Føler du på kroppspress?

Fra vi er unge blir vi utsatt for skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok. Men det trenger ikke å være sånn.

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)
SKJØNNHETSIDEALER: De er som oftest ikke realistiske. Dessuten har alle ulike meninger om hva skjønnhet er. Husk at du har noe vakkert ved deg du også. Foto: Colourbox

Både gutter og jenter kan føle på kroppspress. Jenter føler ofte at de må være tynnere, og gutter føler ofte at de må ha mer muskler. Mange føler også at de bør ha en spesiell størrelse eller fasong på enkelte kroppsdeler.

Når vi kommer i puberteten forandrer kroppene våre seg. Da føler mange på at de ikke ser ut de hadde ønsket seg. Det kan ramme selvfølelsen.

Husk at alle er forskjellige, og at det er helt greit at kroppen din er som den er.

Hva er det perfekte?

Overalt ser vi såkalte «perfekte» kropper. Vi ser det på plakater, på TV, i filmer og på sosiale medier. Vi ser syltynne kvinner som er helt uten kroppshår og har glatt, prikkfri hud. Vi ser veltrente gutter, med markerte muskler og brede skuldre.

Dette kalles skjønnhetsidealer, fordi «alle er enige» om at det er disse trekkene som er pene.

Men i virkeligheten er ikke dette sant. Alle mennesker har nemlig hver sin oppfatning om hva som er vakkert og fint. Det finnes ingen mal for hvordan vi skal være.

Hvis du presenterte deg selv for hundre forskjellige mennesker, og spurte dem hvor pen de syns du er, hadde du fått hundre forksjellige svar.

Se storyen til ungdomsjournalistene Michael, Rakel og Christian om kroppspress og selvfølelse her:

Forbilder påvirker

Det er allikevel lett å bli påvirket av skjønnhetsidealer. Særlig når det handler om folk vi ser opp til.

Hvis du har hatt et forbilde noen gang, har du kanskje lagt merke til at du ønsker å ligne på den personen så mye som mulig. Du vil leve som den, kle deg som den og se ut som den. Men det er viktig å huske på at livet til kjendiser og influensere ser langt mer glamorøst ut fra utsiden enn det faktisk er.

I tillegg kan bilder være manipulerte. Det er et hårete mål å etterligne en kropp som er laget i Photoshop.

Det er også viktig å huske på at mange influensere lever av å påvirke. Det betyr at jobben deres, det de får betalt for, er å påvirke deg til å kjøpe produkter og tjenester.

I værste fall kan påvirkningen fra forbilder og skjønnhetsidealer være farlig for deg. Kanskje du begynner å trene for mye, prøver ut farlige dietter eller bruker alt for mye penger på produkter en du ser opp til har anbefalt.

Skjønnheten ligger i det å være unik

Vanlige mennesker er vakre på grunn av det som gjør oss annerledes. Å ha strekkmerker, uren hud og fett på kroppen er bare normale ting. Å være stor eller liten, lav eller høy, lys eller mørk er ting som gjør deg annerledes fra personen ved siden av deg. Det er ting som gjør deg unik.

Vi ble født med de kroppene vi har. Vi kommer til å se sånn som vi ser ut for resten av livet vårt (for det meste i alle fall). Du gjør deg derfor en stor tjeneste ved å lære deg å like den kroppen du har.

Du er den du er, og du ser ut som det du gjør.

Skrevet av Ungdomsjournalist Emilie, i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 16.12.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)
SKJØNNHETSIDEALER: De er som oftest ikke realistiske. Dessuten har alle ulike meninger om hva skjønnhet er. Husk at du har noe vakkert ved deg du også. Foto: Colourbox

Fakta

  • Selvfølelse handler om hvordan vi ser på oss selv.
  • Både gutter og jenter blir utsatt for kroppspress.
  • Media og sosiale medier gir oss et urealistisk bilde på skjønnhet.
  • Bildene vi ser er veldig ofte redigerte.
  • Alle har sin egen mening om hva som er vakkert.
  • Om du husker på at alle er unike er det lettere å bli glad deg selv.
  • Husk at mange sammenligner seg med deg også.
  • Det at du er deg er det som gjør deg så vakker.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Selvtillit og selvfølelse

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Jentegjeng

Vær stolt av den kroppen du har!

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Jente med skateboard (Colourbox)
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no