Kan jeg ha fått barnemark?
Har du oppdaget små hvite mark ved rompehullet eller på avføringen, kan det være barnemark. Kløe i rompa kan også være et symptom på barnemark.
Sist oppdatert: 07.06.2022 Av: lege, ung.no
På denne siden:
Barnemark er en parasittsykdom der små hvite mark bosetter seg i tarmen. Sykdommer smitter lett, og ofte blir mange i samme familie, barnehage eller skoleklasse smittet samtidig.
Barnemark kalles også småmark og springmark. Det vitenskapelige navnet er Enterobius (Oxyuris) vermicularis. Marken finnes i hele verden og er den vanligste av denne typen infeksjon i Norge. Størrelsen er såpass stor at du enkelt kan se den med det blotte øyet, for voksne mark er rundt en centimeter lange.
Hva er symptomer på barnemark?
Den desidert vanligste plagen ved barnemark er kløe i rumpehullet. Kløen er spesielt intens om natten. Grunnen til dette er at voksne mark kryper ut av tarmen og legger egg rundt rumpehullet før de kryper inn igjen.
Noen har også magesmerter, dette er sjeldent og først og fremst hos dem som har hatt sykdommen i lang tid.
De fleste som er smittet med barnemark har ingen symptomer i det hele tatt. Marken kan da bli oppdaget ved at du ser synlig mark utenpå avføringen når du er på toalettet.
Hvordan smitter barnemark?
Barnemark smitter kun fra et menneske til et annet. Den kan ikke overleve i jorden eller i andre dyr. Det er altså ikke den samme type mark som for eksempel hunder og katter kan få.
Smitte skjer slik:
- Marken kryper ut av rumpehullet og legger bittesmå egg i huden rundt åpningen. Dette gir kløe.
- Personen som er smittet klør seg. Egg fester seg på fingrene og under neglene.
- Eggene spres videre når den som er smittet tar på andre ting.
- Nye personer blir smittet når de får egg i munnen. Dette kan de få hvis de for eksempel tar fingrene i munnen etter at de har tatt på et dørhåndtak som har fått egg på seg.
Eggene kan overleve i flere dager utenfor kroppen. Det er dessverre vanlig å bli smittet flere ganger.
Slik unngår du smitte
For å bli smittet av barnemark må du få levende små egg inn i munnen. Du kan derfor unngå smitte ved å vaske hendene grundig for eksempel etter toalettbesøk. Å holde uvaskede hender borte fra munn og ansikt er også bra. Grundig håndvask vil ikke bare hindre deg i å bli smittet, men også hindre deg i å smitte andre hvis du allerede har sykdommen.
Hvordan vet jeg om jeg har mark? Skal jeg til legen?
Barnemark diagnostiseres ved at du ser mark i avføringen eller ved at legen ser markens egg i mikroskop. Du kan ha behov for undersøkelse hvis du er plaget med kløe nedentil. En annen vanlig årsak til undersøkelse er om små spedbarn (som ikke klarer å klø seg) sover svært urolig om natten.
For å teste for mark klemmes en gjennomsiktig tape-bit mot rumpehullet når du våkner om morgenen. Dette kan du gjøre selv. Hvis det er egg på huden vil disse feste seg til tapen og legen kan se disse i mikroskopet.
Hvis du eller familien er sikre på at det er barnemark dere har fått og er i god form så trenger dere ikke gå til legen. Men er du usikker på om det kan være noe annet eller føler deg syk bør du kontakte fastlegen eller helsesøster.
Hva er behandlingen for mark?
Hvis du har fått barnemark så må dette behandles med medisin som dreper marken. Du skal også ha behandling hvis noen du bor sammen med har fått mark. Det er derfor viktig å prate med foreldrene dine eller de du bor med hvis du tror du har fått mark.
Behandlingen er en tablett som tas én gang, og så på nytt etter 2 uker. Denne kan kjøpes uten resept på apoteket (Vermox).
I tillegg til medisin bør dere følge disse rådene samtidig:
- Alt undertøy, håndklær, laken osv. vaskes på høyeste temperatur for å drepe egg.
- Grundig håndvask, spesielt etter dobesøk og før du skal spise.
- Klipp fingernegler korte - det reduserer sjansen for at egg fester seg her
- Daglig dusj som inkluderer rumpevask
Ofte trengs flere behandlingsrunder for å bli helt kvitt marken.
Er det farlig?
Barnemark er først og fremst ekkelt og plagsomt, men ikke farlig. Det er veldig sjeldent at slik mark gir noen skader. Ved sterke magesmerter bør du kontakte lege, dette gjelder uansett om du har mark eller ikke.
Må jeg fortelle det til foreldrene mine?
Hvis du tror du har barnemark eller har sett mark i avføringen, er det viktig at du forteller det. Det er viktig at de du bor med får vite det da de også kan bli smittet, eller kanskje allerede er smittet uten å være klar over det.
Det er også foreldrene dine sitt ansvar å kjøpe behandlingen på apoteket slik at dere blir kvitt marken. Hvis du ikke har foreldre du kan prate med eller trenger hjelp kan du ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom.