Stor eller liten sexlyst?
Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet. Men noen har mye lyst nesten hele tiden, andre har sjeldnere lyst, og noen har ikke sexlyst i det hele tatt.
Sist oppdatert: 09.06.2021 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no
På denne siden:
Seksuell lyst er en følelse i kroppen og som kan være vanskelig å beskrive. Noen kjenner seksuell lyst som en pirring i kroppen, andre som et slags sug i magen eller kribling i underlivet. Noen kjenner at de blir skjelvne, andre at de blir helt ”myke" i kroppen. Andre kan kjenne at de blir varme og får økt puls.
Seksuell lyst kalles også for sexlyst, og det finnes mange slanguttrykk for dette. Mange sier bare at man er kåt, føler kåthet eller tenning, eller er seksuelt tent.
Hvorfor blir du kåt?
Seksuell lyst er ikke viljestyrt, og det finnes ingen oppskrift på hvordan du kan tenne eller bli kåt. For de fleste skjer det via inntrykk som fører tankene over på sex. Det kan for eksempel være lukter, musikk eller noe du ser og som forbindes med sex, eller berøring fra en annen person.
Mange bruker fantasien sin, og tenker på seksuelle situasjoner, for å bli kåte. Andre ser på porno eller leser erotiske historier.
Det er mye som spiller inn på sexlysten, f.eks. hvor sterkt inntrykk du får, situasjonen du er i, spenningen og følelsene for en eventuelt partner. Alt vil ha betydning for om og hvor fort du tenner.
Hva skjer i kroppen når sexlysten oppstår?
Når du får et inntrykk som gjør deg kåt, oppstår det tanker i hodet om sex. Tankene setter i gang følelser, og fysisk begynne kroppen å klargjøre seg til å ha sex. Klargjøringen skjer via hormoner og nerver som sender signaler til hjernen, og mellom hjernen og underlivet.
Signalene fører til økt blodtilstrømning til underlivet.
Hos gutter begynner penis å bli stiv (erigert, få stå, boner), og pungen blir hardere og trekker seg opp mot kroppen.
Hos jenter begynner skjeden å skille ut et sekret (lubrikasjon, "glidemiddel") for å smøre og gjøre skjeden klar til at noe kan føres inn uten at det oppstår friksjon (gnissing). Skjeden vil også utvide seg litt og bli mer elastisk, både i omkrets og lengde. Klitorisen blir erigert.
Både penis og klitoris vil bli mer følsomme, slik at berøring vil føles godt og forsterke signalene.
Begge kjønn vil oppleve en liten økning av puls. Brystene til jenter vil bli noe større, og både hos jenter og gutter vil brystvortene bli stive og bli mer følsomme.
Berøring, uansett hvor på kroppen, kan gi en sterkere opplevelse enn hvis man ikke er kåt, og særlig erogene soner vil forsterke kåtheten. De fleste får lyst og behov for å være intime, enten med seg selv eller med en partner.
Høy sexlyst
Det er positivt at du blir kåt. Det er helt normalt og i utgangspunktet ikke noe du skal være bekymret for. I tenårene er det vanlig å være veldig kåt, fordi hormonene som styrer den seksuelle lysten ikke har normalisert og stabilisert seg enda. Men det kan føles plagsomt, fordi kåtheten kan oppstå i situasjoner der det ikke passer. Særlig gutter kan være plaget med å få stå i tide og utide, fordi de er redd for at andre skal se det.
Føler du at du har høy seksuell lyst, kan du forsøke å benytte den til noe positivt for deg selv istedenfor at det skal føles plagsomt. Benytt kåtheten til å onanere og utforske deg selv seksuelt. Da kan du stadig oppdage nye sider med kroppen og seksualiteten din.
Hyperseksuell
Hyperseksuelle personer ble tidligere kalt nymfomane (kvinner) og satyromane (menn). Felles for alle kjønn er at de har svært høy sexlyst, og kan plutselig føle seg selv tvunget til å ha sex - uansett om det passer eller ikke. Dette er en sjelden tilstand, men kan være årsaken til sexavhengighet.
