Slik blir du kvitt søtsuget

Er du mye godtesyk? Har du ofte lyst på noe søtt? Her er noen tips til hva som kan dempe søtsuget.

Sist oppdatert: 27.01.2022 Av: Ernæringsfysiologen, ung.no

Skål med yoghurt og bær er en god måte å dempe søtsuget ditt på
SUNT OG GODT: Litt yoghurt med bær kan dempe søtsuget.

For de fleste vil det være sånn at jo mer søtsaker vi spiser, jo mer søtt får vi lyst på.

Inntak av søte matvarer trigger belønningssystemer i hjernen, og det skilles ut stoffer som gir deg en god følelse. Men denne gode følelsen er kortvarig, og mange spiser derfor mer for å stadig få den gode følelsen tilbake igjen.

Finn smarte alternativer

For å klare å venne deg av mye sukker og godteri, må du ha en god porsjon viljestyrke og smarte alternativer tilgjengelig når det verste suget kommer. Det tar gjerne noen uker å kvitte seg med søtsuget.

Her er noen forslag til sunne, søte alternativer:

  • smoothie (juice, frosne bær, frukt og litt yoghurt)
  • oppskåret frukt (for eksempel epler, melon, mango og druer)
  • søte og grove pannekaker som er laget på havregryn og banan (mange oppskrifter på nettet)
  • yoghurt blandet med litt frukt eller bær
  • sukkerfri saft (et triks er å drikke det før søtsuget kommer)
  • eplebiter med litt sukker og kanel, gjerne stekt i ovnen

På nettsiden Sunn idrett kan du få flere forslag og konkrete oppskrifter til sunn og god mat.

Lavt blodsukker gir søtsug

En annen grunn til at vi kan ha et stort søtsug, er at vi spiser for lite og sjeldent i løpet av dagen.

Hvis vi hopper over frokost, eller det går mer enn 4 timer mellom hver gang vi spiser, synker blodsukkeret, og den raskeste måten å få opp blodsukkeret på, er å spise noe søtt.

Kroppen sender deg da signaler om at du må spise sukker hvis det begynner å bli en del timer siden du har spist. Et triks for å bli kvitt søtsug er derfor å spise regelmessig gjennom dagen, med sunne og varierte måltider:

  • Det anbefales at vi spiser 3-4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) og 1-2 mellommåltider hver dag.
  • Ikke la det går mer enn 3 timer mellom hvert måltid.
  • Ha med deg sunne mellommåltider på skolen, for eksempel yoghurt, nøtter, frukt eller grønnsaker.
  • Det kan også være lurt å spise noe før du går hjem fra skolen, om du vet du lett blir fristet til å gå innom butikken eller se etter søtsaker i skapet når du kommer hjem.

Spiser du for å føle deg bedre?

Hvis du ikke har det så bra, er lei deg, bekymret eller stresset, kan du oppleve å føle deg bedre hvis du spiser noe godt og søtt. Som nevnt skiller hjernen ut lykkehormoner når vi spiser sukker, så det er noe av grunnen til at vi føler oss bedre når vi spiser godteri.

Problemet er at vi kan føle oss nedfor igjen etterpå. Det kan gi oss dårlig samvittighet, og så spiser vi mer for å bli kvitt den dårlige følelsen. Da ender vi opp i en ond sirkel som det kan være vanskelig å bryte ut fra.

Hvis du spiser for å føle deg bedre, kan det hende du trenger å snakke med noen om det som egentlig ligger bak disse følelsene. Dekker du over vonde følelser med mat, kan du utvikle et negativt forhold til mat og kropp.

Hvis du spiser for å få det bedre, anbefaler vi at du snakker med en voksen, for eksempel foreldrene dine eller helsesykepleier.

Bli motivert for endring!

Når du skal endre på en vane, er det viktig at du er motivert. Som nevnt vil kroppen din den første tiden sende deg signaler om at du må spise sukker, og prøve å motarbeide deg. Du må altså ha en god porsjon viljestyrke, bestem deg på forhånd for at dette skal du klare.

Et triks som kan gjøre det mer motiverende og gøy, er å lage en motivasjonskalender for den kommende måneden. Bestem deg for hvor mange dager i uka som skal være godterifrie. Sett deg et realistisk mål. Spiser du godteri hver dag, er det kanskje ikke realistisk å kutte det helt ut. Det kan være lurt å starte med å kutte ned til litt godteri én til to dager i uka, gjerne i helgen.

Lag en kalender for neste måned og heng den opp på kjøleskapet eller soverommet. Klarer du deg gjennom dagen uten godteri, markerer du dagens rute med et grønt kryss eller et smilefjes. Spiser du godteri på en planlagt godterifri dag, markerer du dagen med et rødt kryss eller surt fjes. Hvis du klarer hele måneden, kan du kanskje gi deg selv en premie?

Skål med yoghurt og bær er en god måte å dempe søtsuget ditt på
SUNT OG GODT: Litt yoghurt med bær kan dempe søtsuget.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?