Alkohol påvirker treningen din
Er du ute etter gode treningsresultater, uansett mål, bør du unngå å drikke mye alkohol.
Sist oppdatert: 15.09.2023 Av: Redaksjonen, ung.no
Drikker du mye, vil alkoholen mest sannsynlig hemme treningsprestasjonen, både på kort og lang sikt.
Det er særlig restitusjonen som påvirkes av alkoholinntaket ditt.
Alkohol påvirker flere ting i kroppen som har betydning for treningsprestasjonene. Det er er det lurt å tenke på hvis du er ute etter gode resultater og ønsker helsegevinst av treningen.
Alkohol er vanndrivende
Både alkohol og trening er vanndrivende. Alkohol påvirker hormoner som regulerer urinproduksjonen og fører derfor til økt urinproduksjon.
Hvis du drikker alkohol etter trening, kan det ta lenger tid å erstatte væsketapet og oppnå væskebalanse.
Risikoen for vannmangel (dehydrering) vil da øke, blant annet på grunn av dårligere blodgjennomstrømning til musklene og økt kroppstemperatur.
Dette vil ikke bare redusere treningsprestasjonen, men det kan også være helseskadelig. Klarer du ikke gjenopprette væskebalansen innen neste treningsøkt, kan kvaliteten på økten bli redusert.
Alkohol påvirker hjernen og nervesystemet
Alkohol har sløvende effekt på kroppen og kan svekke psykomotoriske ferdigheter. Når du drikker alkohol senkes aktiviteten i sentralnervesystemet.
Skal du trene målrettet, delta i konkurranser eller andre sportsaktiviteter dagen derpå, kan du prestere dårligere på grunn av:
- dårligere balanse og koordinasjon
- redusert presisjon
- svekket reaksjons- og konsentrasjonsevne
Dette vil også kunne øke risikoen for skader, særlig i idretter der du må reagere raskt og være våken.
Er du beruset er dessuten evnen din til å vurdere situasjonen dårligere. Dette kan øke muligheten for at du tar større sjanser der du skader deg. I tillegg kan du vurdere skaden som mindre alvorlig, og ikke behandle den korrekt. Dermed vil rekonvalesenstiden forlenges.
Alkohol påvirker energi og forbrenning
Når du trener med moderat og hard intensitet, er musklenes evne til å ta i bruk energi helt essensielt for hva du klarer å prestere. En viktig energikilde for kroppen under trening er glukose, som vi får omdannet fra karbohydrater.
Alkohol kan bidra til å redusere kroppens tilgang til energi, fordi alkohol hemmer nydannelse av glukose. Dette kan videre føre til lavt blodsukker.
Drikker du alkohol før trening, kan det med andre ord få konsekvenser for treningsprestasjonen din, siden kroppen ikke får den energien den kan ha behov for, spesielt på langvarige utholdenhetsøkter.
Alkohol påvirker hjerte og blodkar
Alkohol har effekter på hjerte og blodkar som er lite gunstige å kombinere med trening, som for eksempel:
- redusert aerob kapasitet, det vil si redusert mulighet til å trene med høy intensitet over lengre tid
- dårligere temperaturregulering og økt risiko for lav kroppstemperatur ved trening i kaldt klima, fordi alkohol fører til en utvidelse av blodkarene og kan gi i økt varmetap fra huden
- lengre rekonvalesenstid, eller bedringsfase, etter skader i muskler og sener
- økt risiko for infeksjoner i øvre luftveier, det vil si i munn, nese, bihuler og svelg
Alkohol etter trening
Det kan være lurt å styre unna øl, vin og drinker etter en effektiv treningsøkt. Når du har trent hardt er det nødvendig å fylle opp med ny energi for å oppnå optimal restitusjon.
Det skjer ved at glykogenlagrene i musklene bygges opp igjen, noe du gjør ved å spise karbohydratrik mat. Dersom du drikker alkohol etter trening kan dette redusere gjenoppbyggingen av glykogenlagre og restitusjonsfasen kan få redusert effekt.
Kilder:
Helsenorge/Helsedirektoratet