Er du jente og omskåret? Du kan søke hjelp
Hvis du har plager som du tenker skyldes omskjæringen, bør du søke hjelp så tidlig som mulig.
Sist oppdatert: 11.12.2018 Av: Ung-redaksjonen, i samarbeid med NKVTS
Alle landets helseregioner har kvinneklinikker som er spesialister på behandling av fysiske plager etter kjønnslemlestelse.
De vanligste plagene de behandler er knyttet til infibulasjon, cyster og tykt arrvev. Infibulasjon er når jentas kjønnsorgan er sydd sammen.
Søk hjelp tidlig
Hvis du har plager som du tenker skyldes omskjæringen, bør du søke hjelp så tidlig som mulig. Hvis du er blitt infibulert (sydd sammen) kan du få tilbud om et inngrep som åpner sammensyingen. Det gir mange fordeler, som for eksempel:
- Det blir lettere å tisse
- Mange plager i underlivet vil forsvinne
- Det blir lettere å ha mensen
- Det er mindre fare for infeksjoner
Inngrepet tar 30 til 60 minutter, og du kan reise hjem samme dag.
Fakta
En åpnende operasjon gir mange fordeler
- Det blir lettere å tisse
- Mange plager i underlivet vil forsvinne
- Menstruasjonen foreløper lettere
- Det er mindre fare for infeksjoner
HUSK
Det er ikke farlig. Jomfrudommen blir bevart.
Se kontaktinformasjon nederst i artikkelen. Ring om det er NOE du lurer på!
Påvirker ikke skjedekransen
Et åpnende inngrep påvirker ikke skjedekransen, eller jomfruhinna som mange kaller den. Dette er en bekymring mange unge jenter har.
Du kan be om å få en bekreftelse på at inngrepet var nødvendig av helsemessige årsaker, men det er viktig å være oppmerksom på at jomfruhinna er en krans som ikke kan bevise jomfrudom.
Se kontaktinformasjon for klinikker nederst i artikkelen. Du kan ringe og snakke med dem om det er noe du lurer på.
Hva skjer på kvinneklinikken?
Jenter over 16 år bestemmer selv om de vil ønsker å åpne infibulasjonen (sammensyingen). Ved noen sykehus kan du ta direkte kontakt med kvinneklinikken, mens andre ønsker henvisning fra lege, helsesykepleier eller jordmor eller andre. Alt helsepersonell har taushetsplikt.
Du kan ha med deg noen på sykehuset hvis du vil, det bestemmer du selv.
Etter at du er blitt henvist til eller har tatt kontakt med kvinneklinikken, blir du innkalt til samtale hvis du ønsker det. I samtalen snakker dere om hvorfor du ønsker å åpne, hvordan inngrepet skjer, og andre ting du kan ha behov for å snakke om.
I enkelte tilfeller kan du få behandling samme dag som du møter opp. I andre tilfeller må du vente på inngrepet. Det kan gå noe tid fra første gangs samtale til du får tilbud om åpning av infibulasjonen, men ofte ikke mer enn to måneder.
Hvordan foregår åpning av infibulasjon?
Ved inngrepet prøver legene å gjenopprette din naturlige anatomi (slik det var i underlivet før omskjæringen) for å redusere smerter og ubehag.
Det innebærer også at de prøver å åpne området rundt klitoris dersom det er mulig og du ønsker det. Legen vil planlegge inngrepet sammen med deg.
Inngrepet gjøres poliklinisk. Det vil si at du ikke legges inn på sykehuset. Du får god smertelindring under og etter inngrepet. Hvis du er redd for plagsomme, vonde minner, kan du også be om noe beroligende eller narkose under inngrepet.
Etter inngrepet kan du reise hjem og hvile deg. Du får med en veiledning for stell av operasjonssåret og resept på smertestillende medikamenter.
Etter inngrepet
Hvis du har smerter etter inngrepet, skriver legen ut resept på smertestillende midler som du kan bruke de første dagene. For de fleste er det ikke nødvendig med sykemelding, men i noen tilfeller kan det skrives ut noen dagers sykemelding.
Det er ikke nødvendig å fjerne stingene etter inngrepet. De faller ut av seg selv i løpet av to-tre uker. Vanligvis er det ikke nødvendig med noen etterkontroll på klinikken.
Hvis du ønsker det, kan du be om henvisning til samtale med psykolog. Hvis du ønsker seksuell rådgivning finnes det sexologer over hele landet.
Hvor kan du få hjelp?
Lege og helsesykepleier kan være en person å dele tanker og bekymringer med. Hvis du er, eller tror du er, blitt utsatt for kjønnslemlestelse, kan lege og helsesykepleier hjelpe med å ta kontakt med ressurspersoner og helsepersonell. Du kan også ta kontakt med mangfoldsrådgiver på skolen din, eller jordmor.
For fysiske plager kan du få henvisning til sykehus for undersøkelse og behandling, for psykiske plager og bekymringer kan du få henvisning til psykolog og for seksuelle bekymringer eller plager kan du få henvisning til sexolog.
Det finnes også helsestasjoner for ungdom i de fleste kommuner og bydeler der du kan få hjelp og rådgivning for alle disse tingene.
Politi
Hvis du er bekymra for andre eller trenger hjelp til å avverge at du selv blir kjønnslemlestet kan du informere om dette til politiet. Dersom kjønnslemlestelse allerede har skjedd, kan politiet etterforske om det som har skjedd, er straffbart.
Politiet der du er kan kontaktes på tlf 02800.
Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
Kompetanseteamet gir råd og veiledning til hjelpeapparatet i saker som omhandler tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for æresrelatert vold. Kompetanseteamet bistår også enkeltpersoner som tar kontakt, og hjelper dem i kontakt med hjelpeapparatet.
Tlf 47 80 90 50 (hverdager 09.00 – 16:00), e-post: kompetanseteamet@bufdir.no
Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
Røde Kors-telefonen gir informasjon og veiledning om hvordan du kan forholde deg til situasjoner der tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og æresrelatert vold forekommer. Du kan være anonym.
Ansatte i Røde Kors-telefonen har taushetsplikt.
Tlf 815 55 201 (man-fre 09:00 – 16:00) , e-post: info.tvangsekteskap@redcross.no
Åpen
Fakta
En åpnende operasjon gir mange fordeler
- Det blir lettere å tisse
- Mange plager i underlivet vil forsvinne
- Menstruasjonen foreløper lettere
- Det er mindre fare for infeksjoner
HUSK
Det er ikke farlig. Jomfrudommen blir bevart.
Se kontaktinformasjon nederst i artikkelen. Ring om det er NOE du lurer på!
Åpen
Kilder:
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS)
Brosjyren finnes elektronisk på nettsider www.nkvts.no