Til deg som vil være mer skjermfri
Vi har samlet noen gode råd til deg som vil være mer skjermfri.
Sist oppdatert: 11.04.2023 Av: Redaksjonen, ung.no
"Jeg testa hvor mye tid jeg brukte på nett og serier og ble sjokkert over at jeg har sløst bort så mye tid foran pc'en. Jeg vil ikke at det skal bli verre."
Mange føler de kjeder seg hvis de ikke kan være påkoblet internett, se på serier, chatte og så videre. Mange synes også at det er vanskelig å legge fra seg mobilen, skjermbrettet eller datamaskinen.
Det kan også oppleves som vanskelig når både du og andre rundt deg føler at tiden du bruker foran skjermen kommer i veien for andre ting, og dere begynner å krangle på grunn av det.
Hva kan du gjøre?
Det er viktig at du bestemmer deg for å trappe ned tiden selv. Tenk nøye gjennom om du er klar for å gjøre forandringer.
Prøv deg fram med små forandringer først. Du kan prøve å være "skjermfri" én dag, eller kutte veldig ned på tiden du bruker foran en skjerm.
Et tips er å fylle tiden med noe annet, nå som du får mer tid til overs.
Det kan også være lurt å:
- Fjerne ting som kan distrahere deg: som apper på mobilen du ikke trenger, i tillegg til alarmer og varsler.
- Få oversikt over hvor mye skjermtid du har: poenget med dette er å tenke over hvor mye tid som faktisk "stjeles" fra deg hver dag.
- Lage avtaler om digital-frie tidspunkt eller plasser: dette kan du gjøre med enten familien din eller vennegjengen. Avtalen bør si noe om hvor mye skjermtid dere kan ha, og i hvilke settinger dere må la mobilen ligge.
Gi deg selv ros og belønning!
Dette kan du også få hjelp til av de hjemme hos deg. Unn deg en belønning, eller gjør noe du liker godt hvis du klarer å begrense tiden foran tv, data eller mobil.
Det er også lurt at du roser deg selv for det du har greid og så setter deg nye, oppnåelige mål å jobbe mot.
Hvem kan hjelpe deg?
Hvis du føler at du ikke klarer å rive deg løs fra skjermen, er det viktig å søke hjelp hos andre. Du kan for eksempel snakke med foreldrene dine om at dette har blitt et problem for deg.
Én ting dere kan gjøre er å sette dere ned sammen og snakke om hvordan dere bruker skjermer hjemme hos dere. I denne samtalen kan det være lurt å gå gjennom disse spørsmålene:
- Hvor mye tid bruker dere?
- Ser dere på ting dere faktisk synes er moro eller er det bare fordi dere kjeder dere?
- Når og hvorfor får dere dårlig samvittighet?
- Hva kunne dere tenkt dere å bruke tid på i stedet?
Vanskelig, men vær tålmodig
Å melde seg på en aktivitet kan også gjøre det lettere å være sosial, men det kan godt hende du føler det er ganske vanskelig til å begynne med. Da er det viktig at alle i familien samarbeider om å hjelpe deg, og at dere prøver å kjefte og klage så lite som mulig på hverandre.
Det er også viktig at du holder de avtalene du har gjort med deg selv, til og med hvis det betyr at du må kjede deg litt.