Fem fordeler med gaming

Visste du at gaming er en god kilde til læring og utvikling? Les mer om positive sider ved dataspilling her.

Sist oppdatert: 07.02.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av hva som skjer i hjernen når du gamer.
POSITIVT: Når du gamer trener du flere deler av hjernen samtidig og blir bedre på multitasking. Illustrasjon: ung.no

Du har kanskje fått høre at dataspill er dårlig for deg, men om du bruker mye tid på det kan du faktisk ha god samvittighet. Gaming er nemlig ikke bare gøy, det er også nyttig. Her er noen grunner til det:

1. Du blir bedre i engelsk

Mange spill krever at du leser instrukser og kommuniserer med andre spillere på engelsk.

Dette gjør at du trener engelskkunnskapene dine hver gang du spiller, kanskje helt uten å tenke over det.

2. Du er sosial og får nye venner

Mange spill legger opp til samarbeid med andre, som du snakker med via chat, taleprogram eller andre sosiale plattformer for gamere. Dette kan enten være med venner, eller med nye, helt tilfeldige personer.

For mange blir store spillfellesskap en kilde til tilhørighet og nye venner. Kanskje er nettopp du en viktig kontakt for noen som ikke har så mange venner fra før?

3. Du blir god på problemløsning

I tillegg til at du blir bedre på samarbeid med andre, trener du også på løse ulike typer oppgaver. Det kan være etiske problemstillinger – altså hva som er rett eller galt å gjøre i en type situasjon. Kanskje din avgjørelse påvirker livene til innbyggerne i en by eller framtiden til én spesiell karakter?

Eller det kan være strategiske og taktiske problemstillinger – altså hvordan du vinner over en fiende raskest mulig, eller hvordan du på best måte skaffer deg en viktig ingrediens eller nødvendig utstyr og lignende.

4. Du trener flere deler av hjernen samtidig

I tillegg til de kognitive funksjonene, altså hvordan vi tenker på og utfører oppgaver, trener du også andre deler av hjernen.

Når du gamer, stilles det ofte høye krav til de motoriske evnene dine – for eksempel hvor fort du klarer å bruke ulike taster. Ikke minst er det å bruke begge hender samtidig, men med forskjellige bevegelser, en øvelse som krever en godt utviklet øye-hånd-koordinasjon.

5. Du lærer å takle stress

Visste du at de som gamer på profesjonelt nivå utsettes for samme mengde stress som en racerbilsjåfør i toppklasse?

Hobbygaming er nok ikke like krevende, men du påvirkes av de samme mekanismene. Du har sikkert kjent pulsen øke når det virkelig gjelder, enten du skal angripe en boss alene eller sammen med gruppen eller laget ditt? Å beholde roen og utføre oppgaver på en god måte i slike situasjoner, er en treningssak hvor du tar med deg erfaringer i nye forsøk og fremtidige oppgaver.

La kroppen hente seg inn

Når gamere sammenlignes med toppidrettsutøvere, sier det seg selv at lange økter med spilling sliter mye på hode og kropp. Da er det viktig å:

  • få i seg nok vann
  • spise variert og sunt
  • få nok søvn
  • ta pauser hvor du får frisk luft og litt mosjon

I motsetning til fysisk trening er det ikke like lett å kjenne at kroppen trenger litt ekstra påfyll når du gamer. Men tar du vare på deg selv, vil du også prestere bedre i spillet.

Sjekk ut artiklene under for gode tips til en sunn gaming-hverdag:

Illustrasjon av hva som skjer i hjernen når du gamer.
POSITIVT: Når du gamer trener du flere deler av hjernen samtidig og blir bedre på multitasking. Illustrasjon: ung.no

Spørsmål og svar

Kilder:

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?