Alt om onanering

Det kan være både spennende og deilig å onanere, samtidig som du blir bedre kjent med kroppen din.

Sist oppdatert: 23.05.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av en ung gutt som øver på å onanere
DEILIG! Bli kjent med kroppen din, så finner du ut hva som funker for deg. Illustrasjon: ung.no

Onanering kalles også masturbering, fingring eller runking. For mange betyr det å ha sex med seg selv, men det kan også bety å berøre andres kjønnsorgan.

Hvorfor onanere?

Det er deilig å onanere, men visste du at det finnes enda flere grunner til å gjøre det? Det kan for eksempel hjelpe deg med å:

  • finne mer ut av hvordan kroppen din virker
  • få orgasme
  • slappe av eller sovne om kvelden

Er det vanlig å onanere?

Det er helt vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, andre noen ganger i uka, mens andre igjen onanerer sjelden eller aldri.

Hvordan gjør man det?

Mange liker å bruke hendene for å ha full kontroll på trykk og hastighet, men man kan også bruke sexleketøy, en elektrisk tannbørste, et håndkle, en pute eller noe du finner på kjøkkenet.

Etter hvert som du blir bedre kjent med kroppen, lærer du hvordan du liker å gjøre det og hva som skal til for at du får orgasme.

Hvor kan man onanere? 

Det vanligste er å onanere på rommet eller i dusjen hjemme, men du kan også onanere andre steder.

Husk at det aldri er greit å onanere foran noen som ikke har samtykket til det eller på et sted hvor det kan komme en du ikke har seksuelt forhold til.

Er det farlig å onanere?

Det er en myte at det er farlig å onanere, tvert imot er det sunt!

Hjertet og kretsløpet styrkes, hjernen lager lykkehormoner, immunforsvaret kan bli bedre, det minker sjansen for kreft i prostataen og du kan få bedre sexlyst.

Onanering kan også hjelpe mot angst og depresjoner.

Det er heller ikke riktig at det å runke kan gjøre deg mindre fruktbar. Kroppen lager nye sædceller hele tiden og uansett hvor lite eller mye du runker påvirker ikke onanering sjansen for å få barn.

Den letteste veien til orgasme

Visste du at bare 30 prosent av alle med klitoris får orgasme av penetrering, mens 99 prosent får orgasme når de onanerer?

Det betyr at det å massere utenpå kjønnsorganet, på klitoris og kjønnsleppene er mer effektivt enn å bare penetrere skjeden, hvis du vil få eller gi en orgasme.

Pausen midt i onaneringen

Når man har det deilig har man som oftest mest lyst til å fortsette helt til man får orgasme, men det det å ta en pause faktisk kan gjøre opplevelsen enda bedre.

Uten pauser kan nervene på kjønnsorganet bli overarbeidet. Noen sekunders pause innimellom gjør at huden ikke blir nummen og sår.

Hjelp, det går ikke

Det kan være flere grunner til at du ikke får orgasme. Kanskje du har massert for hardt eller tørt? Hvis du er tørr når du masserer kan det gjør vondt.

Kanskje er du redd for å bli oppdaget? Det kan være vanskelig å få orgasme når man er stressa. Prøv å onaner når du vet at du er helt alene, for å se om det er lettere å komme da.

Illustrasjon av en ung gutt som øver på å onanere
DEILIG! Bli kjent med kroppen din, så finner du ut hva som funker for deg. Illustrasjon: ung.no

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider