Hva skjer i puberteten?

Hormonene bobler i kroppen – kroppen er ikke lenger den samme, og følelsene svinger. Hva skjer?

Sist oppdatert: 09.06.2021 Av: helsesøster i samarbeid med redaksjonen, ung.no.

""
FORSKJELLER: Puberteten inntreffer på forskjellig tid og på forskjellig måte hos de forskjellige. Det skjer vanligvis litt tidligere hos jenter enn hos gutter. Det begynner et sted mellom 9 og 15 år. Foto: Colourbox

Det første tegnet på at puberteten er igang er ofte at du plutselig vokser mer enn vanlig. I tillegg begynner kjønnsorganene å utvikle seg, du begynner å få kjønnshår, kanskje kviser, og så kommer mensen for jenter og stemmeskifte og skjeggvekst for gutter.

Det skjer mye med kropp og hjerne nå, og det kan være både spennende og skummelt på en gang. Det er jo naturlig når du skal endre deg fra barn til voksen i løpet av noen få år. Det er en stor biologisk forandring som skal skje.

Puberteten fører også med seg forandringer på det følelsesmessige og sosiale plan. Puberteten forandrer med andre ord på veldig mye.

Litt ute av kontroll?

Kanskje det føles som om alt er ute av kontroll. Føttene har vokst to nummer i løpet av ferien. Kvisene spretter og stemmen brister.

Mange vil merke at svetten lukter mer og håret blir fett. Humøret svinger fra stor glede til stor irritasjon over håpløse søsken eller teite foreldre, og selvtilliten svinger mellom super og elendig på kort tid.

Hormonene setter det hele igang

Hormoner [av gresk; hormon, "å sette i bevegelse"] er stoffer som lages i bestemte kjertler. En kjertel er en samling av celler som kan lage og skille ut ett eller flere stoffer. Vi har mange ulike kjertler i kroppen.

Hormonene bringer beskjeder som gjør at kroppens organer kan kommunisere med hverandre. Samarbeidet mellom ulike deler av kroppen styres av nervesystemet og hormonene.

Når kjertlene får en beskjed, sendes det hormoner ut i blodet. Alle forandringer som skjer i løpet av puberteten, settes i gang av hormoner. Hormoner produseres på mange forskjellige steder i kroppen og føres med blodet fra produksjonsstedet til de stedene i kroppen hvor de har en jobb å gjøre.

Det er hjernen som først begynner å lage spesielle hormoner som gir startsskuddet til hormonproduksjonen i de ulike kjertlene. Så fort kjønnshormonproduksjonen er i gang, starter puberteten.

Noen hormoner får jentas og guttens kjønnsorganer til å forandre seg. Andre hormoner starter andre endringer i kroppen.

Når skjer det?

Puberteten inntreffer på forskjellig tid og på forskjellig måte fra person til person.

Det skjer vanligvis litt tidligere hos jenter enn hos gutter. og begynner et sted mellom 9 og 15 år. Det kan bety at to venner på samme alder kan ha kommet veldig ulikt i pubertetsutviklingen. En kan faktisk være helt ferdig utviklet før en annen starter.

Kanskje er det litt vanskelig å være av de første, og frustrerende å være av de siste. Noen syns det starter for tidlig, noen syns det starter for sent. Dette kan påvirke selvfølelsen.

De første tegnene

Det aller første tegnet på at du har kommet i puberteten er at du plutselig vokser fortere enn før. Noen kan ha vokst dobbel så mange centimeter ett år som året før. Da er gjerne puberteten i gang.

Deretter begynner kjønnsorganene dine å utvikle seg (både det som syns utenpå og det som er inni), du får hår på plasser du ikke har fått hår før og du får kanskje kviser. Gutter får mørkere stemme og litt skjegg.

Parallelt skjer en modning av nervesystemet og hjernen. Dette kan føre til at følelsene dine svinger mye mer enn før.

Bryster og høyde

Når brystene til jenter utvikler seg til pupper, starter det med en liten kul under brystvorten. Det kan være litt ømt å komme borti.

Gutter kan også begynne å utvikle bryster, på ett eller beggge bryst, men dette går tilbake igjen etter hvert.

Penis vokser og det kommer sæd

Testiklene vokser hos guttene i puberteten fra å være på størrelsen med to små klinkekuler til å bli på størrelse med to valnøtter.

Gutter kan noen ganger oppleve at det kommer en stikkende smerte i pungen når penisen vokser. Dette er vanlig og helt ufarlig.

Hele kroppen forandrer seg.

Det er ikke bare kjønnsorganene, men hele kroppen som forandrer seg.

Muskelmassen og indre organer vokser, mer hos gutter enn hos jenter. Jenter får mer kvinnelige former, med rundere hofter i tillegg til bryst. Damer skal naturlig ha mer fett på kroppen for å holde produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen i gang. Også litt fett på magen er en del av det å være dame. Det er normalt med litt mer fett under huden hos jenter enn hos gutter.

Utseendet vil også forandre seg en del fordi skjelettet blir grovere, man blir dermed litt kraftigere og bredere enn før og det vil komme mer markerte trekk i ansiktet.

Hvordan man blir seende ut som voksen er i stor grad påvirket av arv, så ved å ta en titt på de nærmeste i slekta, kan man ane litt om hvordan man blir.

På NRK Super kan du se video om hva som skjer i kroppen i puberteten

Barnslige gutter og modne jenter?

Jenter kommer ofte i puberteten før gutter. Derfor vokser gjerne jentene litt i ifra guttene en stund, både kroppslig og mentalt. Dette er også forklaringen på hvorfor jenter på ungdomsskolen ofte liker litt eldre gutter, mens guttene på sin side kanskje heller søker mot jenter som er litt yngre enn seg.

Hormoner og følelser - hvem er jeg?

I puberteten modnes du også som sosialt individ. Det vil si at det er en tid for å finne ut av hvem du er, og hvem du trives å være sammen med. Mange får helt nye venner og kanskje mister noen av de gamle vennene sine. Noen kan få en sorg av å miste gamle venner, og synes det er vanskelig å få nye.

Forelskelse

Også forelskelse er en følelse som kan blomstre nå. Det er tid for leting etter sin seksuelle identitet: Hvem er jeg? Hvem tenner jeg på/tiltrekkes jeg av og hvem tiltrekkes av meg?.

Mer ansvar

Det er en tid for foreldre til å gi ungdommen litt mer ansvar og frihet, og for ungdommen til å ta mer ansvar og selvstendige valg. I denne gradvise løsrivningen som skal skje fra foreldrene, kan det også bli litt krangler og konflikter.

Ungdommen føler seg mer voksen og fornuftig enn det foreldrene har vennet seg til at de er. Evnen til å tenke konsekvens, er kanskje også litt dårligere enn man selv er klar over, og det kan bekymre foreldre. Mange føler også behov for å løsrive seg og å bli mer selvstendige mens foreldrene syns det er vanskelig å slippet taket.

Vær tålmodig med deg selv

Du venner deg mer og mer til den nye "deg" og det gjør de andre rundt også. Ha litt tålmodighet med deg selv og med hverandre. Vær nysgjerrig på den spennende utvikling fra barn til voksen. Det er virkelig kjempeflott!

Lykke til med en spennende tid til deg som nå er i puberteten!

Fakta

Puberteten [Av latin; pubertas, som betyr voksen.] er en mellomtid mellom barn og voksen. Det er en tid da mange forandringer skjer. Puberteten starter når du er mellom 9 og 15 år og varer i ca 6 år.

""
FORSKJELLER: Puberteten inntreffer på forskjellig tid og på forskjellig måte hos de forskjellige. Det skjer vanligvis litt tidligere hos jenter enn hos gutter. Det begynner et sted mellom 9 og 15 år. Foto: Colourbox

Fakta

Puberteten [Av latin; pubertas, som betyr voksen.] er en mellomtid mellom barn og voksen. Det er en tid da mange forandringer skjer. Puberteten starter når du er mellom 9 og 15 år og varer i ca 6 år.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider