Hvordan snu spilling til noe positivt hjemme?

Krangler dere om gaming hjemme? Her er tips til hvordan du kan snakke med foreldrene dine om dataspill – og gjøre dem mer positive til det.

Sist oppdatert: 27.09.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

""
SNU GAMING TIL NOE POSITIVT: At foreldre er negative eller skeptiske til gaming, er ofte fordi de ikke forstår seg på det. Så vis gjerne hva spillet går ut på, og fortell om de positive sidene ved gaming. Illustrasjon: ung.no

Mange kan nok kjenne seg igjen i det å være uenig med foreldrene sine om hvor mye tid man får bruke på gaming, eller å ha foreldre som er negative til gaming generelt.

Ofte er det sånn at de voksne ikke helt forstår seg på dataspill, og har en oppfatning av at det er noe som er dårlig for deg. Her er noen råd til hva du kan gjøre for å endre på dette:

Vis dem hva spillet går ut på

Et godt råd er å vise foreldrene dine hva du spiller, og gjerne forklare underveis hva det går ut på. Kanskje du kan ta de med på et «game», slik at de får prøvd det ut selv?

Jo mer de forstår av spillet, jo lettere er det for dem å skjønne hva du driver med, og ikke minst – hvorfor du vil drive med det. Da er også sjansen større for at de lar deg bruke mer tid på spilling.

Du kan gjerne tipse foreldrene dine om denne nettsiden til Medietilsynet. Den har masse råd og informasjon til voksne om dataspill, hvor de blant annet kan lese mer om hvordan enkelte spill fungerer.

Fortell om de positive sidene ved gaming

Du kan også slå i bordet med de mange positive sidene ved gaming. Vis for eksempel foreldrene dine at du er sosial når du spiller.

Spiller du online, blir du kjent med andre og lærer deg å kommunisere med folk du både kjenner og ikke kjenner fra før. Det er mye sosial trening i å spille på denne måten, så prøv å få foreldrene dine til å innse det.

Du kan gjerne vise dem denne artikkelen om fordelene med gaming:

Men det viktigste argumentet er uansett at dette er noe som gir deg masse glede og frihet – og forhåpentligvis en god dose mestringsfølelse. Foreldrene dine vil jo bare se at du har det bra, så fortell dem hva det er med spillet du synes er gøy og skryt av det du får til!

Ikke la spillingen gå ut over andre ting

En annen viktig del av å snu spilling til noe positivt hjemme, er å vise foreldrene dine at det ikke går ut over andre viktige ting i hverdagen.

Så gjør unna lekser før du setter deg ned foran skjermen, pass på at du kommer deg ut og får mosjon hver dag, ta deg tid til å spise middag med familien og sørg for at du får nok søvn.

Lag en avtale og hold deg til den

Dere trenger nødvendigvis ikke å skrive ned og signere en kontrakt, men det kan være fint å lage en slags avtale på hvor mange timer som er ok å spille om dagen.

Kanskje er det for eksempel rom for å spille litt mer i helger og ferier. Fortell om dine tanker og ønsker, lytt til det foreldrene dine har å si og prøv å komme fram til en enighet.

Det er viktig at du passer på å holde din del av avtalen. Da blir det fortsatt god stemning rundt spilling hjemme, og foreldrene dine ser at du har kontroll og er til å stole på.

Ikke push grensene for hvor lenge du spiller, og informer gjerne foreldrene dine at du har gjort de andre tingene du har lovet før du setter deg ned for å spille.

""
SNU GAMING TIL NOE POSITIVT: At foreldre er negative eller skeptiske til gaming, er ofte fordi de ikke forstår seg på det. Så vis gjerne hva spillet går ut på, og fortell om de positive sidene ved gaming. Illustrasjon: ung.no

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?