Sånn kan du lage ditt eget sexleketøy

Har du begynt å onanere og lurer på om du kan bruke flere ting enn bare enn hendene? Her får du tips til noe av det du kan prøve.

Sist oppdatert: 27.06.2023 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Illustrasjon av en gulrot med en kondom rundt.
IKKE TLBAKE I KJØLESKAPET: Har du brukt en matvare som sexleketøy? Da er det greit å kaste den etterpå. Illustrasjon: ung.no/ Endre Hesthagen

Det kan være morsomt, nyttig og spennende å prøve noe nytt når du onanerer, men det å kjøpe et sexleketøy i butikken kan være veldig dyrt – og kanskje litt flaut?

Se hva du finner

Du kan bruke ting du finner hjemme som sexleketøy. Ta en kikk rundt i leiligheten eller huset der du bor, så får du kanskje noen ideer.

  • Dildo: Det er viktig å unngå å bruke noe som knekker lett. Du kan for eksempel prøve et stearinlys, en gulrot eller skaftet på sminkekosten. Det er lurt å tre et kondom utenpå det du skal bruke, så slipper du at det svir, samtidig som det holder gjenstanden ren. Kondomet vil også gjøre at gjenstanden holdes sammen, hvis du skulle være så uheldig at det knekker.
  • Vibrator: Her kan du bruke kreativiteten. Du kan for eksempel bruke en elektrisk tannbørste eller barbermaskin som du presser mot klitoris eller det du bruker som dildo. Husk å putte det du bruker i en plastpose for å holde den ren.
  • Anal: Du bør ikke bruke hjemmelagde sexleketøy i analåpningen. Visste du at det er mulig å «miste» gjenstander inn i endetarmsåpningen? En tapt gjenstand kan være vanskelig å få ut igjen uten å måtte dra til legen. Sexleketøy for anal stimulering er laget med en «stopper» som hindrer at dette skjer.

Viktig med renhold

Uansett om sexleketøyet ditt et kjøpt i butikk eller er noe du har laget selv, er det viktig å holde det rent.

Hvis du velger å ikke bruke kondom som beskyttelse, bør du vaske gjenstanden med mildt såpevann og skylle godt av når du er ferdig.

Ikke lån av andre

Har du funnet en annen sitt sexleketøy? Selv om det kan være fristende, er det ikke greit å låne andres sexleketøy.

Hvis du allerede har lånt et sexleketøy, er det viktig at du rengjørdet med mildt såpevann før du skylder godt av og legger det tilbake.

Hvis sexleketøyet ikke var vasket før du brukte det kan du få en ubalanse i skjeden.

Hvis dere deler sexleketøy uten å bruke kondom kan dere også smitte hverandre med seksuelt overførbare infeksjoner (SOI).

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Illustrasjon av en gulrot med en kondom rundt.
IKKE TLBAKE I KJØLESKAPET: Har du brukt en matvare som sexleketøy? Da er det greit å kaste den etterpå. Illustrasjon: ung.no/ Endre Hesthagen

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider