Få bedre kontroll på følelsene dine
Blir du sint eller redd på feil tidspunkt, eller er følelsene dine så kraftige at andre blir redde eller bekymert? Det kan du heldigvis gjøre noe med!
Sist oppdatert: 15.11.2022 Av: Utarbeidet i samarbeid med Helsedirektoratet
Først er det greit å vite at ingen følelser er «feil». Alle følelser kan nemlig være sunne, så lenge de kommer til riktig tid og med riktig styrke.
Frykten for å bli påkjørt gjør for eksempel at du ikke løper rett ut i en trafikkert vei. Selv om frykt i seg selv kjennes ut som en «negativ» følelse, kan den altså være med på å beskytte deg.
Har du mistet kontrollen?
Det som ikke er bra er hvis en ofte miste kontroll over følelsene sine. Når vi snakker om å «miste kontrollen» mener vi at følelsene kommer til feil tidspunkt, med feil styrke eller forkledd som en helt annen følelse.
Hvis du for eksempel er så redd for trafikk at du aldri tør å sitte på i en bil, har du kanskje mistet kontrollen over fryktfølelsen.
Hvis du blir så sjalu når kjæresten din snakker med andre at du blir sint, har du nok også mistet kontrollen.
Ta tilbake kontrollen
Heldigvis kan du lære å håndtere følelser på samme måte som du kan lære å bli god til å sminke deg eller å game.
En måte å lære og håndtere følelser på er å følge med på noen du ser på som en rolig og trygg person.
Hva sier denne personen hvis de ikke får være med på noe eller når noe de er glade i går i stykker? Hvordan løser de en vanskelig situasjon på en ok måte?
Det å ta tilbake kontrollen over følelsene sine betyr ikke å slutte å føle eller å slutte og vise følelser. Det betyr å vise følelser stemmer med sånn en har det inne seg, til riktig tid og med riktig styrke.
Sinne - den forkledde følelsen
Som du leste i sted er ingen følelser feil og noen ganger er det helt riktig å være sint.
Men sinne kan også være en forkledt følelse. Viser du sinne når du egentlig er lei deg, redd eller sjalu?
Hvis du blir sint når du egentlig er lei deg, redd eller sjalu, blir det vanskelig for andre å forstå deg og følelsene dine. Dessuten er det mange som blir utrygge på folk som er sinte.
Noen sier ja til å bli med på ting de ikke har lyst til fordi de blir redd for den som er sint. Noen sier ja til å bli med på seksuelle ting de egentlig ikke har lyst til og som de angrer på etterpå.
Hva kan du gjøre hvis du blir avvist?
En følelse som alle synes er vond, er følelsen som kommer når en blir avvist. I tillegg er det ofte vanskelig å vite hva du skal si når du ikke føler deg ønsket.
Når en blir såret, men ikke får sagt ifra, kan følelsene vokse seg enda sterkere og en reagerer kanskje med å bli sint.
Et tips for å takle avvisning er derfor å si fra hva du føler, klart og tydelig.
Et eksempel kan være å si at «jeg skjønner at jeg ikke er så god til å game som dere, men jeg blir lei meg når jeg ikke får være med».
Å si ifra på denne måten hjelper ikke bare de andre til å forstå deg, det hjelper også deg med å rydde i følelsene dine.
Jo mindre kaos i hodet, jo lettere blir det for deg å bevare kontrollen.
Vær bevisst når du tar en stor sjanse
Du kan oppleve å bli avvist fordi du har en så sterk lyst til å gjøre noe, at du tok en sjanse du ellers ikke ville tatt.
Det kan for eksempel være å sjekke opp en du liker, men som ikke har vist interesse for deg.
Du vet kanskje at sjansen ikke er så veldig stor for at det går bra, men fordi du liker personen så godt er du villig til å ta sjansen likevel.
I sånne situasjoner kan det være lurt å prøve å ha en nøytral forventning. Det vil si å bruke litt tid på å forberede seg på et negativt svar.
Vær stolt av deg selv
Når du allerede har tenkt på hvordan det vil føles å bli skuffet, tar du kontroll over situasjonen før du står midt i den.
Da kan det bli litt lettere å takle det negative svar, hvis det er det du får.
Og husk: Hvis du tar en stor sjanse, og ender opp med å bli såret skal du være stolt av deg selv som tok sjansen likevel.
Snakk med noen
Hvis du blir sint på en måte som gjør at andre ikke tør å si nei til deg, er det viktig at du snakker med noen om hvordan du har det.
Det kan være med en voksenperson du stoler på, læreren din eller helsesykepleieren på skolen.
Hvis det er en person sinnet ditt ofte går ut over, kan det være godt for dere begge hvis du klarer å snakke med personen om det.
Les også: