Har du opplevd utpressing på nett?
Hvis noen får deg til å sende nakenbilder og truer med å spre dem eller vise dem til andre, er det viktig at du sier ifra til noen. Det er mange som kan hjelpe deg!
Sist oppdatert: 27.04.2023 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med helsesykepleier
Ungdom som opplever utpressing på nett, spill eller i sosiale medier har det ofte veldig vondt og vet ikke hvordan de kan få en slutt på det.
Det er ulovlig å true noen til å gjøre noe de ikke vil – her er noen tips til hva du kan gjøre dersom dette skjer med deg.
Si ifra – selv om det er flaut
Mange som blir utsatt for utpressing har sendt nakenbilder til noen de trodde de kunne stole på.
Hvis en person truer deg, og sier at bilder du har delt vil spres videre hvis du ikke sender mer, eller betaler penger, er det viktig at du sier ifra om det.
Det kan være en voksen du stoler på, helsesykepleier på skolen eller politiet. Nederst i denne saken finner du flere du kan kontakte som kan hjelpe deg.
Det kan føles vanskelig å si ifra om utpressing. Kanskje skammer du deg over at du sendte bildene, eller kanskje du er redd for at personen skal spre bildene om du ikke gjør som han eller hun sier?
Husk at du ikke er alene om å ha sendt slike bilder, og at det er den som presser deg som gjør noe galt. De du sier ifra til kan hjelpe deg, og vil nok bare ditt beste!
Presset av noen du kjenner
Hvis den som presser deg er en du kjenner, en du liker godt, en venn eller en på skolen din, bør du snakke med en voksen du stoler på om det du opplever. Det kan være en lærer, helsesykepleier på skolen din, foreldrene dine eller noen andre voksne.
Det er viktig at du forteller det til noen så de kan hjelpe deg med å finne en løsning og få personen til å stoppe.
Denne filmen fra politiet handler om å få bilder av seg delt av en man kjenner:
Presset av en du trodde du kjente?
I noen tilfeller er utpresserne fremmede personer, som du trodde at du visste hvem var og som du kanskje er blitt glad i. Disse personene får gjerne kontakt med ungdom gjennom falske profiler på for eksempel Facebook, Instagram, Snapchat, Jodel, spill eller via nettsider som Omegle.
Denne type utpressing starter ofte med at gjerningspersonene får deg til å sende ganske uskyldige bilder. I neste omgang bruker de disse bildene til å presse deg til å sende drøyere bilder.
De kan også lokke med betaling i form av alkohol, overføringer på Vipps eller gavekort. Det er viktig å ta kontakt med en voksen eller politiet umiddelbart dersom dette skjer.
Her er politiets anbefalinger til hva du bør gjøre hvis du utsettes for denne type utpressing:
I tillegg har politiet noen generelle råd for å beskytte seg på nett og i sosiale medier:
Det er ikke din feil
Selv om du selv har hatt kontakt med personen betyr ikke det at du har noe ansvar – det er fremdeles et overgrep, og det er utpresseren som har gjort noe galt.
Det er veldig lett for en voksen å manipulere deg til å bli med på leken, og mange har latt seg rive med og sender bilder og filmer, eller viser seg frem på kamera.
Det er ubehagelig å føle seg lurt og sviktet, og det kan gjøre at du også føler skyld og ikke føler du kan si ifra. Dette vet den som har lurt deg og utnytter det.
Hvem kan hjelpe deg?
Det er mange som kan og vil hjelpe deg. Du kan chatte med noen om det anonymt, ta kontakt med en hjelpetjeneste eller sende inn spørsmål til oss hvis du ønsker råd til hva du kan gjøre.
- Politiet: Tips politiet, eller ta kontakt med en av politiets nettpatruljer i sosiale medier. Du kan også ringe politiet 02800. Politiet vil hjelpe deg med hva du skal gjøre videre med saken.
- Alarmtelefonen for barn og unge: Alle barn og unge kan ringe 116 111 gratis blant annet når de er utsatt for overgrep eller opplever andre akutte og vanskelige situasjoner. De kan du også chatte med, helt anonymt.
- Slettmeg.no: Slettmeg får mange henvendelser fra barn og unge om denne typen overgrep og kan gi deg gode råd til hva du bør gjøre. Du kan kontakte dem på epost: hjelp@slettmeg.no eller på telefon 911 29 392
- Lokalt: Du kan ta kontakt med læreren din, helsesykepleier eller en annen voksen du stoler på. Husk at voksne ønsker å hjelpe deg i denne situasjonen.