Ti tips hvis noen er kjipe på nett
Hva gjør du hvis noen for eksempel deler en snap som er ment å såre noen? Eller hvis noen er slemme mot deg eller andre på nett? Her er noen tips.
Sist oppdatert: 28.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no
Hvis noen deler bilder, video, tekst eller andre ting som er ment for å såre eller krenke noen, driver de med digital mobbing. Delingen kan nå ut til veldig mange, og personen som blir utsatt kan derfor ha det vondt lenge.
Vi har alle et ansvar for å ta vare på hverandre og si ifra når vi ser noe som er galt – derfor burde du stille opp hvis du ser at noen er kjipe på nett.
Tips når noen er kjipe mot deg eller andre på nett:
- Snakk med en voksen: En voksen du stoler på kan hjelpe deg. Det kan for eksempel være foreldre, lærere eller helsesykepleier på skolen din.
- Ikke svar: Ofte er det en reaksjon mobberen ønsker. Meldinger og kommentarer som er ment å såre eller krenke deg bør du derfor la være.
- Si ifra til den som er kjip: du kan sende en direktemelding og si ifra – kanskje personen sletter det den har lagt ut, eller sier unnskyld? Samtidig kan det være at du setter deg selv i en sårbar situasjon da. Vurder situasjonen, og si heller ifra til en voksen hvis du er usikker.
- Ta vare på bevis: Lagre chat, meldinger og kommentarer og ta screenshots. Det gjør det lettere å vise andre hva som har skjedd, og er til stor hjelp hvis saken blir etterforsket. Husk å få med dato og tidspunkt.
- Blokkér: De fleste sosiale medier og spill tillater deg å blokkere eller rapportere de som oppfører seg dårlig mot deg.
- Rapporter: Du kan rapportere kjip oppførsel til dem som eier nettsiden, spillet eller appen. De fleste har en rapporteringsknapp eller kontaktinformasjon.
- Få hjelp til å slette innhold: Hvis bilder, video eller andre ting om deg eller andre har havnet på avveie og du trenger hjelp med å få slettet det kan du/dere ta kontakt med slettmeg.no.
- Meld fra til politiet: Hvis du ser hatefulle ytringer rettet mot noen kan du tipse politiet anonymt her.
- Ikke del videre: Hvis du videresender, kommenterer, eller liker noe som er ment for å såre eller plage noen, er du selv med på mobbingen og det kan være straffbart. Det kan du lese mer om her.
- Ikke ta «hevn»: Da driver du også med nettmobbing. Send heller en privat melding og forklar hva du mener fremfor å starte en krangel som er synlig for alle.
Hvis du lurer på hva du burde gjøre i en bestemt situasjon kan du alltid spørre fagpersoner hos oss gjennom spørretjenesten. Du finner også flere chattetjenester her, som du kan kontakte hvis du trenger noen å snakke med om mobbing, eller andre ting.
Fakta
Trenger du hjelp eller noen å snakke med?
- Du kan stille spørsmål om nettvett og mobbing til fagpersoner gjennom vår spørretjeneste.
- Vi har også en oversikt over chattetjenester som du kan kontakte hvis du trenger å snakke med noen nå.
Stengt
Fakta
Trenger du hjelp eller noen å snakke med?
- Du kan stille spørsmål om nettvett og mobbing til fagpersoner gjennom vår spørretjeneste.
- Vi har også en oversikt over chattetjenester som du kan kontakte hvis du trenger å snakke med noen nå.
Stengt
Kilder:
Bruk Hue, Du bestemmer, Medietilsynet og "Ikke greit - Hva er hatprat og hva kan du gjøre med det?" (brosjyre, Bufdir).