Ofte og plutselig ereksjon?

Du sitter i klasserommet. Ingenting handler om sex, men plutselig kjenner du at penis blir stiv eller det kribler i underlivet. Hvorfor skjer det?

Sist oppdatert: 04.11.2020 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Illustrasjon av en ung gutt som får ereksjon mens han sitter i klasserommet
VANLIG: Å få hyppige og ufrivillige ereksjoner av penis (stå) er helt normalt og naturlig hos gutter når de kommer i puberteten. Illustrasjon: ung.no

Å få hyppige og ufrivillig ereksjon (stå, boner, ståpikk) er helt normalt og naturlig hos gutter i puberteten.

Det er også normalt at jenter kan kjenne på det – at klitoris blir erigert. Men for jenter gir det ikke like synlig resultat, så derfor har det ikke samme konsekvenser.

Kroppen sjekker at alt er ok

En ereksjon kan komme fordi noe får deg til å tenke på sex og gjør deg kåt, og i ungdomstiden er det ofte lite som skal til før du kan føle deg kåt.

Det er et sunnhetstegn at du blir kåt. Mennesker er laget med en seksuell lyst. Det er meningen at du skal kunne føle deg kåt, og at gutter får ereksjon og jenter erigert klitoris og blir våte i skjeden.

Men det trenger ikke henge sammen med at du er kåt. Ofte kan det skje selv om du ikke tenker på sex eller føler deg kåt i det hele tatt. For eksempel i klasserommet, på bussen, på trening, mens du spiser middag med familien, osv..

Grunnen til at det skjer, er at du er i ferd med å bli voksen og kroppen din tester ut at alle mekanismene fungerer, som for eksempel ereksjon. På denne måten forsikrer den seg om at alt er i orden hos deg.

Det at du lett får ereksjon, enten det er penis eller klitoris, er egentlig bare bra. Det er et tegn på at kroppen din fungerer som den skal.

Hva kan jeg gjøre når det skjer?

Det beste er at du ikke engster deg for at du det kan skje i en situasjon der du ikke ønsker det.

Noen ganger kan det å bekymre seg for en ereksjon føre til at det er akkurat det som skjer. Det er kanskje også greit å vite at de fleste i din alder og andre i klassen din, opplever akkurat det samme selv.

Er du ofte er kåt og får ereksjon, kan du forsøke å finne ut hvordan du kan benytte det til noe mer positivt for deg selv - i stedet for at det skal føles som plagsomt. Det er ulike måter å frigjøre seksuell lyst på, og du må finne den måten som fungerer best for deg.

Noe annet du kan gjøre, er å tenke ut en plan for hvordan du skal takle det, og hva du kan gjøre når det skjer. Hvis det for eksempel skjer på stranda i badetøy om sommeren, og du føler at alle kan se det – hva gjør du da?

Kanskje legger du deg på magen? Kanskje kan du ta et håndkle over deg? Det vil hjelpe deg å ha en plan, slik at du føler deg tryggere på å takle situasjonen når den oppstår.

Det viktigste er kanskje å tenke at dette er veldig vanlig. Det skjer i perioder med de fleste, og det er ikke noe galt med deg. Vær også støttende hvis du ser det skjer med andre. Ikke le eller påpek at noen har stå - det kan skje alle.

Det hjelper å onanere

En effektiv måte er å onanere, hvis du har muligheten ti det. Da kan du benytte sjansen til å bli kjent med hele kroppen din og hvordan den fungerer seksuelt - ikke bare kjønnsorganet. Du vil sannsynligvis finne punkter på kroppen, områder og metoder du ennå ikke har oppdaget.

Du kan også forsøke å finne andre måter å tilfredsstille deg på. Kanskje du kan finne noen hjelpemidler eller andre metoder som kan gjøre onaneringen spennende på en ny måte enn det du har gjort fram til nå?

Det blir bedre!

De aller fleste får mer kontroll over de kroppslige reaksjonene etter hvert som de blir eldre. Så trøst deg med at dette er et problem som du merker kommer til å forsvinne gradvis.

Enn så lenge skal du i alle fall ikke bekymre seg for at det er noe galt med deg – har du det slik så er du rett og slett en helt vanlig og sunn tenåring.

Illustrasjon av en ung gutt som får ereksjon mens han sitter i klasserommet
VANLIG: Å få hyppige og ufrivillige ereksjoner av penis (stå) er helt normalt og naturlig hos gutter når de kommer i puberteten. Illustrasjon: ung.no

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider