Seks tips til en miljøvennlig garderobe

Visste du at klesindustrien slipper ut mer drivhusgasser enn all sjø- og flytrafikk i verden? Du kan bidra til å begrense det med en miljøvennlig garderobe. I tillegg sparer du penger!

Sist oppdatert: 07.09.2023 Av: Ungdomsjournalist Konstanse

Klesstativ med fargerike, fine og brukte klær
BRUKT: I bruktbutikker er det mange klesskatter og klær du kan sy om. Bra for miljøet og bra for lommeboka. Foto: Colourbox

Vår ungdomsjournalist Konstanse har samlet seks miljøvennlige klestips til deg:

1. Finn skatter i bruktbutikker

Noen vegrer seg for å handle brukte klær og vintage. Dette handler kanskje om hva man er vant til.

Men bruktbutikker bugner av skatter! Det vil føles deilig å kjøpe klær som er helt nye for deg, uten at du bidrar til forurensningen.

Du finner også masse bra klær og utstyr på appen Tise og Finn.no.

Når du selv har klær du ikke bruker lenger, kan du gjerne levere dem i en UFF-container, gi dem til Fretex eller selge dem på Finn.no.

2. Arranger byttekveld med venner

Samle noen venner, ta med klær dere ikke bruker lengre og bytt! Både sosialt og miljøvennlig. Kanskje synes noen at den jakka du er lei av er superfin? Eller du finner noe du elsker fra noen andres klesskap?

3. Fiks i stedet for å kaste

Mye av det vi kaster er klær som går an å bruke. Har du fått et hull i buksa kan du lett reparere det. Du kan enten sy igjen hullet (du trenger ikke symaskin, dette kan gjøres med nål og tråd) eller feste en lapp på innsiden.

Vet du ikke hvordan du skal gå frem, finnes det mange gode videoer på Youtube.

4. Gjør reparasjoner til en hobby

Hvis du først skal sy igjen et hull i en bukse, kan du kanskje gjøre noe mer ut av det? For eksempel kan du brodere en blomst utenpå hullet med en nål og litt garn, eller feste en strykelapp på.

Dette gjør klærne dine helt unike.

5. Lær deg enkel redesign

Det er utrolig morsomt å lage sine egne klær. Du kan for eksempel sy inn den kjolen som er for stor, gjøre buksa om til et skjørt, eller lage ei retro slengbukse av noen gamle gardiner.

Hvis du aldri har gjort dette før, er det ingen grunn til å styre unna. Det er ikke nødvendigvis vanskelig, og det finnes mange fremgangsmåter og DIY-videoer på internett (Do It Yourself – gjør det selv).

Et veldig enkelt grep for å endre et plagg er å ha et belte i livet, eller tråkle gjennom midjen med en tråd og stramme den litt inn. Vær kreativ! Man blir litt stolt av å gå rundt med klær man selv har redesignet.

6. Vask klærne litt sjeldnere

En del av utslippene knyttet til klær handler om hvor ofte vi vasker klærne. Vaskemaskinen din bruker mye vann, og syntetiske klær kan føre til mikroplastutslipp i havet.

Det kan selvfølgelig være lurt å vaske svette klær, men har du fått en liten flekk på buksa kan du kanskje vaske den bort med litt vann og en klut heller enn å putte hele buksa i vaskemaskinen.

Vil du ha flere gode klimatips?

Klesstativ med fargerike, fine og brukte klær
BRUKT: I bruktbutikker er det mange klesskatter og klær du kan sy om. Bra for miljøet og bra for lommeboka. Foto: Colourbox

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?