Hva skal jeg bli?

Er du snart ferdig på VGS og lurer på hva du skal gjøre videre? Eller skal du starte på VGS og lurer på hvilken linje du skal velge? Her er noen tips som kan hjelpe deg på vei.

Sist oppdatert: 05.01.2024 Av: Redaksjonen, i samarbeid med ungdomsjournalist og utdanningsrådgiver

MANGE VALGMULIGHETER: Det er ikke alltid så lett å vite hva du skal bli når det er så mye å velge mellom. Foto: Ung.no

For noen kan valg av studieprogram, skole og deretter utdanning virke krystallklart – mens det for andre kan føles som et umulig valg.

Om du stadig grubler på spørsmålet «hva skal jeg bli?», har vi noen tips som kan hjelpe deg i gang.

Valg av utdanning

Videregående skole slutter brått, og plutselig skal du velge hva du vil gjøre videre.

For noen kan dette valget virke lettere, kanskje fordi du gjennom VGS har oppdaget noe du interesserer deg spesielt mye for.

For andre kan havet av muligheter virke så stort at du ikke engang vet hvor du skal starte.

Men selv om du ikke vet nøyaktig hva du vil bli, så har du kanskje litt peiling på hvilke retninger du interesserer deg for?

Bli bevisst dine egne interesser

En god hjelp på veien kan være å spørre deg selv hva du liker, hva interessene dine er og hva du er naturlig flink til. Kanskje svaret på «hva skal jeg bli?» ligger her.

  • Er engelsk eller norsk favorittfaget ditt? Kanskje det betyr at du er glad i skriving, språk, litteratur eller formidling?
  • Er gym og idrett noe du alltid gleder deg til? Kanskje det betyr at du kunne tenke deg å jobbe mer praktisk, eller lære mer om hvordan kroppen fungerer?
  • Er du glad i å reflektere eller diskutere? Kanskje det betyr at du kunne tenke deg å utdanne deg innenfor et fag hvor du virkelig får brukt disse egenskapene?
  • Er du opptatt av klima, miljø og bærekraft? Kanskje det betyr at du interesserer deg for noe som kan bidra inn i det grønne skiftet?
  • Er du en visuell person? Kanskje det betyr at du burde gjøre noe hvor du får utviklet din kreative sans?

Du kan også sile vekk en del utdanninger ved å stille deg selv spørsmålet: hva vil jeg ikke bli?

Hjelp til å velge

Med studievelgeren til utdanning.no kan du se hvilke utdanninger du kan komme inn på, med dine poeng og innenfor dine interesser – for eksempel innenfor design, helse, elektronikk, med mer.

Poenggrensene sier noe om hvor vanskelig det er å komme inn på studiet, og er basert på forrige opptak.

Med sammenligningsverktøyet til utdanning.no kan du sammenligne ulike yrker og utdanninger, å se forskjeller i lønn, arbeidsmarked og arbeidsledighet.

Et annet tips er å ta kontakt med noen som allerede studerer noe du kunne tenke deg, og høre hva de synes om studiet og hvilke planer de har videre.

Hva trives du best med?

Selv om én type utdanning ikke nødvendigvis betyr at du er låst til én type jobb resten av livet, kan det være lurt å tenke litt på hva slags studie- og arbeidshverdag du tror du vil trives med, og hva som er viktig for deg.

  • Er du en person som liker å sitte konsentrert i stillhet, eller liker du at det skjer noe rundt deg hele tiden?
  • Ønsker du først og fremst en trygg jobb i et stabilt arbeidsmarked, som du kan ha i mange år, eller er det viktigere for deg å være fri og fleksibel?
  • Liker du struktur og orden eller kreativt kaos?

Eller er det kanskje kvaliteter ved deg du ønsker å utvikle, eller noe du ønsker å bli bedre på gjennom en eventuell utdanning?

Husk at du har mange år foran deg på å finne ut av hva du trives med.

Lag en liste med «for og imot»

For å finne svar på «hva skal jeg bli?», kan du også lage deg en «for og imot»-liste. Dette er en fin måte å sortere tankene på, som kan gi viktig innsikt.

Eksempel: Lege

For: Jeg er interessert i omsorgsyrker, jeg er interessert i hvordan kroppen fungerer og er bygget opp, jobben virker variert og spennende.

Mot: Jeg er ikke så flink i realfag, og jeg må ha veldig høye karakterer i alle fag for å komme inn.

Det finnes mange veier til målet

Dersom du ikke vet hva du ønsker å jobbe som, kan det være lurt å velge noe du er motivert for å lære mer om de neste årene – uten å stresse for mye med akkurat hva du skal bli.

Ofte har to personer med samme jobb gjerne gjort helt forskjellige ting før de landet akkurat denne jobben.

Hva du kan og hvordan du egner deg som person, er ofte like viktig for en arbeidsgiver som det at du har gått det «klassiske løpet».

Det er lov å ombestemme seg

Vi må alle prøve oss frem for å finne noe vi trives med. Og spørsmålet «hva skal jeg bli?» har ikke nødvendigvis bare ett riktig svar.

Selv i voksen alder er det folk som foretar en fullstendig karriereomveltning, og det finnes mange muligheter for å bytte jobb eller videreutdanne seg.

Bare fordi du studerer noe, betyr ikke det at du trenger å gjøre det samme resten av livet.

Husk at dette er DITT valg

Det er viktig at du velger den retningen du har mest lyst til, og som du er mest motivert for.

På den måten er det større sjanse for å lykkes, og mindre sjanse for at du angrer på valget senere.

Det er lett å angre i ettertid om du velger noe du egentlig ikke trives med, bare for å gjøre andre fornøyde eller fordi andre sa det var lurt.

Trenger du mer tid?

Du er absolutt ikke nødt til å begynne på et studie rett etter VGS.

Dersom du trenger mer tid før du bestemmer deg for veien videre, finnes det flere alternativer:

  • Årsstudium på universitetet: Dette kan passe for deg som vil teste ut om en type utdanning kan være noe for deg – uten at du trenger å forplikte deg til en hel grad.
  • Et år på folkehøgskole: Her kan du få mer tid til å bli kjent med deg selv og dine interesser, uten mas om karakterer. Les mer om folkehøgskole i denne artikkelen.
  • Friår: Det er helt vanlig å ta et eller flere friår etter videregående, særlig hvis du kjenner at du trenger litt pause fra skolebenken, eller bare trenger mer tid til å tenke. Les mer om friår i denne artikkelen.

Valg av videregående skole

Havnet du her fordi du etter hvert skal begynne på VGS?

Som 15-åring kan det kanskje virke litt overveldende å skulle velge mellom studieretning eller yrkesretning, hvilken linje du skal gå og på hvilken skole.

Det viktigste for de neste årene er at valget er ditt, at du velger noe du trives med og som gjør deg motivert for å lære.

Som en hjelp på veien kan du:

  • Prate med kontaktlæreren din: han eller hun kjenner deg godt, og har kanskje noen gode tanker om hva du kan gjøre videre.
  • Dra på «åpen dag»: Mange videregående skoler tilbyr dette, hvor du kan snakke med lærere eller bare se hvordan skolen er.
  • Ta kontakt med skolen/skolene du er interessert i: De kan svare deg på spørsmål om for eksempel fagtilbud eller timeplan.

Du kan også sjekke ut nettsider som vilbli.no og utdanning.no.

Her finner du masse informasjon om de ulike utdanningsprogrammene, og du kan blant annet ta en quiz for å finne ut av hva som kan passe for deg!

Spørsmål du kan stille deg selv

Les også:

Stengt

UtdanningHøyere utdanning
MANGE VALGMULIGHETER: Det er ikke alltid så lett å vite hva du skal bli når det er så mye å velge mellom. Foto: Ung.no

Stengt

UtdanningHøyere utdanning

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?