Hvordan virker p-piller og annen hormonell prevensjon?

P-piller og annen prevensjon med hormoner påvirker hormonbalansen. Men hva vil det si, og er det farlig? Her finner du en oversikt over virkning og bivirkning.

Sist oppdatert: 28.04.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Spørsmål om bivirkninger av hormonell prevensjon
VIRKNING OG BIVIRKNING: De fleste legemidler kan gi bivirkninger. Det kan være plagsomt, men er sjelden farlig. (Illustrasjon: Ung.no)

Medisiner påvirker kroppen på ulike måter, slik at vi skal få den ønskede effekten. Hormonelle prevensjonsmidler som p-piller skal først og fremst beskytte oss mot graviditet, selv om vi har regelmessig sex uten kondom.

Hva er forskjellen på virkning og bivirkning?

Når et legemiddel endrer noe i kroppen, kan det alltid få flere konsekvenser enn kun én. Resultatet er at vi kan ende opp med både en ønsket effekt (virkningen) og uønskede effekter (bivirkninger).

Noen ganger kan en mulig bivirkning være velkommen, for eksempel mindre menstruasjonsblødninger av hormonspiral. I andre sjeldne tilfeller kan det oppstå farlige bivirkninger, slik som blodpropp ved bruk av p-piller. Husk at mange ikke får bivirkninger i det hele tatt!

Under finner du en oversikt over hvordan ulike typer prevensjon fungerer og potensielle bivirkninger.

Prevensjonsmidler med gestagen

Gestagenpreparatene fungerer ved å gjøre slimet i livmorhalsen tykkere, slik at sædcellene ikke kommer frem til egget. Noen av preparatene gjør også at man ikke får eggløsning i det hele tatt.

Hormonspiralen sitter i selve livmoren og kan derfor ha en liten mengde hormoner, det gir mindre bivirkninger fra andre steder i kroppen.

P-sprøyten har mest hormon fordi den skal vare lenge av gangen. Av gestagenpreparatene er p-stav og hormonspiral sikrest. Dette kan du lese mer om i prevensjonsguiden.

Bivirkninger av gestagenpreparater

Bivirkningene av gestagen varierer en del mellom de ulike typene. Men blødningsforstyrrelser er vanlige. Det kan både bety at man blør mindre, ingenting, eller at man får plager med mellomblødninger.

Vær obs på at småblødninger også kan komme av andre årsaker. Derfor er det viktig at du for eksempel sjekker deg for seksuelt overførbare infeksjoner om du har hatt samleie uten kondom.

Om du har plager, eller symptomer, kan du rådføre deg med fastlegen, helsesøster, eller på helsestasjon for ungdom. Der vil du få et sikkert svar.

Prevensjon med østrogen og gestagen

Kombinasjonspreparatene fungerer ved å hindre at eggløsningen finner sted. Da er det ikke noe egg som sædcellene kan befrukte, og du kan ikke bli gravid.

Noen av preparatene vil også gjøre slimet i livmorhalsen tykkere. Østrogenet i kombinasjonspreparatene vil gjøre at slimhinnen i livmoren blir tykkere, og at den skilles ut under den hormonfrie pausen. Slik kan man styre når blødningen kommer.

Østrogen er det viktigste kvinnelige kjønnshormonet og har mange effekter i hele kroppen.

Bivirkninger av kombinasjonspreparater

Østrogenet i kombinasjonspreparatene påvirker kroppen på mange ulike måter. Dette kan innebære flere både positive og negative bivirkninger.

Positive bivirkninger inkluderer mindre blødninger, mindre menssmerter, mindre kviseplager og redusert risiko for kreft i eggstokk, livmor og tykktarm.

Kombinasjonspreparatene har også noen svært sjeldne og alvorlige bivirkninger. Helsepersonell vil derfor alltid vurdere om det er trygt for deg å bruke kombinasjonspreparater før du får resept på dette. Sjeldne og alvorlige bivirkninger inkluderer:

  • Økt risiko for blodpropp: Av kvinner som ikke bruker p-piller får 2 av 10 000 blodpropp. Blant kvinner som bruker kombinasjonspreparater øker dette tallet til 12 av 10 000. Noen av kombinasjonspreparatene har lavere risiko enn andre.
  • Økt risiko for kreft: Det er en veldig, veldig liten økt sjanse for brystkreft og livmorhalskreft ved bruk av kombinasjonspreparater. Men fordi medisinene reduserer risiko for kreft i eggstokk, livmor og tykktarm ser man at det det totalt sett er bedre å bruke kombinasjonspreparater enn å ikke bruke dem når det kommer til kreftrisiko.

Hva gjør du om du får bivirkninger?

Husk at de fleste opplever få, eller ingen, bivirkninger og blir godt fornøyde med sin prevensjon.

Mange kan få forbigående bivirkninger, særlig under oppstart av en ny form for prevensjon. Disse plagene går gjerne over i løpet av de første tre månedene. Det kan derfor være lurt å se an situasjonen i tre måneder, før du bestemmer deg for å bytte til en annen prevensjonsform på grunn av bivirkninger.

Bivirkninger, og et eventuelt bytte, er noe du kan diskutere med fastlegen din, helsesykepleier eller de på helsestasjon for ungdom. Om du er bekymret for at du har utviklet en alvorlig bivirkning, kan du ringe legevakten på telefon 116117.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Spørsmål om bivirkninger av hormonell prevensjon
VIRKNING OG BIVIRKNING: De fleste legemidler kan gi bivirkninger. Det kan være plagsomt, men er sjelden farlig. (Illustrasjon: Ung.no)

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider