Alt om graviditeten

Les mer om når du kan bli gravid, hvordan det er å være gravid, hva du må ta hensyn til, oppfølgingen du får og om fødselen.

Sist oppdatert: 19.05.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Et ungt par som er gravide og holder rundt den struttende magen
GRAVID: Som gravid har du mange spørsmål. I denne artikkelen får du svar på en god del av dem. Foto: Courtney Wentz/Unsplash

Følger du en graviditet fra A til Å, vil du se at et svangerskap består av mange ulike faser. I hver fase kan det være forskjellige hensyn å ta, så her har vi laget en oversikt som dekker det meste du bør vite om graviditet.

Ingen graviditet uten menstruasjonssyklus

Kroppens hormoner og livmoren samarbeider om regelmessige blødninger. Sammen danner de en syklus. Denne perioden regnes fra første blødningsdag til den neste menstruasjons første blødningsdag. Lengden er vanligvis mellom 21 og 35 dager.

Tidspunkt fra eggløsning til menstruasjonen begynner er vanligvis rundt 14 dager, mens tiden etter eggløsningen varierer mer fra kvinne til kvinne. Det går an å sette opp et skjema for å beregne din egen syklus. Selve menstruasjonen varer som regel fra tre til sju dager.

Når kan jeg bli gravid?

Det er bare i dagene rundt eggløsning at man kan bli gravid. Kjønnscellene til jenter og gutter har ulik levetid. Jentas eggcelle er befruktningsdyktig i ett døgn, mens guttens sædceller kan leve i opptil 96 timer (fem døgn) i skjeden eller livmorhalsen i små lommer.

Derfor sprer muligheten for å bli gravid seg over flere dager – både før, under og etter eggløsning.

Fakta

Les besvarte spørsmål om graviditet

Du kan lese hva andre har lurt på om graviditet på ung.no/oss/gradivitet/

Tilfeldige eggløsninger kan oppstå

Det er viktig å vite at tilfeldige eggløsninger også kan forekomme. Det betyr at sikre perioder ikke kan brukes som prevensjonsmetode. Vanligvis løsner det ett egg annenhver syklus fra hver av eggstokkene. Dette er forklaringen på at noen kan kjenne en lett ømhet eller et stikk på vekslende side av nedre del av magen når de har eggløsning.

Noen kan ha en liten blødning som kan ses som en rødlig eller brunlig farge på utfloden som kommer midt i syklusen. Utfloden endrer seg litt og blir oftest litt mer geleaktig på denne tiden.

Graviditetens varighet og termin

Graviditeten har en varighet på omkring 40 uker eller cirka 280 dager. Da regner man fra første dag av siste menstruasjon (selv om det jo er ved eggløsningen etter denne at man har blitt gravid).

Første gang du er hos jordmor eller lege, vil du få beskjed om en foreløpig termin. Den er beregnet ut fra første dag i den siste menstruasjonen din. Jenter som føder innenfor tre uker før og to uker etter termindatoen, regnes for å ha født innenfor termin.

Graviditeten uke for uke

Det skjer spennende utvikling av fosteret hele tiden. Hva som skjer uke for uke kan du lese om på helsenorge.no

Svangerskapskontroll og oppfølging

Svangerskapsomsorgen skal bidra til at gravide har det bra, og at svangerskapet utvikler seg normalt. Helsetilbudet fra det offentlige til gravide er gratis, og det er ingen egenandeler på helsetjenester knyttet til graviditeten og fødselen.

Du kan gå til oppfølgning hos jordmor, fastlegen din, eller hos begge. I møte med jordmor og lege vil du ha samtaler og få veiledning og informasjon. I tillegg gjør de undersøkelser av deg og magen, og tar prøver.

Du kan lese mer om svangerskapskontroller og oppfølging i svangerskapet på helsenorge.no

Når skjer første ultralyd?

Tidspunkt for ultralydundersøkelsen i svangerskapet beregnes ut fra første dag av siste menstruasjon. Gravide får tilbud om en ultralydundersøkelse i svangerskapsuke 17-19. Da kan de måle fosteret i magen, og på den måten fastsette terminen på nytt og mer presist.

Alle gravide skal nå også få tilbud om en ekstra og tidligere ultralyd i uke 11-14. Dette tilbudet er ikke tilgjengelig i hele landet enda, men bygges raskt ut. Tidligere har dette kun vært et tilbud til gravide med ekstra risikofaktorer. Denne første ultralydundersøkelsen kan tidlig i svangerskapet gi informasjon om alvorlig sykdom hos fosteret.

