Praktiske tips om hormonell prevensjon

Lurer du på hvordan du får tak i prevensjon, hvordan du starter opp eller hva du gjør om du glemmer å ta det når du skal. Her får du svar.

P-piller (colourbox.com)
HUSK: Én pille hver dag, og aller helst til samme tid. Lag deg en god rutine på når du tar pilla di.

Hvordan får jeg tak i prevensjon?

Hvis du tenker på å starte med prevensjon kan du få god veiledning om det hos helsesykepleier på skolen, på helsestasjon for ungdom eller hos legen din.

Du må få resept på prevensjon dem. Resepten gir deg mulighet til å hente ut prevensjonen på apoteket. Er du under 16 år, anbefales det at du prater med foreldrene dine før du starter med prevensjon. Det er lege som må skrive resepten når du er under 16 år.

Hvis du har valgt p-stav eller hormonspiral, bestiller du time på helsestasjon for ungdom eller hos lege for å få satt det inn.

Oppstart på hormonell prevensjon

Når du starter opp med hormonell prevensjon for første gang, skal du helst starte i løpet av de fem første dagene av menstruasjonen. Da vil du ha en sikker prevensjon med en gang.

Det er også mulig å starte utenom de fem første dagene. Hvis du gjør det, må du forsikre deg om at du ikke er gravid, og du må bruke kondom i tillegg hvis du har samleie i noen dager, avhengig av hvilken prevensjon du bruker.

Hvis du ikke har fått din første menstruasjon ennå, anbefales det å bruke kondom hvis du trenger prevensjon. Når du har fått din første menstruasjon kan du starte med p-stav, spiral, p-piller eller annen hormonell prevensjon hvis du trenger det.

Prevensjonen gir beskyttelse hele måneden

Hvis du har brukt prevensjonsmetoden slik du skal, har du en trygg prevensjon hele tiden.

Det gjelder også også hvis du bruker det vi kalles kombinasjonspiller eller kombinasjonspreparater, der man kan ta en pause på inntil en uke i måneden. Det er også trygt i pauseuka om du har brukt det som du skal i de siste tre ukene før pausen.

Husk å ta p-pille hver dag

P-piller skal tas hver dag, og aller helst til omtrent samme tid.

Noen p-piller kommer i 21 pillers brett; da skal du ta en pille hver dag i 21 dager og så er det 7 dager uten p-piller.

Andre kommer i 28 pillers brett; da skal du ta en pille hver eneste dag, hele tiden. De siste 7 (eller 4) pillene er placebopiller ("huskepiller uten hormon").

Bruker du gestagenpille der det er 28 tabletter på brettet og alle inneholder hormoer, skal du ta det hver eneste dag og aldri ha pause.

Tips for å huske å ta p-pille

  • Alle brett har på en eller annen måte markert hvilken rekkefølge du skal ta pillene; noen har ukedagene skrevet på brettet, noen har nummerert rekkefølge og noen har mulighet for avkrysning på den dagen du starter på brettet. Piler på brettene markerer ofte rekkefølgen på pillene. Gjør deg kjent med hvordan det er på ditt p-pillebrett og benytt det.
  • Ta pillen til samme tid hver dag
  • Legg brettet på et sted som gjør at du ser det; på nattbordet, ved tannbørsten eller lignende.
  • Legg inn alarm på mobilen som gir deg beskjed HVER dag, eller på dato for å sette inn ny p-ring eller sette på nytt p-plaster.
  • Legg et reservebrett i lommeboka eller veska slik at du kan få tatt en reservepille hvis du sover borte, hvis du har glemt å ta pillen om morgenen eller noe annet har skjedd som gjør at du trenger å få tatt p-pillen på annet sted og til annen tid.
  • Hent ut ny prevensjon fra apoteket i god tid før du går tom

Hva hvis du glemmer?

P-piller er i utgangspunktet en veldig sikker prevensjonsmetode, men sikkerheten blir mye dårligere om du glemmer å ta en eller flere av p-pillene på brettet, ved oppkast eller kraftig diare.

P-ring og p-plaster er viktig å bytte, sette inn eller -på på rett tid. Glemmer du det, er sikkerheten redusert.

Hvis du har hatt ubeskyttet samleie etter at du har glemt en p-pille eller flere eller ikke brukt p-stav eller p-plaster riktig, kan det hende at du trenger å ta nødprevensjon.

Hvis du vanligvis har blødninger og den ikke kommer når du forventer den, kan dette være et tegn på graviditet.

Ta graviditetstest tre uker etter glemming for å være sikker på at du ikke er gravid.

Hvis du ofte glemmer å ta p-pillen, kan kanskje p-ring, p-stav, hormonspiral eller p-plaster være noe for deg. Langtidsprevensjon (LARC) gir økt sikkerhet fordi du unngår glemming?

Utsette blødning

Hvis du bruker monofasiske p-piller, p-ring eller p-plaster, har du mulighet til å utsette blødningen om du ønsker eller trenger. Les mer om det i Å nei, ikke mensen nå!

Varierer i pris

Prisen på hormonell prevensjon varierer mye, så spør også om det når du velger prevensjon. Før du er 16 må du betale alt selv.

Når du er mellom 16 og 22 år får du rabatt, slik at prevensjonen blir billigere eller gratis, avhengig av type og når du starter med det.

Hvis du vurderer p-stav eller spiral, er det lurt å legge det inn før du blir 20, for da vil du har gratis prevensjon i tre til fem år fremover.

Informer hos lege og på sykehus

Si alltid ifra om at du bruker hormonell prevensjon hvis du går til lege eller skal på sykehus. Ofte vil de spørre om du bruker noen medisiner. Da skal du fortelle om prevensjonsmiddelet du bruker.

Les pakningsvedlegget nøye og spør helsesykepleier på skolen eller på Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din hvis det er noe du lurer på.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 04.11.2020

Offentlig og kvalitetssikret
P-piller (colourbox.com)
HUSK: Én pille hver dag, og aller helst til samme tid. Lag deg en god rutine på når du tar pilla di.

Fakta

Kort fortalt

  • Ved å beskytte deg med en trygg prevensjon kan du slappe av og nyte sexlivet bedre uten å engste deg for graviditet.
  • Si alltid ifra om at du bruker p-piller eller annen hormonell prevensjon hvis du er hos lege eller skal på sykehus.
  • Og husk at kondom er et prevensjonsmiddel som er bivirkningsfritt og som også sikrer deg mot kjønnssykdommer.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon?

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det.

p-piller (colourbox.com)

Nødprevensjon - "angrepille"

Nødprevensjon må tas så raskt som mulig etter samleie for å ha best mulig effekt. Det finnes tre typer nødprevensjon du kan bruke.

Bekymret jente (colourbox.com)

Spiral og p-stav - sikreste beskyttelse mot graviditet

Langtidsvirkende prevensjonsmetoder som p-stav, hormonspiral og kobberspiral er prevensjonsmidler som alltid er der. Du kan verken glemme det eller bruke det feil.

Spiral (shutterstock.com)

Finn prevensjonen som passer deg

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. Her kan du finne den prevensjonen som passer best for deg.

Aktuelt

Lett for å bytte ut leksene med sosiale medier?

Fem gode tips til deg som bare kjapt skal sjekke Snapchat eller Instagram før leksene - men som blir der.

Jente som ligger på en benk og sjekker mobilen.

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Nedsatt funksjonsevne og sex

Kroppen fungerer ofte litt annerledes når man har en funksjonsnedsettelse eller en kronisk sykdom, men følelser og tanker om sex og forelskelse har de fleste mennesker til felles.

En jente sitter over en jente i rullestol. Jenta på topp holder i en fjernkontroll og tenker på en vibrator.