Gener og trening

Trening kan føre til bedre helse, men hvordan resultatene blir for akkurat deg i forhold til utseende, muskelstørrelse, utholdenhet og prestasjon, henger også i stor grad sammen med genene du har med deg.

Sist oppdatert: 26.08.2022 Av: Fysioterapeuten, ung.no

Person som løfter vekter
GENER: Noen har anlegg for å få veldig synlige muskler raskt, mens andre må jobbe mye for det. Arv og gener er med på å påvirke hvordan vi ser ut. Foto: Pexels/Ivan Samkow

Fra naturens side, kommer vi alle i ulik form og størrelse og er like ulike inni som utenpå.

Du har fått utdelt et sett med gener, arvestoffer, som er en oppskrift på hvordan du ser ut og fungerer. Du har kanskje hørt at du ligner på din mor eller far, noe som ikke er så rart fordi man arver flere av sine egenskapene fra familien.

Hva som gjør deg til deg er et resultat av både gener og livsstil.

Gener og arv gir ulikt utseende og utgangspunkt

Som følger av at vi er bygget opp ulikt vil vi alle ha ulikt utseende, der alt fra farge på øynene til kroppsfasong er forskjellig. Mange drømmer om å ha en bestemt type kropp, for eksempel med en stor eller liten rumpe.

Våre gener påvirker vår mulighet til å få en slik rumpe, der noen har en slik rumpe naturlig, mens andre ikke kan få den rumpen de drømmer om, rett og slett på grunn av gener.

Det samme gjelder muskelvekst: noen har anlegg for å få veldig synlige muskler raskt, andre må jobbe mye for å få synlig muskulatur. Disse ulikhetene i genene er en av grunnene til at vi ikke kan sammenlikne oss med andre.

Husk på at sosiale medier retusjerer bilder og viser et kroppsideal som både er umulig og usunt. Vær fornøyd med deg selv og gjør det beste ut av det utgangspunktet DU har.

Uansett hvilke gener du har vil du kunne få bedre helse og endringer i kroppens utseende med en aktiv og sunn livsstil. Det er viktig å finne en trening man trives med og har lyst å drive på med.

Kroppslige forandringer i puberteten

Puberteten starter på forskjellig tid og på forskjellig måte hos hver og en av oss og fører til flere kroppslige forandringer. Mange misliker disse forandringene og blir stresset og lei seg over hvordan kroppen ser ut i en periode.

Det er viktig å huske at disse forandringene er viktige for kroppen å gjennomgå og at du etter hvert vil bli mer vant med kroppen din og dermed bli mer trygg på deg selv. Prøv å lik deg selv slik du er og vær stolt av kroppen din og hva den kan få til!

Husk at:

  • Ditt DNA er oppskriften på DEG og det kan du gjøre det beste ut av- du har en fantastisk kropp som kan få til mye!
  • Kroppsidealer i sosiale medier er ofte retusjert og viser kropper som både er umulige og usunne. Ikke sammenlikne deg med andre, tenk heller på hva du og din kropp kan gjøre- det er mye!
  • En aktiv og sunn livsstil vil kunne føre til bedre helse og endringer i kroppens utseende uansett hvilke gener du har.
Person som løfter vekter
GENER: Noen har anlegg for å få veldig synlige muskler raskt, mens andre må jobbe mye for det. Arv og gener er med på å påvirke hvordan vi ser ut. Foto: Pexels/Ivan Samkow

Spørsmål og svar

Kilder:

Raastad et al., 2010. Styrketrening: I teori og praksis.

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?