Har du et annerledes utseende?

Sykdom, skader og funksjonsnedsettelser kan gjøre det enda vanskeligere å passe inn i allerede uoppnåelige skjønnhetsidealer. Er dette noe du føler på i hverdagen, bør du snakke med noen om det.

Sist oppdatert: 05.01.2021 Av: Redaksjonen i samarbeid med Senter for sjeldne diagnoser, Oslo Universitetssykehus HF i samarbeid med ung.no

Noen holder en speilbit i hånda, og man kan se øyet til en ung person i speilet.
BRA NOK: Ung Face IT er laget for å hjelpe deg som er mellom 12 og 17 år til å føle deg bra nok, akkurat som du er. (Foto: Unsplash / Vince Fleming)

Noen av oss er født med et utseende som skiller seg ut fra det som er mest vanlig, eller har en sykdom eller en skade andre legger merke til. For ungdom som har det slik, kan utseendepresset være ekstra tøft.

Hver dag får vi informasjon og oppskrifter på hvordan vi «burde» se ut.

På sosiale medier kan vi se slanke, solbrune og veltrente kropper, glatt hud og store, hvite smil. Håret ligger på den «riktige» måten, og det samme gjør sminken.

Det skal god selvfølelse til å stå imot dette.

Stå imot presset sammen

Det kan hjelpe at du og vennene dine prater om å stå imot presset om å være «perfekt», og at du selv og de rundt deg sier at du er bra akkurat som du er.

Hvis du har det sånn og synes det er vanskelig, er det viktig å ikke gå med det alene. Dette gjelder også om du har en venn som har det slik, selv om du kanskje ikke tenker så mye på det og synes vennen din er like viktig uansett.

Men dere kan gjerne prate litt sammen om dette. Når man prater om slike ting, hjelper man hverandre til forståelse, aksept og anerkjennelse.

Få råd og støtte med et nytt selvhjelpsverktøy

Om du vil, kan du teste verktøyet Ung Face It.

Ung Face It er utviklet spesielt for ungdommer som syns det er vanskelig å leve med en tilstand eller skade som er synlig for andre. Verktøyet har blitt testet ut med ungdommer som har ulike typer tilstander som påvirker utseendet.

Her kan du prøve ulike aktiviteter og oppgaver som kan hjelpe deg å bli tryggere på deg selv.

Du får også råd fra andre ungdommer som har et annerledes utseende. Forskning viser at Ung face it kan hjelpe deg med å bli tryggere sosialt, dersom du tar deg god nok tid til å gå gjennom verktøyet. Kanskje det er verdt å prøve det?

Gjør noe med den dårlige selvfølelsen

Føler du deg annerledes på en negativ måte, kan det påvirke deg og din psykiske helse. Det gjør noe med selvtilliten din og selvbildet.

Noen ungdommer som opplever at de ser annerledes ut, forteller at de blir stirret på, eller at de får kommentarer på hvordan de ser ut.

Det kan være vanskelig å takle. Ungdom som har opplevd dette har fortalt at det føles så tungt at de noen ganger lar være å være med på aktiviteter de liker.

Dersom det du føler og tenker om utseendet ditt gjør at du lar være å gjøre ting du egentlig har lyst til, er det lurt å gjøre noe med det.

Det er bare du som vet hvordan du har det

Det er vår egen oppfatning av hvem vi er, og hvordan vi opplever at vi ser ut, som påvirker hvordan vi har det med oss selv. Kanskje det bare er du selv som ser «feilene» på kroppen din. Det betyr ikke at de ikke føles viktige.

Tenk på kjente influensere og skuespillere. Mange kan syns at de har «perfekt» utseende, men likevel velger flere av dem å fikse på kroppen fordi de ikke er fornøyde.

Tenker du mye på at du er misfornøyd? Det er det ikke greit å gå med alene. anskje vet ikke venner eller foreldre, lærere, helsesykepleiere eller andre voksne rundt deg at du ikke har det bra med deg selv og kroppen din. Hvis du sier noe om det, kan du også få hjelp og støtte av dem.

Bli med i en interesseorganisasjon

Det kan være fint å prate med andre som har samme opplevelser som deg. En måte å finne andre å dele opplevelsen med, er via en interesseorganisasjon. Du finner en oversikt over alle aktuelle interesseorganisasjoner på FFO.no

Fakta

Eksempler på tilstander som kan påvirke utseendet:

  • Hår- og hudsykdommer
  • Brannskader og arr
  • Kjeve- leppe- og ganespalte
  • Craniofaciale tilstander
  • Følgetilstander etter medisinsk behandling
  • Overvekt
  • Rullestol
  • Kortvoksthet
Noen holder en speilbit i hånda, og man kan se øyet til en ung person i speilet.
BRA NOK: Ung Face IT er laget for å hjelpe deg som er mellom 12 og 17 år til å føle deg bra nok, akkurat som du er. (Foto: Unsplash / Vince Fleming)

Fakta

Eksempler på tilstander som kan påvirke utseendet:

  • Hår- og hudsykdommer
  • Brannskader og arr
  • Kjeve- leppe- og ganespalte
  • Craniofaciale tilstander
  • Følgetilstander etter medisinsk behandling
  • Overvekt
  • Rullestol
  • Kortvoksthet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?