Slik bruker du konfliktrådet
Har du havnet i en konflikt eller gjort noe ulovlig? Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.
Sist oppdatert: 10.09.2024 Av: redaksjonen i samarbeid med Konfliktrådet
Konfliktrådet er en gratis tjeneste som tilbys ungdom og voksne som står på hver sin side av et lovbrudd, en uønsket hendelse, eller en konflikt.
Ved hjelp av konfliktrådet kan dere få prate og bli enige om veien videre, med støtte fra upartiske meklere.
Du kan lese mer om konfliktrådet her på Konfliktrådet sin nettside.
Når kan du bruke Konfliktrådet?
Du kan bruke konfliktrådet hvis du er i konflikt med noen, har vært utsatt for en straffbar eller uønsket handling, eller selv har gjort en slik handling.
Det kan for eksempel være at du har stjålet noe, begått hærverk, blitt mobbet eller blitt utsatt for vold.
Straffbare saker fra politiet som løses i konfliktrådet blir ikke registrert på den ordinære politiattesten eller rullebladet.
Frivillig oppmøte
Det er frivillig å møte i konfliktrådet og du kan trekke deg når du vil. Alle involverte må si ja til og møtes.
Hvis du for eksempel er tatt for å stjele noe i en butikk, må både du og butikkeier si ja for at det skal bli et møte mellom dere.
Ungdomsoppfølging
Dersom du er mellom 15 og 18 år og har gjort noe straffbart, kan du også bli pålagt å møte hos konfliktrådet for oppfølging over tid.
Les mer om ungdomsoppfølging og ungdomsstraff i denne artikkelen.
Hva skjer i møtene?
Hvis begge parter sier ja til å møtes, blir du invitert til en egen samtale med mekler der du får mer informasjon om hva konfliktrådet er og veien videre.
Du kan ha med noen i møtet hvis du vil. I selve meklingsmøtet skal alle få si det de ønsker, men det skal gjøres på en ok måte.
I møtet snakker dere om det som har skjedd, hvordan situasjonen er i dag, og om dere kan komme til enighet om hvordan situasjonen skal løses.
Hvor lenge varer møtet?
De fleste møtene varer fra en til tre timer og ledes av en eller to meklere.
Hvis du er under 18 år har foreldrene dine eller en verge rett til å være til stede sammen med deg. Det er også de som skal underskrive en eventuell avtale.
Hva slags avtaler blir inngått?
Det er du og den andre parten som bestemmer hva som skal stå i en eventuell avtale, og det er frivillig om dere vil inngå en avtale eller ikke.
Meklerne må godkjenne avtalen dere inngår.
Avtalene kan ha forskjellig innhold fra sak til sak, og det er opp til partene i møtet å avtale hva de vil ha med.
Et eksempel kan være Ola som har stjålet noe i butikken. I møtet med butikksjefen avtaler han å rydde på lageret i butikken hans i tre timer på en lørdag.
Andre eksempler på avtaler:
Flere eksempler finner du på Konfliktrådet sin nettside.
Les også: