Hvordan trene hurtighet og spenst?
Ønsker du å bli raskere og mer eksplosiv? Hurtighet og spenst er egenskaper som er nært knyttet til hverandre - og som er viktige i forskjellige idretter. Her får du tips til hvordan du kan trene det.
Sist oppdatert: 04.10.2022 Av: Fysioterapeuten, ung.no
På denne siden:
Kort forklart er spenst evnen til å hoppe høyt eller langt, mens hurtighet er musklenes evne til å skape størst mulig akselerasjon. Begge henger sammen med eksplosiv styrke - som handler om å utføre raske bevegelser, og at musklene klarer å utvikle stor kraft på kort tid.
Spensttrening
Det er flere idretter som krevet god spenst - som for eksempel skihopp, friidrett (spesielt tresteg, lengde- og høydehopp), volleyball, basket og turn. Når du skal trene spenst, må du velge øvelser som likner på den idretten du trener for.
Spensttrening kan deles opp i horisontale og vertikale hopp:
Som sagt vil utvalget av øvelser være avhengig av den spesifikke idretten, og spenstøvelsene bør i stor grad ligne på bevgegelsene du gjør der. Samtidig er det bra å variere, og derfor kan man gjerne også utføre andre type spenstøvelser.
På NDLA sine nettsider finner du mer informasjon om hvordan du kan trene spenst og i boksen under får du noen generelle råd som er viktig å følge:
Hurtighetstrening
Det er vanlig å dele en persons hurtighet inn i fire egenskaper eller "faser". De ulike fasene kan trenes på hver for seg eller kombinert:
Det er viktig å velge metode og øvelse ut i fra hva du spesifikt ønsker å bli bedre i, særlig hvis det er innenfor en bestemt idrett. I for eksempel ballspill er ofte akselerasjonshurtigheten viktigere enn maksimal løpshurtighet og den utholdende løpshurtigheten, siden spillerne sjelden har så lange løp at toppfarten nås.
Det aller beste er om du har en trener som har kunnskap om hurtighetstrening, og som kan følge deg opp.
Ønsker du tips til hurtighetsøvelser, kan du finne en oversikt over dette på NDLA sine nettsider.
Det kan være greit å vite at utgangspunktet vårt for hurtighet til dels avhenger av genene våre, og kan derfor ikke påvirkes like mye gjennom trening som det muskelstyrke og spenst kan. Det positive er at disse henger sammen, og at spensttrening vil kunne ha positiv effekt på hurtigheten.
Kilder:
Olympiatoppen.no, NDLA, Friidrett.no og Gjerset et al. 2001