvis du er under 18 år, må du legge ved et eget skjema med underskrift fra foresatt eller verge om at du søker politiattest.
Arbeidsgivere kan ikke kreve egenerklæring
Det finnes eksempler hvor jobbsøkere har blitt bedt om å skrive under på at de ikke har noe på politiattesten (gi en egenerklæring), eller si hva de har gjort dersom de har gjort noe straffbart.
Dette et forsøk på å lure seg unna lover og forskrifter om hvilke arbeidsgivere som har krav på å få se politiattester. Du trenger ikke å gi en slik egenerklæring til noen!
Hvis en arbeidsgiver har krav på å se politiattesten din, får du en offisiell bekreftelse på hvorfor de trenger den, og politiet vet godt hvem som har lov til å se attesten din og ikke.
I dette dokumentet fra Politiet (PDF) står en oversikt over alle formål hvor arbeidsgiver kan kreve å se politiattest.
Når blir saker fjernet fra rullebladet?
Mange lurer på om ting på rullebladet blir borte med tiden. I prinsippet fjernes ingenting fra politiets register. Men det fins ulike typer politiattester, med regler for hva som skal stå på dem og hvor lenge opplysningene skal stå der.
For eksempel vil de fleste lovbrudd ikke synes på det som kalles ordinær politiattest etter at det har gått 3 år (men det fins unntak). Mens på det som kalles utvidet politiattest, vil lovbruddene bli stående.
Under kan du lese reglene for de ulike attestene og hvilke steder som krever dem.
Ulike typer politiattest
Det fins fire ulike typer politiattester. Trykk på menyen for å lese hva som står på de ulike attestene, når du trenger dem, og når ulike lovbrudd ikke vil vises på dem lengre.
Reglene for hva som skal stå på politiattester og hvor lenge opplysningene skal stå, finner du også i politiregisterloven kapittel 7 (lovdata.no). og politiregisterforskriften del 8 (lovdata.no).
Yrker og utdanninger som krever politiattest
Her ser du en oversikt over steder som kan kreve at du viser politiattest, og hvilken type politiattest du må vise.
I dette dokumentet fra Politiet (PDF) står en oversikt over alle formål hvor arbeidsgiver kan kreve å se politiattest.
Konsekvenser for deg med noe på rullebladet
Selv om du har gjort noe kriminelt, og arbeidsgiver får vite om dette, så er det ikke nødvendigvis slik at du ikke kan få jobben. Alle kan gjøre feil, og det vet arbeidsgiver også. Det er ikke slik at du alltid må ha helt rent rulleblad for å få jobben du ønsker.
Hvilke konsekvenser en straff eller forbrytelse får for deg i fremtiden er avhengig av flere ting, blant annet:
- type forbrytelse
- hvor alvorlig denne forbrytelsen blir ansett som
- hvilken lov forbrytelsen straffes etter
- hvor gammel du var da forbrytelsen skjedde
- hvor lenge siden det skjedde
- hva du ønsker å gjøre senere i livet/hvilken jobb du kan tenke deg
Men noen lovbrudd gjør imidlertid at du aldri kan få enkelte typer jobber.
Eksempel:
Luftfartstilsynet har adgang til å innhente en uttømmende politiattest. De vil derfor bli kjent med alle kriminelle forhold du har gjort. De har imidlertid bestemt at de vil se bort i fra et straffbart forhold hvis det har gått et visst antall år siden det skjedde (karantenetid).
Eksempel:
Dersom du har begått seksualforbrytelser, så er det helt utelukket at du får jobbe som helsepersonell for barn eller personer med utviklingshemming.
Bekymret for fremtiden din?
Har du fått noe på rullebladet og er bekymret for hva det vil si for fremtiden?
Det er riktig at enkelte yrker og utdanninger ikke tolerer at man har gjort lovbrudd, og det du får på rullebladet kan få konsekvenser i disse yrkene. Samtidig er det mange spennende muligheter for deg i arbeidslivet – og kanskje en del du ikke har tenkt på.
Hvis du er redd for at noen muligheter har gått bort fra deg, kan det være fint å snakke med noen om det. For eksempel kan en karriereveileder hjelpe deg med å se på gode muligheter for deg i din situasjon.
Åpen
Les også:
Åpen