Vil du ut i verden?
Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.
Sist oppdatert: 20.06.2023 Av: Redaksjonen, ung.no
Backpacking, språkreiser, studier eller frivillig arbeid? Vil du lære et nytt språk, bli kjent med en annen kultur og få venner fra andre land?
Listen over hva du kan oppleve ute i verden er uendelig lang, og hvis du føler deg klar for det, anbefaler vi på det varmeste at du hiver deg ut i det. Du kan være borte bare noen uker, eller flere måneder, alt etter hva du føler for.
Lurer du på hvilke muligheter du har til å reise ut i verden? Sjekk UngInfo sin oversikt over måter å reise på!
Positivt på CVen
Når du senere skal søke jobb her hjemme, teller det uansett positivt at du har erfaring fra utlandet på CVen.
Dette forteller nemlig potensielle arbeidsgivere at du er en person som tør å ta en utfordring, at du er selvstendig og kanskje har lært deg flere språk.
Uansett om du skal studere, jobbe eller bare reise rundt på egenhånd, er det mye som må ordnes før du setter deg på flyet, så start planleggingen tidlig.
Prøv deg som praktikant
Hvis du vil skaffe deg arbeidserfaring fra utlandet, kan praktikantordninger og internships være en god vei inn.
Tar du høyere utdanning, kan et opphold som studentpraktikant ved en ambassade være en spennende mulighet. Mange norske ambassader tilbyr praktikantopphold der du får muligheten til å tilbringe et halvår ved en utrenriksstasjon. Du kan lese mer om denne ordningen på regjeringen sine nettsider.
Det finnes også en rekke andre organisasjoner som formidler praktikantstillinger i utlandet, som blant annet Erasmusintern.org, IAESTE, Kilroy og flere andre.
Legg merke til at det er stor forskjell på om du får dekket utgifter eller må betale for oppholdet.
Sommerjobb?
Hvis du har lyst til å tjene penger samtidig som du får en annerledes opplevelse, kan sommerjobb i utlandet være midt i blinken.
Nordjobb formidler sommerjobb til ungdom mellom 18 og 30 år innenfor de nordiske landene. Man kan eksempelvis få jobb på hotell i Danmark, som guide på Island, på kafé i Finland eller med gårdsarbeid i Sverige.
Nordjobb hjelper deg med å finne jobb innenfor det du har lyst til, og du kan selv velge hvilket land du helst vil jobbe i.
Frivillig arbeid
Det finnes mange organisasjoner som tilbyr ungdom å reise ut i verden for å arbeide frivillig. Noen av organisasjonene er religiøse, noen arbeider for miljøet og naturvern, mens andre vil bidra til en bedre verden uten krig og konflikt.
Noen opplegg er laget kun for å gi norsk ungdom erfaringer fra en annen kultur og en opplevelse man ikke får her hjemme. Frivillig arbeid er en flott måte å lære språk naturlig sammen med mennesker som prater språket til daglig.
Les mer om frivillig arbeid i utlandet i artikkelen under:
Studier i utlandet
I noen tilfeller finnes muligheter til å gå hele eller deler av videregående skole i utlandet. I artikkelen VG2 som utvekslingselev her på ung.no kan du lese mer om hvilke opplegg man kan velge blant.
Dersom du etter videregående ønsker å studere ved et universitet eller en høgskole i utlandet, finnes mange muligheter til dette. Du kan reise på utveksling gjennom studiet du går ved et norsk lærested. Et annet alternativ er å ta et semester i utlandet gjennom en norsk organisasjon som samarbeider med norske læresteder. Dersom du helst vil ta hele utdanningen din i utlandet, kan du både gå bachelorgrad og mastergrad ved skoler over hele verden.
Husk alltid å undersøke om utdanningen er støttet av Lånekassen slik at du kan søke om lån og stipend. Sjekk også hvilke jobbmuligheter eller muligheter for videre studier du kan velge blant her hjemme når du kommer hjem etter fullførte utenlandsstudier.
Har du spørsmål om skolegang eller studier i utlandet? Hos Eurodesk og ANSA kan du spørre og få hjelp i planleggingsprosessen.
I tillegg finnes det egne organisasjoner som hjelper norske studenter med å skaffe studieplass i utlandet. Eksempelvis så rekrutterer Fulbright studenter til USA, mens Across The Pond hjelper studenter som vil til Storbritannia.
Les mer om hvordan du bør gå fram for å planlegge studier i utlandet
Vil du jobbe i utlandet?
Å skaffe seg en jobb i utlandet er ikke nødvendigvis så enkelt uten mye erfaring og gode kontakter.
Hvis du likevel vil prøve dette, er det noen tips som kan være lure å ta med seg:
- Tenk gjennom hva slags jobb du ønsker og hvor lenge du vil være borte. Vær realistisk. Husk at arbeidsledigheten i mange land er høyere enn i Norge, og at det kan være vanskeligere å få jobb i andre land dersom du ikke snakker språket.
- Kjenner du noen i det landet du vil jobbe i? Ofte kan kontakter og nettverk gjøre det lettere å finne både jobb og et sted å bo.
- Let blant jobbannonser hos vikarbyråer og søkemotorer. Husk at det er enklere å finne ledige jobber på denne måten dersom du har tatt en bestemt utdanning eller hvis du snakker flere språk. Det kan være smart å ha en norsk organisasjon i ryggen, som feks. Kilroy eller Education First.
- Oversett CV og skriv jobbsøknad til språket som snakkes i landet du skal til, eller engelsk. Sjekk hva som er vanlig oppsett og innhold i jobbsøknad og CV i landet du skal til. Dette kan variere mye.
- Ta kontakt med landets ambassade i Norge, og gjerne også den norske ambassaden i landet du skal til. Spør om hva du trenger av papirer, visum, oppholdstillatelse og liknende. Dette er normalt litt mindre komplisert om du ønsker å jobbe innenfor Europa enn om du vil lengre vekk. Undersøk også om det finnes vennskapsforeninger. For eksempel kan Foreningen Norden ha gode tips på veien hvis du skal flytte til et annet nordisk land. Norge-Amerikaforeningen kan hjelpe deg på vei hvis du vurderer jobbing i USA.
- Planlegg godt og skaff deg mest mulig informasjon om landet du vil reise til. Det er mange som kan hjelpe deg i denne prosessen. Eurodesk svarer på spørsmål om muligheter i utlandet for ungdom.
- NAV har god informasjon om hvordan du kan gå frem hvis du skal søke jobb i et annet land, enten du leter fra Norge eller oppholder deg i utlandet.
Andre muligheter?
Noen reiser jorden rundt, tilbringer en sommer på interrail eller jobber som au pair et år. Andre synes det er nok å gå på en folkehøgskole her hjemme som reiser sammen til utlandet underveis i skoleåret. Eller kanskje er en periode på språkkurs eller språkreise noe for deg?
Tenk kreativt, mulighetene i utlandet er mange, og erfaringene utenlandsoppholdet gir vil uansett være nyttige for deg senere.
Lykke til med planleggingen.