Forelsket i en venn?
Forelsket i noen du allerede er venn med? Vanskelig å vite hvordan du skal gå fram, eller redd for å ødelegge vennskapet? Ungdomsjournalist Julie har samlet noen råd til deg.
Sist oppdatert: 13.02.2020 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no
Det er ikke så uvanlig å forelske seg i noen man allerede kjenner godt. Kanskje har dere kjent hverandre lenge, og plutselig merker du at du ser på vennen din på en litt annen måte.
Plutselig ønsker du mer enn vennskap. Det er ikke alltid lett å vite hva man skal gjøre i slike situasjoner. Det kan være skummelt fordi du ikke ønsker å ødelegge et godt vennskap, noe som kan skje dersom vennen din ikke skulle føle det samme.
Hvordan finne ut om vennen din deler følelsene?
Det du først og fremst kan gjøre i en slik situasjon er å forsøke å finne ut av om vennen din føler det samme tilbake. Det er ingen oppskrift på hvordan du kan finne ut av det helt sikkert uten å spørre rett ut, men det er mulig å få et visst inntrykk om du ser etter noen hint.
- Komplimenter: Kanskje kan du gi noen komplimenter for å se hvordan de blir tatt i mot. Får du noen komplimenter tilbake? Virker det i så fall som om de er ment på en flørtete eller en vennskapelig måte?
- Flørting: Har du prøvd å være litt mer flørtete eller romantisk mot vennen din? Det går an å flørte ved å berøre litt mer enn du vanligvis ville gjort. Kanskje kan du klemme litt ekstra på vennen din, eller sitte litt tettere inntil han/henne i situasjoner hvor dere er i nærheten av hverandre.
- Se etter tegn: Prøv å se hvordan vennen din reagerer når du gir litt ekstra oppmerksomhet i en periode. Virker han eller hun ubekvem, eller får du litt ekstra oppmerksomhet tilbake? Sistnevnte kan være et tegn på at den andre personen også føler noe ekstra for deg.
Si noe om det
Dersom du føler at du også får noen signaler tilbake, at du kanskje blir enda litt tryggere på at vennen din kan like deg tilbake, så kan det være en fin ting å si noe om det. Det er jo selvfølgelig skummelt og vanskelig å vite hvordan man kan gjøre dette, men om det føles komfortabelt så er det den eneste måten å få et tydelig svar på.
Det enkleste er nok å prøve seg frem litt forsiktig. Prøv å si det til vennen din på en måte som ikke føles for overveldende. Om du med en gang sier at du er veldig forelsket kan det kanskje virke litt skremmende for den du forteller det til, fordi denne personen kanskje ikke var forberedt på noe slikt. Kanskje kan du si noe slikt:
- «Jeg føler at det er noe mer mellom oss», eller
- «Jeg er litt nysgjerrig på om vi kunne passet sammen på andre måter enn som venner»
Du kan ikke vite før du prøver
Det er aldri godt å vite hvordan reaksjonene til vennen din vil være, så det å forberede seg på at det kan gå på en annen måte en forventet er nok lurt.
Det kan føles skummelt å skulle fortelle noen at du liker dem, uansett hvem de er. Det er også slik at du noen ganger må ta noen sjanser dersom du ønsker at ting skal bli slik du vil.
Om du er veldig forelsket og føler at dette er noe du nesten ikke klarer å legge fra deg før du får et klart svar, så er nok det beste å kanskje å si noe. Det kan være vondt å få avslag, men samtidig så vinner man sjeldent noe om man ikke satser. Derfor må man rett og slett bare ta en sjanse noen ganger, dersom man ønsker å vinne noe.
Redd for å ødelegge?
Det som er viktig å huske på er at selv om det er en risiko for at vennen din ikke føler det samme tilbake så må ikke det bety at vennskapet deres blir ødelagt. Det er en sjanse for at det blir litt rar og ukomfortabel stemning mellom dere, men i en slik situasjon så er det også sånn at det er helt opp til dere selv hvordan dere håndterer det.
Dersom det ikke går slik du håper, men likevel vil at vennskapet skal bestå så er det nok viktig å prøve å snakke godt med vennen din om situasjonen. Det å snakke om hvordan dere likevel kan forhindre at situasjonen fører til at det blir en anstrengt stemning mellom dere kan være nok til at dette er noe dere klarer å «glemme». Det er en fin ting å være tydelig på at det er viktig for deg at dere forblir venner.
Ta hensyn til hans/hennes behov
Du kan ikke bestemme hvordan vennen din skal takle informasjonen han eller hun har fått. Om den andre personen trenger litt tid og avstand fordi situasjonen er ubehagelig så kan det selvsagt være vanskelig, men det betyr ikke at vennskapet blir ødelagt.
Kanskje har dere bare litt behov for å ta tid hver for dere for å bearbeide situasjonen, slik at ting kan gå mer tilbake til normalt. Kanskje er det også godt for deg, for å komme deg videre. Det kan være tøft å få avslag i en slik situasjon, men som sagt så er det mange som, til tross for det, også klarer å beholde gode vennskap.
Åpen
Åpen