Føler du deg avhengig av sex?
I utgangspunktet er det ikke unormalt å kjenne sexlyst hver dag, eller opp til flere ganger per dag. Mange reagerer på denne sexlysten med å onanere og/eller ha sex flere ganger per dag. Andre kjenner lysten, men gjør ikke alltid noe med det. Det er uansett ikke skadelig at du blir kåt - det er egentlig et sunnhetstegn på at kroppen din fungerer.
Hvis det er slik at du ikke klarer å la være å gjøre noe med den sexlysten du kjenner – at du bare MÅ onanere eller ha sex, og lar sexlysten styre hverdagen din – da kan det hende at du har et problem.
Noen lar sexlysten styre hverdagen sin. Da blir det viktigere å onanere og ha sex enn å følge opp sosialt liv, skole, jobb og kjæreste. Opplever du det slik, kan du begynne å tenke at du kanskje er sexavhengig.
Lav sexlyst
Opplever du at sexlysten din tidligere har vært normal, men at den nærmest blir borte, trenger du ikke å bli bekymret. Sannsynligvis dreier det seg bare om en litt dårlig periode. Det er helt vanlig at du i perioder kan føle lav eller lavere sexlyst.
Du kan likevel tenke etter om det er noe spesielt som kan forklare det. Ble behovet plutselig borte? Skjedde det noe spesielt i livet ditt da sexlysten ble lavere? Er det kjæresten din du har mistet lysten på, eller er den borte uansett? For jenter: ble den borte etter du begynte med hormonell prevensjon?
Hvis du alltid har hatt lite sexlyst, kan problemet være at du har lite kunnskap om din egen kropp og hvordan du kan bli kåt. Eller kanskje du føler deg lite tiltrekkende og tror at ingen vil ha deg?
Kanskje du skal forsøke å bli bedre kjent med deg selv? Vær nysgjerrig på egen kropp og seksualitet. Prøv ulike metoder for å bli kåt. Du har bare kanskje ikke funnet de rette tingen ennå. Vær åpen for at din tenning kanskje ikke er slik du tror den skal være. Kanskje du for eksempel tenner på et annet kjønn enn det du forventer?
Aseksuell
Aseksuelle personer er personer som opplever at de verken har seksuell lyst eller noe ønske om å få det.
Det finnes også noen som bruker uttrykk som ”grey-seksuell”. Det er en lav sexlyst som ligger i gråsonen mot aseksuell, men ikke konstant. Det vil si at personen kan kjenne på sexlyst innimellom, men svært sjelden - og vanligvis ikke.
Det er alltid vanskelig å vite helt sikkert om noen er aseksuelle eller grey-seksuelle, eller om det bare dreier seg om en naturlig variasjon. Det er fordi at sexlysten vil variere for alle gjennom hele livet.
Hvis du mener selv at du er aseksuell, har du full rett til å gjøre det. Det er bare du selv som kan vite helt sikkert og bestemme hva du vil kalle deg. Les mer om det å være aseksuell her på ung.no.
Hvem kan hjelpe deg?
Uansett om du har for mye lyst eller for lite, kan det oppleves som et problem. Varer det over tid og har negativ innvirkning på deg og din hverdag, kan det være en ide å oppsøke en du kan snakke med og som kan hjelpe deg.
Helsestasjon for ungdom er et sted du kan få hjelp. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen, oppsøke fastlegen din eller snakke med en annen du har tillit til.
Fakta
Veldig høy eller veldig lav sexlyst? Det kan være helt normalt, men det kan også være problematisk. Da kan det være lurt å få litt hjelp. På helsestasjon for ungdom kan du prate om dette.
Stengt
Fakta
Veldig høy eller veldig lav sexlyst? Det kan være helt normalt, men det kan også være problematisk. Da kan det være lurt å få litt hjelp. På helsestasjon for ungdom kan du prate om dette.
Stengt