Vanlige plager under graviditeten

Graviditet er en normaltilstand og ingen sykdom. I utgangspunktet er de fleste friske og i god form under hele svangerskapet, men noen opplever mer plager enn andre.

Det skjer mye med kroppen din under svangerskapet. Å være gravid, vente på fødsel og barnet som skal komme gjør noe med følelseslivet. Mange gravide opplever også en del fysiske plager. De fleste er normale og ufarlige, og knyttet til hormonforandringer, vektøkning og at kroppen forbereder seg på fødselen som kommer.

Det er normalt å være trøtt de tre første månedene (første trimester). En del er også småkvalme om morgenen i denne perioden. Det blir som oftest bedre i andre trimester. Siste del av svangerskapet kan man føle seg litt mer sliten igjen.

Det varier hvordan jenter opplever endringene i kroppen, både de fysiske og de psykiske, og om de fører til noen plager. Plagene kan være små og til å leve med. I andre tilfeller kan det være behov for hjelp.

Hvis plagene utvikler seg til å bli problemer, bør du ta det opp med jordmor eller fastlegen din på svangerskapskontrollene.

Mer om vanlige plager under graviditeten på helsenorge.no.

Sunne levevaner er viktig

Du kan leve stort sett som før når du er gravid, men det er noen ekstra hensyn å ta når du har et lite barn i magen. Det viktigste hensynet du nå må ta, er at du ikke røyker eller bruker noen form for rusmidler gjennom hele svangerskapet.

Legen vil også snakke med deg om eventuelle faste medisiner du bruker. En del medisiner bør ikke brukes under graviditet, samtidig er det viktig at du får nødvendig behandling for dine sykdommer også når du er gravid.

Spis vanlig sunn mat, tren og hold deg i form – og stell godt med deg selv og med forholdet til partneren din. De fleste trenger tilskudd av ett eller flere vitaminer og mineraler, og en løsning kan være å ta en multi-vitaminmineraltablett daglig fra du planlegger å bli gravid.

Alle som planlegger å bli gravide, og de som har fått påvist graviditet bør ta folattilskudd. 400 mikrogram per dag, frem til 12. svangerskapsuke. Dette kan forebygge alvorlig sykdom hos fosteret.

Om du er vegetarianer kan du fortsette med det gjennom hele svangerskapet. Les mer om kostholdet som anbefales under graviditet på helsenorge.no.

Du bør begrense mengden koffein, maks to kopper kaffe daglig. Husk at te, brus og energidrikker(!) også kan inneholde koffein. Du kan lese om annen mat du bør unngå som gravid her på helsenorge.

Dere kan ha sex gjennom hele svangerskapet, uten risiko for fosteret.

Hvor skal du føde?

Friske jenter som har hatt et normalt svangerskap kan i utgangspunktet fritt velge hvor de vil føde. Fødetilbudet vil imidlertid variere fra sted til sted. Fastlegen din eller jordmor har oversikt over tilbudet der du bor og hjelper deg å søke om fødeplass tidlig i svangerskapet. Du kan lese mer om dette på helsenorge.no

Tegn på at fødselen har startet

Dersom fostervannet går, eller du opplever at det renner væske som du tror kan være fostervann, skal du ta kontakt med fødestedet ditt. Regelmessige sammentrekninger av livmoren (rier) er et tegn på at fødselen er i gang.

Riene kommer med lange mellomrom i starten og er ganske kortvarige. Rett før fødselen vil disse komme ofte og være kraftige. Ta kontakt med jordmor eller sykehuset hvis du har spørsmål eller lurer på om du bør reise til sykehuset.

Du har rett til fødselspermisjon

I Norge har gravide rett til permisjon i forbindelse med fødsel. Både mor og far har rett til permisjon etter fødselen. Permisjonen for mor skal starte senest tre uker før termin. Du kan lese mer om permisjonsregler og foreldrepenger ved fødsel på NAV, og du kan ta kontakt med ditt lokale NAV-kontor hvis du har flere spørsmål.

Et ungt par som er gravide og holder rundt den struttende magen
GRAVID: Som gravid har du mange spørsmål. I denne artikkelen får du svar på en god del av dem. Foto: Courtney Wentz/Unsplash

Fakta

Les besvarte spørsmål om graviditet

Du kan lese hva andre har lurt på om graviditet på ung.no/oss/gradivitet/

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider